Referat - Reptile

Categorie
Referate Anatomie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
513
Etichete
reptile
Descarcari
340
Nota
0 / 10 - 0 voturi

REPTILE

Clasa reptilelor este foarte heterogena, având importanta evolutiva deosebita, caci din ele s-au desprins ramuri care au dus mai departe la individualizarea pasarilor si mamiferelor. În clasificarea nenumaratelor tipuri de reptile, paleontologii iau în considerare caracterele scheletului, mai ales conformatia craniului.
Unele reptile primitive, carbonifer-permiene, din grupul Cotylosauria, prin structura craniului si a scheletului în general, denota asemanari cu stegocefalii de tipul Seymuria.
Alte reptile, din grupul Theriodontia, în decursul permo-triasicului, dobândeau multe caractere foarte apropiate de ale mamiferelor, mai ales privind dentitia, conformatia craniului etc.
Fata de aceste grupe primitive, adeseori cu caractere colective, de-a lungul erei secundare s-au individualizat ramuri de reptile, de cele mai multe ori foarte specializate, care au reusit sa domine toate mediile de viata.
Dintre reptilele de uscat retinem grupul dinozaurilor (deinos-teribil, suara-sopârla, l.greaca ), care reuneste diferite tipuri, câteodata de forme dintre cele mai bizare. Multe dintre ele au capatat dimensiuni impresionante, ceea ce, dealtfel, vrea sa sugereze si numele ce li s-a dat. Unii dintre acesti dinozauri erau erbivori, iar altii, dimpotriva, s-au adaptat la un regim carnivor. În cadrul dinozaurilor erbivori s-au realizat cele mai extraordinare si mai robuste tetrapode existente vreodata pe planeta noastra. Istoria lor se deruleaza de-a lungul perioadelor jurasic-cretacic, deci pe parcursul a 120 milioane de ani. Mai bine cunoscute sunt genurie:
Brontosasurus,gasit în depozitele jurasic-superioare din America de Nord, atingea o lungime ce putea depasi 20 m si cântarea circa 30 t. Corpul enorm era sprijinit de patru membre scurte, masive si cilindrice, adevarati “piloni de sustinere”. Imensul “deal de carne si oase ” era înzestrat cu un cap mic, ce se pare ca abia putea sa coordoneze putinele miscari de care era în stare uriasa reptila;
Dipl


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org