Referat - Balenele

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1650
Etichete
balenele
Descarcari
503
Nota
5 / 10 - 2 voturi

Balenele
Balenele sunt printre cele mai mari animale de pe pamânt, una dintre ele balena albastra fiind chiar cel mai mare animal al tuturor vremurilor. Sunt animale blânde, inteligente; se hranesc cu microorganisme din ocean
planctonul.
Cetaceele sunt mamifere marine, cândva, stramosii lor au pe uscat.
Se împart în doua mari grupe: cetaceele cu dinti (aici apartin de exemplu delfinii), respectiv cetaceele cu fanoane (balenele).În acelasi fel ca si mamiferele terestre, cetaceele respira cu plamânii, îsi alapteaza puii, dar prin dezvoltarea unor strategii aparte s-au adaptat foarte bine mediului acvatic.
Adaptarea are consecinte considerabile. Balenele au devenit uriase: cea mai mare dintre ele, balena albastra, are in medie 26 de metri si o greutate corporala de 150 de tone. Dimensiunile uriase s-au dezvoltat datorita faptului ca temperatura apei este mult mai scazuta decât cea a corpului balenelor, astfel încât asemenea altor animale acvatice, ar pierde foarte multa caldura si ar ajunge repede la hipotermie.Dar cu cât corpul este mai mare, cu atât suprafata raportata la greutatea corporala este mai mica.Ca urmare, animalele mari cedeaza relativ mai putina caldura în apa, decât cele de talie mica. Pentru a înlatura riscurile traiului în apele reci, balenele au dobândit niste dimensiuni uriase în cursul evolutiei. Întreaga lor conformatie serveste la economisirea energiei. Stratul adipos cu care sunt înzestrate ajuta la pastrarea temperaturii corporale constante la 36-37 de grade C. În cazul balenei de Groenlanda, acest strat adipos poate avea pâna la 50 de centimetri grosime. Grasimea nu este însa fixata de musculatura de dedesupt, ci are o mobilitate considerabila, alunecând practic peste stratul muscular. Corpul imens al balenelor avanseaza mai usor în apa, deoarece corpul imens nu produce vârtejuri, economisind foarte multa energie. Grasimi se stocheaza si în ficat iar în oase se depune o cantitate mare de ulei.
Hranirea: În ciuda dimensiunilor uriase, balenele nu consuma foarte multa hrana. Datorita conformatei corporale menite sa economiseasca energia, ele nu au nevoie sa manânce cantitati prea mari. Se hranesc cu mici organisme animale si vegetale-planctoni. Este cea mai bogata sursa de hrana pentru mamiferele marine. Planctonii fiind microscopici, nu pot însa satisface în totalitate necesarul de hrana al balenei.
????????????????????????????????????????
pag.2
Fanoanele:Pentru a se putea satura cu plancton, balenele au fost înzestrate în cursul evolutiei cu niste formatiuni numite faloane. Acestea la rândul lor se termina prin niste prelungiri în forma de perie, functionînd ca o sita. Din tonele de apa introdusa în gura, ele retin doar planctonul. Fanoanele au la origine cutele planseului bucal, nu dintii. Diferitele specii de balene
si-au dezvoltat propriile fanoane în asa fel, încât acestea sa retina diferite componente ale planctonului, în acest fel împartind între ele resursele de hrana. Cetaceele care au fanoane lunghi si subtiri, ca de exemplu balena albastra, retin din apa microcrustaceele. Balenele care se hranesc mai mult de la suprafata apei, au nevoie de fanoane mai mari. În aceasta categorie intra balena de Groenlanda si balena de Vizcaya. Balena albastra, balena nordica cu înnotatoare sau balena nordica iau câte o gua imensa de apa “atacând” din jos sau din lateral milioanele de microorganisme. Capul balenei trebuie sa fie foarte mare si puternic pentru a putea rezista la greutatea fanoanelor si la volumul imens de apa care este flitrata. Lungimea capului balenei de Vizacaya (balena de culoare deschisa) reprezinta 40% din lungimea corporala totala, iar vertebrele cervicale sunt sudate între ele, pentru a putea mentine greutatea corpului. Toate speciile de balene duc o viata migratoare. Parcurg cu reguralitate, drumurile între apele polare, reci si bogate în hrana si apele tropicale, potrivite pentru cresterea puilor.Balenele nasc o data la 2-3 ani. În timpul nasterii, femela mama este înconjurata de câteva “moase” care vor ajuta noul nascut sa se mentina la suprafata pentru a respira.puiul va suge lapte matern si are un spor de crestere foarte mare. În apele tropicale balenele adulte nu au hrana suficienta. Ele vor rabda de foame pâna la sosirea verii, când stratul adipos termoizolant al puiului va fi suficient de gros pentru a putea supravietui în apele reci în care se hranesc.
Clasificare
Balenele fac parte din subordinul Mysticeti ordinul Cetacea. Sunt grupate în trei famili, care la rândul lor se împart în cinci genuri si în total zece specii.
I Balenele netede (nu au înnotatoarea dorsala si brazda guturala): 1.Balena groenlandeza-(balaeria misticetus), lungimea medie este de 17 m., greutatea corporala 60-80 de tone; 2.Balena de V...


  • Referate asemanatoare

    • Balenele

      Balenele Balenele sunt printre cele mai mari animale de pe pamânt, una dintre ele balena albastra ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org