Referat - Biosinteza proteinelor

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
366
Etichete
biosinteza, proteinelor
Descarcari
275
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Biosinteza proteinelor


Introducere
a) Genetica moleculara, cea mai tânara si cea mai moderna ramura a geneticii este unul dintre ele mai dinamice domenii ale cercetarii stiintifice. Gregor Mendel, fondatorul geneticii, descopera factorii ereditari care mai târziu vor fi numiti gene, si mecanismul transmiterii acestora de la o generatie la alta. Functionând în interactiune cu mediul, genotipul determina fenotipul, adica totalitatea caracterelor morfologice, fiziologice, biochimice si comportamentale ale individului.
Acizii nucleici sau polinucleotidele, alcatuite dintr-o baza azotata, un radical fosfat si un zahar au rol în sinteza proteinelor proprii dar si a altor biomolecule. Însiruirea sau ordinea în aminoacizii din moleculele de proteine si nucleotidele din molecula ADN-ului este data de codul genetic. O succesiune de trei nucleotide formeaza un codon. Codul genetic contine 64 de codoni, din care 61 de codoni fac sinteza proteica, iar 3 codoni opresc sinteza proteinelor.

Structura chimica a ADN si ARN
b) Molecula ADN este formata din doua catene polinucleotidice rasucite una în jurul celeilalte în spirala cu bazele azotate spre interior. Totdeauna, daca pe o catena într-un anumit punct este adenina, pe catena opusa în dreptul adeninei este timina. Între ele sunt doua legaturi de hidrogen. În dreptul guaninei este citozina, între ele fiind trei legaturi de hidrogen. Adenina(A) cu timina(T) si guanina(G) cu citozina(C) formeaza perechi, sunt complementare si se atrag între ele.
ARN-ul, spre deosebire de ADN este o macromolecula alcatuita de regula dintr-o singura catena polinucleotidica care se formeaza tot prin legaturile diesterice dintre radicalul fosfat si pentoza. Moleculele ARN nu pot avea dimensiuni foarte mari deoarece, cu cât creste numarul nucleotidelor, cu atât stabilitatea moleculei scade.

Tipurile de ARN implicate în sinteza proteica
c) În sinteza proteica sunt implicate mai multe tipuri de ARN, fiecare îndeplinind roluri di


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org