Referat - Celulele Nervoase

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
811
Etichete
celulele, nervoase
Descarcari
357
Nota
9 / 10 - 1 vot

Celulele nervoase
Unitatile functionale ale sistemului nervossunt milionele de cellule nervoase interconectate numiteneuroni.Functia lor estye oarecum asemanatoare cu cea a circuitelor intr-un aparat electric complex: ele preiau semnalele dintr-o parte a sistemului nervos si le transmit alteia, unde ele pot fi retransmise altor neuroni pentru a determina o anumita actiune.
Neuronii sunt clasificati in trei tipuri, in raport cu functia lor:
neuroni senzitivi, care transmit informatia de la organele de simt ale corpului la sistemul nervos central;
neuroni integrative (interneuroni), care proceseaza informatia primita;
neuroni motori, care initiaza actiunile voluntare si involuntare.
Structura neuronului
Neuronii au diferite forme si marimi, dar toti au aceeasi structura de baza. Au un nucleu central situat intr-o portiune aproximativ sferica a neuronului denumita corp celular. Din corpul celular se desprind un numar de prelungiri fine, ramificate. Acestea sunt denumite dendrite. Din celula se desprinde o fibra unica, lunga, denumita axon, principala fibra care asigura conducerea semnalului intr-un nerv. La extremitatea sa, axonul se divide si el intr-un numar de ramificatii, fiecare terminandu-se cu mici butoni, numiti butoni terminali. Fiecare buton se gaseste in imediata apropiere a unei dendrite de la un alt neuron, fara a o atinge de fapt. Acest spatiu este denumit sinapsa, prin care mesajele sunt transmise de catre substante chimice numite mediatori neuronali. Fiecare neuron este delimitat de un perete subtire, semipermeabil care are un rol important in transmiterea impulsurilor.
Impulsurile sunt declansate intotdeauna de excitarea uneia sau a mai multor sin dendritele neuronului si sunt trimise catre corpul celulei. De aici se propaga de-a lungul axonului. Pentru a mari viteza de transmitere a semnalelor, multi axoni au un invelis de mielina. Cand un semnal atinge butonii axonului, acestea poate, in anumite imprejurari, sa traverseze sinapsele catre dendritele unui alt neuron adiacent si astfel sa se propage in continuare.
Neuronii nu sunt singurele tipuri de celule care se intalnesc in sistemul nervos. Celulele denumite nevroglii sau celulele gliale sunt prezente in numar mare in sistemul nervos central, iar celulele Schwann in sistemul periferic. Ambele tipuri leaga, protejeaza, hranesc si ofera suport neuronilor.
Talpes Crisan – Liviu
Clasa X-E
...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org