Referat - Cisplatin

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
1491
Etichete
cisplatin
Descarcari
755
Nota
9 / 10 - 1 vot


CUPRINS
1. Introducere 2
2. Combinatii coordinative cu activitate antitumorala 3
3. Complecsi ai Pt(II) 6
4. Distributia celulara a cis platinului 7
4.1. Interactiile cis platinului cu ARN 8
4.2. Interactia cis platinului cu ADN 8
4.3. Cis platinul si repararea ADN 11
4.4. Interactiunea proteinelor celulare cu Cisplatin-ADN 11
Bibliografie 14
1. Introducere
S-a constatat ca un numar mare de îmbolnaviri sunt asociate cu modificari ale concentratiei ionilor metalici din tesuturi sau fluide. Concentratiile normale sunt mentinute printr-un sistem complex de control.
Rolul metalelor în organism poate fi considerat din punct de vedere al surplusului (intoxicatii) , perturbari în sistemele de control (perturbari metabolice), insuficiente (îmbolnaviri, uneori cu caracter genetic).
Influentarea sistemelor de control a ionilor metalici conduce la îmbolnaviri, uneori ireversibile din necunoasterea cauzei.
Combinatiile complexe au un rol determinant si în activitatea medicamentoasa. In general, medicamentele stabilesc interactiuni la nivelul celulei.
Domeniul chimioterapiei cancerului a evoluat mul în ultimii ani, un numar mare de noi substante naturale sau de sinteza fiind testate în acest scop.
Substantele medicamentoase eficace în neoplasmele umane si experimentale au, în general proprietati chelatoare sau sunt usor metabolizate cu compusi cu astfel de proprietat. Multe dintre ele interactioneaza cu acizii nucleici, inhibând sinteza ADN, ceea ce explica modul lor general de actiune.
In scopul clinic, au fost utilizati antimetabolitii, agentii alchilanti, unii produsi naturali (alcaloizi sau antibiotice) si hormoni steroizi.
Antimetabolitii prezinta o structura asemanatoare cu diferiti metaboliti normali cu care intra în competitie. Cei mai importanti antimetaboliti sunt cei analogi acidului folic, bazelor purinice, bazelor pirimidinice
Agentii alchilanti, azotiperitele, etileniminele si derivatii entersulfonici sunt substante donoare de grupari alchil reactive , cu care blocheaza grupari biologic active ale proteinelor si nucleoproteinelor esentiale metabolismului normal al celulelor.
Hormonii estrogeni, androgeni si steroizii corticosuprarenali sunt eficace fata de tesuturile a caror crestere este anormala sub control hormonal.
Substantele anticancerigene ca agentii de chelare manifesta de obicei o afinitate superioara fata de unele metale cancerigene (anormale) existente în organism. Deoarece selectivitatea este redusa, ele pot inactiva si unele enzime necesare cresterii rapide sau anormale a celulelor.
Utilizând 6 mercaptopurina ca ligand a unor ioni metalici mai ales a Pt(II) si Pt(IV) au fost sintetizate combinatii complexe cu actiune citostatica. Se presupune ca, în urma actiunii lor asupra virusurilor, se elibereaza ligandul biologic activ, care inhiba în continuare cresterea celulelor.
Implicarea compusilor de coordinatie în aceste fenomene are drept justificare faptul ca diferite parti ale virusurilor reprezinta agenti de chelare, care pot înlocui liganzii în compusii de coordinare. Chiar o alterare minora de acest gen, va conduce aproape sigur la reducerea sau la eliminarea patogenitatii virale.
O alternativa este introducerea unui ion metalic în vecinatatea virusului astfel încât sa poata avea loc complexarea.
O alta cale este utilizarea liganzilor care poseda o activitate antitumorala.
In ceea ce priveste explicarea actiunii antitumorale dupa formarea ligandului, ar avea loc dezactivarea ionilor metalelor cu actiune cancerigena sau a enzimelor necesare cresterii rapide atât a celulelor sanatoase cât si a celor maligne.
Configuratia spatiala a ligandului cu actiune anticancerigena constituie un factor important în ceea ce priveste actiunea sa farmacologica.
2. Combinatii coordinative cu activitate antitumorala
Activitatea antitumorala a combinatiilor coordinatice ale Pt(II) pare a fi limitata la cele de tipul [PtA2X2], neutru din punct de vedere electric caracteristica izomerilor cis.
Combinatiile coordinative ale Pt(II) cu sarcina electrica sunt incative, chiar daca liganzii sunt usor schimbabili.
Activitatea antitumorala a complecsilor Pt(II) , de tipul [PtA2X2] depinde de natura liganzilor. Cele mai bune rezultate au fost obtinute cu Cl- si Br-, liganzi anionici monodentati cu capacitate de schimb intermediara si cu anionii oxalat, malonat, liganzi carboxilati bidentati. În ceea ce priveste natura anionilor cu molecule de amoniac si de diamine ciclice saturate în ceea ce priveste pe cea a aminelor.
Prin urmare, cis-diclorodiaminoplatina (II), cis [Pt(NH3)2Cl2] cuoscuta...


  • Referate asemanatoare

    • Cisplatin

      1. Introducere 2 2. Combinatii coordinative cu activitate antitumorala 3 3. Complecsi ai Pt(II) 6 ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org