Referat - CLONAREA

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1288
Etichete
clonarea
Descarcari
568
Nota
9 / 10 - 1 vot

Clonarea
Deoarece clonarea ne suscita din ce in ce mai mult atentia , reprezentand poate cea mai socanta dintre provocarile stiintei contemporane , este util ca in randurile de mai jos a tratam in cateva cuvinte fiecare aspect legat de acest subiect .
Ce este clonarea?
Clonarea este procesul prin care dintr-o singura celula cultivata se obtine o colonie de celule identice .
Clonarea mai poate fi privita si ca un proces de duplicare (si nu de reproducere ) , in urma caruia rezulta un material genetic identic , care nu este insa obtinut prin mijloace sexuale.
ADN -Spirala Vietii
ADN–ul ( acid dezoxiribonucleic ) este o macromolecula spiralata , formata din doua lanturi polinucleotidice infasurate ca o elice in jurul unui ax comun .
In clonare ADN-ul din nucleul unui ovul luat de la mama - surogat se va inlatura si se va inlocui cu ADN-ul preluat si izolat dintr-o celula a individului ce urmeaza a fi clonat , iar ovulul , care va contine astfel numai ADN-ul respectivului , se va divide ca orice embrion normal .
In cadrul reproducerii sexuate , se petrece combinarea a doua ADN - uri , unul provenit de la tata , celalalt de la mama , in schimb in cazul reproducerii asexuate – asemanator clonarii - nu se perpetueaza decat informatia genetica a unui singur parinte .
Clonarea la animale si la plante
Clonarea la animale
Punctul de plecare pentru orice discutie referitoare la acest subiect il reprezinta recursul la tehnologia prin care a fost clonata in 1996 oaia Dolly .
Sfarsitul secolului XX avea sa fie martorul primului caz de clonare a unui mamifer, acesta avand loc la Institutul Roslin din Edinburgh , prin transplantarea nucleului unei celule care apartinea unei oi din rasa Finn Dorsett in ovulul denuclearizat al unei mame-gazda din rasa de oi scotiene cu fata neagra .
S-a stimulat apoi artificial diviziunea celulara , iar uterul respectivei oi cu fata neagra a fost purtatorul viitoarei clone. Dolly reprezinta copia fidela a unei oi Finn Dorsett .
Dupa Dolly a urmat clonarea de vaci , porci , maimute si soareci .
Prin clonare se pot obtine organisme cu calitati “programate “ . De exemplu , la Institutul Roslin s-au desfasurat experimente pentru a se ajunge la vaci care sa produca lapte foarte apropiat , din punct de vedere al compozitiei , de cel uman .
Savantii au luat in calcul si posibilitatea ca prin clonare sa fie inlocuite animalele de casa care au murit sau sa fie refacute speciile amenintate. . Previziunile mai prudente dau insa ca data probabila anul 2005 , mai ales datorita faptului ca nu stim in present daca se va dovedi viabila tehnica de clonare utilizata in cazul lui Dolly .
Problema cea mai grava este ridicata de rata foarte scazuta de reusite : pentru Dolly au fost necesare 276 de incercari .
De altfel , doctorul Harry Griffin , membru al echipei care a clonat-o pe Dolly , a avertizat ca tehnica actuala de clonare este inca la inceput , fiind “ineficienta deoarece s-au utilizat pentru Dolly 277 de ovule pentru a obtine o sarcina reusita , recoltand ovule de la circa 40 de oi donatoare , dar si riscanta deoarece o mare parte din sarcini au esuat , astfel incat am avut miei care au murit imediat dupa nastere “ . Pana acum s-au intreprins cu cinci specii de animale .
Doar 1 % din clonarile animale effectuate pana in prezent au avut un rezultat pozitiv , dar si dintre acestea covarsitoarea majoritate a suferit serioase disfunctii : ficatul nu functiona bine , sangele nu avea tensiunea normala , plamanii erau nedezvoltati , apareau grave deficiente ale sistemului imunitar .
Ian Wilmut , primul om de stiinta care areusit sa cloneze un mamifer (oaia Dolly ) nu este de accord cu clonarea reproductive .
Numerosi specialisti in clonarea animalelor , pintre care si biologul Rudolf Jaenisch de la Whitehead Institute din...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org