Referat - Comportamentul Animal

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1073
Etichete
comportamentul, animal
Descarcari
433
Nota
9 / 10 - 1 vot


Comportamentul animal este modul in care animalele actioneaza in diferite situatii.
Femelele delfin ajung la maturitate sexuala dupa 5-12 ani,iar masculii dupa 9 pana la 13 ani. Ei se imperecheaza primavara, iar dupa o perioada de gestatie de 11-12 luni se n aste un singur pui. Puii inoata si repira dupa doar cateva minute de la nastere. Ei sunt ingrijiti de mama lor pana la 18 luni. Pentru a putea in sa se tina dupa mama lor puiul se foloseste de efectul aerodinamic creat de inotul mamei.
Oameni de stinta au observat la balene (si delfini) o tendinta puternica de cooperare cu alte specii. Balenele tinute in captivitate pot asista la nasterea unui pui din alta specie si vor ajuta puiul sa inoate la suprafata pentru a respira.
Elefantii au un comportament social foarte complex. Ei traiesc in famlilii formate din 2 pana la 29 de indivizi ce cuprind surori, verisori, matusii nepotii si puii lor.Aceste familii pot ramane unite o perioada lunga de timp, iar cand familia devine prea numeroasa unele femele parasesc grupul pentru a-si forma propria lor familie. Familiile elefantilor sunt conduse de femela cea mai batrana, iar masculii, dupa ce ajung la maturitate sexuala, sunt exclusi din grup. Membrii unei familii nu se indeparteaza niciodata la mai mult de 46m de femela dominanta. Spre deosebire de multe specii de animale elefanti nu-si parasesc membrii bolnavi ci ii apara de pradatori, ii hranesc si ii ingrijesc.
Ursoaica naste de la 6 pana 9 luni dupa ce s-a imperecheat.Nou-nascutii sunt foarte mici si au nevoie de o protectie materna timp de 2-3 ani.Chiar si dupace puiul poate sa se hraneasca singur el are nevoie de protectia mamei deoarece ursii masculi mai batrani pot sa-i omoare pe pui si sa-i manance. Femelele au dezvoltat mai multe metode de a-si apara puii:ele pot ataca animalele care doar se apropie prea mult de puii lor sau pot sa isi fugareasca puii acestia urcandu-se repede in copac. In cel mai rau caz ursii trebuie sa fuga de pericol; ei reusind acest lucru cu mare succes.
Limbajul corpului la maimute poate sa induca in eroare, deoarece pare sa fie sexual atunci cand nu este. Atat maimutele femela cat si masculii isi pot indrepta fesele spre masculii dominanti, ca si cum i-ar invita la copulatie, dar acesta e un gest de linistire. Ca raspuns, masculul alfa se poate urca pe maimuta servila, imitand copulaia. Facand acest lucru, el accepta aservirea care i se ofera.
Maimutele pot sa folosesasca o varietate de expresii faciale pentru a-si arata sentimentele si intentiile. Descoperirea dintillor, insotita de tipete, arata iritarea, dar alte semnale, precum umflarea botului, sunt mai subtile. Aceasta expresie faciala este folosita de pui pentru a-si face mama sa-l ridice si sa-i alapteze. Plescaitul arata prietenie si lipsa de ostilitate, iar clantanitul din dinti indica o atitudine prietenoasa dar supusa.
Chira arctica are mai multe moduri de a-si apara cuibul.In primul rand ea cuibareste pe insulele mici in dreptul coastelor, la care vulpile si alti pradatori nu pot ajunge decat asumandu-si marele risc de a inota prin apele inghetate. In al doilea rand ea cuibareste in colonii de sute sau chiar mii de pasari. Astfel fiecare cuib este protejat de multe pasari. Cand se apropie un pradator, toate pasarile isi i-au zborul simultan, fiecare pereche rotindu-se deasupra propriului cuib. Daca intrusul se apropie de teritoriul lor personal, pasarile il ataca, astfel o vulpe sau un sobolan care incearca sa patrunda in colonie va fi impiedicat de zeci de pasari in acelasi timp. Chirele ataca hotarate, plonjand in jos pentru a lovi pradatorul cu ciocul in cap. In ciuda dimensiunilor lor reduse si a constructiei delicate, lovesc eficient si ataca vietati ce au de mai multe ori marimea lor. Orice om care se aventureaza intro colonie risca sa se aleaga cu capul insangerat. Ultima linie de aparare a chilei arctice e camuflajul. Ouala si puii au pete maro inchis pe un fundal maro deschis, ceea ce ii face greu de observat pe pamant sau in pietris fin. La primul semn de pericol, puii se strang la pamant si raman nemiscati. Un pradator care trece de atacurile hotarate ale chirelor mature va intampina dificultati in localizarea puilor si poate fi alungat inainte de a apuca vreounul.
Marta Andrei
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org