Referat - CURIOZITATI DESPRE URECGE

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 9 ani
Afisari
1086
Etichete
curiozitati, despre, urecge
Descarcari
518
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Urechea umană percepe unde sonore cu o frecvenţă cuprinsă între 16 şi 20000 Hz şi o intensitate de 0 – 120 dB (decibeli). Intensitatea sonoră a unei şoapte este de 15 dB, a murmurului produs de o clasă de elevi de cca 50 dB, a unui avion cu reacţie în timpul decolării de 140 dB
– Canalul auditiv extern are o lungime de 1,5 cm, iar melcul osos are 3 cm lungime.
– Ceara din urechi este o combinaţie între sebum şi sudoare.
– Cineva din familia ta sforăie în timpul somnului? Să sperăm că nu, fiindcă sforăitul poate atinge chiar și 69 de decibeli, ceea ce corespunde zgomotului produs de un ciocan pneumatic!
-Ultrasunetele sunt sunete provocate de o cauză mecanică, au o intensitate mică, sunt imperceptibile pentru urechea umana în marea lor majoritate, însă au o frecvenţă mai mare de 20.000 Hz.
- Dupa o masa copioasa, auzul tau scade
- In ureche exista pana la 4.000 de glande generatoare de ceara.
- Urechile pot distinge pana la 300.000 de tonalitati

In timpul miscarii sau ciocniri intre ele,obiectele produc unde sonore. Acestea sunt vibratii ale aerului,care sunt percepute de ureche,care le transforma in senzatia auditiva.In ureche ajung numeroase sunete,de la zumzetul insectelor,pana la zgomotul infernal provocat de avioanele cu reactie.
Atunci cand auzim ceva, de fapt urechea noastra este atinsa de vibratiile unduitoare ale presiunii atmosferice.Urechea transforma undele sonore in impulsuri electrice,pe care le transmite mai departe la creier care la randul sau decodifica semnalele.Urechea se obisnuieste treptat cu sunetele,iar cu timpul invatam si sensul acestora.
Cum auzim?
Urechea este impartita in 3 parti:urechea externa,medie si interna. De urechea externa apartine pavilionul(sau conchia auriculara),singura componenta vizibila,precum si conductul auditiv extern.Partea vizibila a urechii numita pavilion capteaza undele sonore din aer asemenea unei antene parabolice si le transmite prin canalul auditiv spre urechea interioara.Undele sonore captate de


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org