Referat - Deficiente ale functiei tiroidiene

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
490
Etichete
deficiente, ale, functiei, tiroidiene
Descarcari
244
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Deficiente ale functiei tiroidiene
-Cretinism,nanism si boala lui Basedow-







Glanda tiroida este asezata în loja tiroidiana, în partea antero-laterala a gâtului.Pe fata anetrioara a partii superioare a traheii, pe laturile acesteia si ale laringelui.Este formata din doi lobi- drept si stâng- si din istm.
Datorita asezarii lobilor si istmului, tiroida are aspectul literei “H” . Ea are o culoare roz-cenusiu.Marimea glandei tiroide variaza foarte mult cu sexul,vârsta,momentul fiziologic,trecutul patologic si zona geografica.În general,la adult, ea are o greutate de 30-40 grame; la femeie este putin mai mare decât la barbat.La exterior este acoperita de o capsula conjunctiva care trimite septuri spre interior si care impart lobii in lobuli, iar pe acestia in foliculi glandulari ce se prezinta ca niste vezicule.Foliculii contin coloidul tiroidian, format dintr-o substanta proteica pe care se fixeaza tiroxina. Din colid, tiroxina poate fi eliberata la nevoie si trecuta în sânge.
Tiroida are o irigatie foarte bogata, fiind organul cel mai abundent vascularizat din organism.Debitul sanguin circulator este de 360-600 mL/100 grame organ/minut.
Tiroxina este principalul hormon tiroidian din sânge.Tiroida exercita si o actiune complexa asupra celorlalte glande endocrine.Ea influenteaza functiile ovarului,testiculului,suprarenalelor,hipofizei,paratiroidelor etc. Actiunea aceasta a tiroidei este influentata de secretiile celorlalte glande endocrine, stabilindu-se astfel o interrelatie tireoendocrina. Pentru ca sa dirijeze functionarea normala a organismului, tiroida trebuie sa produca cantitati normale de hormone. Daca însa functioneaza defectuos si produce cantitati mai mari sau mai mici de hormone, organismul trece in stari anormale de functionare. Când tiroida produce o cantitate mai mica de hormone decât este necesar (hiposecretie), se produce hipotiroidism; când ea produce o cantitate de hormone mai


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org