Referat - Dezvoltarea Rurala In Zona Valiug

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1573
Etichete
dezvoltarea, rurala, zona, valiug
Descarcari
1029
Nota
9 / 10 - 1 vot

UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI
MEDICINA VETERINARA A BANATULUI TIMISOARA
FACULTATEA DE AGRICULTURA
SPECIALIZAREA: BIOLOGIE – STIINTE AGRICOLE
LUCRARE DE LICENTA
Coordonator stiintific:
Profesor Doctor MIRCEA GOIAN
Candidat
CERNESCU CASIANA CORNELIA
TIMISOARA
2002
UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI
MEDICINA VETERINARA A BANATULUI TIMISOARA
FACULTATEA DE AGRICULTURA
SPECIALIZAREA: BIOLOGIE – STIINTE AGRICOLE
DEZVOLTAREA RURALA ÎN ZONA VALIUG
Coordonator stiintific:
Profesor Doctor MIRCEA GOIAN
Candidat
CERNESCU CASIANA CORNELIA
TMISOARA
2002
Cu multa recunostinta, sincere multumiri d-nului profesor doctor Mircea Goian pentru pretioasele îndrumari acordate pe
parcursul efectuarii si redactarii prezentei lucrari.
Multumesc tot odata întregului colectiv
de cadre didactice pentru formarea mea
profesionala.
CUPRINS
INTRODUCERE
CADRUL NATURAL
ISTORICUL COMUNEI
ÎNVATAMÂNTUL
MUNCA CULTURALA
ARTA POPULARA
OCOLUL SILVIC
TURISMUL
ANEXA I
ANEXA II
FOTOGRAFII
I. INTRODUCERE
Într-o regiune pitoreasca admirabila, la o departare de aproximativ 30 km spre SE de Resita, se afla linistita statiune Valiug. Întrucât în judetul Caras – Severin predomina relieful montan, zona Valiugului ofera oaspetilor sai un cadru natural de o frumusete unica, obiective de un deosebit interes turistic si stiintific.
Valiugul este o statiune climaterica, care înca din anul 1879 a inceput sa fie vizitata de oaspeti veniti din toate colturile tarii.
Comuna Valiug este situata pe soseaua Resita – Slatina-Timis, accesul fiind posibil pe sosea sau cu trenul pana în Slatina-Timis iar de aici pe sosea prin satul Garîna. Valiugul se întinde de-a lungul râului Bîrzava, începând de la asezarile din Crainicel pâna la Hîrtu, acolo unde se bifurca drumurile spre barajul Gozna(la dreapta) si spre Garâna (la stânga).
Comuna Valiug (Franzdorf) ia nastere la 29 iunie 1793, prin stabilirea în zona a 71 de familii provenite din regiunea Salzkommergut - Austria,care împreuna cu un numar mic de români (olteni) formeaza locuitorii acesteia. O parte dintre ei au fost repartizati la Crivaia (Krivei), iar cealalta parte în Poiana Valiugului (Iosefinental).
Din punct de vedere turistic triunghiul format de lacurile de acumulare Trei Ape, Gozna si Secu având în centru statiunea Semenic constitue punctul de interes central permitând desfasurarea activitatilor turistice atât iarna cât si vara.
Zona Valiugului impresioneaza prin caracteristicile reliefului, dispunerea unitatilor acestuia în trepte de la vest spre est ce au influentat etajarea vegetatiei. Prin varietatea, bogatia si originalitatea ei, fauna nu ramâne cu nimic mai prejos în urma florei.
De asemenea se poate aminti prezenta lacului de acumulure Valiug, care functioneaza din 1909, în scop energetic si pentru alimentare cu apa, atât a comunei cât si a orasului Resita.
Putin mai târziu se înfiinteaza Ocolul Silvic Valiug care apartine de Directia Silvica Resita. Padurile acestui ocol au fost administrate de statul austro – ungar pâna în 1850, de Societatea de Cai Ferate (S.T.E.G) în 1855, care dupa anul 1919 se transforma în Uzinele de Fier si Domeniile Resita (U.D.R), iar odata cu nationalizarea, padurile trec în administrarea statului român.Aceste paduri seculare au functii speciale de protectie, având rolul de a ocroti prin existenta lor acumularile de apa Gozna, Valiug si Trei Ape, fiind de asemenea zona tampon în jurul Parcului Nationa : Cheile Carasului – Semenic.
Vizitând doar obiectivele urmarite în prezenta lucrare veti ramâne sigur impresionati de tinuturile acestei zone, zestre valoroasa pentru cei ce vor profita de binefacerile ei pentru viata si desigur, cred ca veti reveni ori de câte ori veti a...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org