Referat - DIABETUL ZAHARAT

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
2353
Etichete
diabetul, zaharat
Descarcari
1036
Nota
9 / 10 - 3 voturi


DIABETUL ZAHARAT
Diabetul zaharat (DZ) este rezultatul unei carente absolute sau relative de insulina (hormon produs de pancreas), care are drept consecinta cresterea glicemiei (concetratia glucozei in singe) insotita de modificari metabolice complexe si care pentru echilibrare necesita tratament insulinic sau de alt tip, in functie de tipul de diabet.
Insulina este produsa de celulele beta din pancreas si are mai multe roluri in metabolism: favorizeaza utilizarea glucozei, sinteza proteinelor si formarea si depozitarea lipidelor (grasimilor) de catre celule. Este singurul hormon hipoglicemiant (care scade concentratia glucozei sanguine).
In apritia DZ se pot intalni mai multe situatii:
1. poate exista o productie anormala a celulelor beta-pancreatice, fie exista o molecula de insulina anormala fie este insuficient prelucrata, tesuturile nerecunoscand o astfel de molecula.
2. pot exista antagonisti circulatori insulinici, ca de exemplu: niveluri crescute ale hormonilor contrareglatori - care cresc glicemia (cortizol, catecolamine, somatotrop hormon, glucagon), prezenta de anticorpi antiinsulinici (care leaga si neutralizeaza insulina) si prezenta de anticorpi antireceptor de insulina (blocheaza receptorii pentru insulina astfel incat celula nu mai reactioneaza, chiar daca insulinemia este normala).
3. pot exista defecte ale tesuturilor (celulelor) tinta; acestea nu sunt sensibile la insulina.
CLASIFICAREA DZ
Clasa I
A. DZ tip I insulinodependent (juvenil)
- apare la copil sau adult tanar (<40 ani) - exista o predispozitie genetica
B. DZ ti II (de maturitate)
- bolnavii pot obezi sau nu - factori genetici foarte puternici - sunt implicati si factorii de mediu
C. DZ asociat altor afectiuni
- in urma unor modificari hormonale, tratamente medicamentoase, dupa rezectii pancreatice.
Clasa II
Toleranta insuficienta la glucoza, intalnita la obezi sau nonobezi sau in asociere cu alte sindroame sau boli.
Clasa III
Diabet gestational – apare la gravidele susceptibile.
Clasa IV
Clasa cu risc statistic crescut – (a) sunt normali dar in trecut au prezentat un episod de hiperglicemie; (b) membrii unor familii la care predispozita genetica ridica probleme.
DZ tip I
Se mai numeste si diabet insulino-dependent deoarece in momentul diagnosticului productia proprie de insulina este extrem de mica sau absenta, fiind necesara administrarea insulinei chiar de la inceput. Nu exista alte medicamente care sa inlocuiasca insulina.
Distructia celulelor beta-pancreatice se face printr-un mecanism imunologic (organismul, prin sistemul sau de aparare - sistemul imun, distruge aceste celule).
La aparitia DZ tip I contribuie mai multi factori. In primul rand trebuie sa existe o predispozitie genetica. La aceasta se adauga anumiti factori (infectiosi, alimentari, toxici) a caror actiune va determina aparitia unui raspuns imun impotriva celulelor beta din pancreas.
Varsta la care apare diabetul insulino-dependent este de pana la 40 de ani pentru majoritatea bolnavilor. Aproape toti cei la care boala debuteaza pana la 30 de ani prezinta acest tip de diabet.
Debutul bolii este relativ brusc, simptomatologia fiind evidenta cu 2-3 saptamani inaintea diagnosticului.
DZ tip II
Dezvoltarea DZ tip II are la origine insulinorezistenta. Aceasta se defineste ca o lipsa de efect la actiunea insulinei asupra celulelor organismului. Drept urmare, glicemia va creste, neputand fi utilizata de celulele.
Consecinta insulinorezistentei este hiperinsulinismul, adica o crestere exagerata a concentratiei insulinei din sange datorita stimularii puternice a celulelor beta din pancreas de catre glicemia crescuta . Se ajunge astfel la situatia paradoxala in care exista si o glicemie crescuta si o insulinemie crescuta.
Stimularea in exces a celulelor beta de catre hiperglicemia permanenta va duce in timp la o alterare a productiei de insulina, mergand pana la epuizarea acestor celule.
Factori etiologici: - ereditatea; - obezitatea, sedentarismul; - stresul; - substante chimice si medicamente (corticoizi, unele diuretice, anticonvulsivante, b -blocante, citostatice).
Manifestarile clinice ale DZ
Specifice (caracteristice DZ)
- polidipsie (bea 2-5 l/zi de lichide) - poliurie - polifagie - scadere in greutate (paradoxal)
Nespecifice
- stare de rau - astenie - prurit cutanat generaliza (vulvar la femei) - gust dulce in gura
DIAGNOSTICUL DZ
Analize obligatorii pentru diagnostic:
- glicemia (o glicemie crescuta pune diag-nosticul de DZ clinic manifest. Glicemie se masoara pe o perioada de 48 de ore. - glicozuria – apare la o glicemie de 175-180 mg%. Se masoara in urina de pe 24 h. - corpii cetonici (acid delta-hidroxibutiric, acid acetoacetic, acetona).
Cr...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org