Referat - DIGESTIA

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1704
Etichete
digestia
Descarcari
744
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi

DIGESTIA
Sistemul digestiv are ca rol transformarea alimentelor si degradarea lor in glucide, lipide, proteine si alte substante sub o forma asimilabila.
RATIA ALIMENTARA
Celulele organismului fabrica si transporta numeroase substante.Energia de care au nevoie pentru activitatea lor le este furnizata de alimentele care sunt “arse” de oxigen.
La fel ca oxigenul pe care il respiram, alimentele pe care le ingeram sunt vitale.Alimentatia contine elemente nutritive esentiale: glucidele (sau zaharurile), lipidele (sau grasimile), proteinele, apa, vitaminele si sarurile minerale.
Toate substantele prezente in alimente sunt utilizate de organism, care extrage molecule asimilabile.Celulele noastre au, cert, capacitatea de a crea noi molecule, pornind de la substante deja prezente in organism, dar aceasta activitate de sinteza este limitata si insuficienta pentru buna functionare a organismului.Aproximativ 50 de molecule vitale, cum este glucoza, nu pot fi obtinute decat prin alimentatie.
Care sunt caracteristicile acestor substante nutritive?Aproape toate glucidele pe care le consumam provin din vegetale, cu exceptia lactozei prezente in lapte si a glicogenului prezent in carne.Glucidele sunt clasificate in doua mari categorii: zaharurile simple sau rapide si zaharurile complexe sau lente.Primele cuprind monozaharidele, constituite dintr-o singura molecula de glucid, cum este glucoza sau fructoza, si dizaharidele, formate din doua molecule de glucide, cum este lactoza sau zaharoza, zaharul cu care se indulceste cafeaua.Aceste substante cu gust dulce sunt prezente in special in fructe si dulciuri.Ele sunt denumite zaharuri rapide pentru sunt foarte repede asimilate de organism.
Zaharurile complexe, in schimb, difuzeaza mai lent in corp.Acestea sunt polizaharide, constituite dintr-un mare numar de molecule de glucide simple.Cele mai cunoscute sunt amidonul, care abunda in feculente, si celuloza care constituie o mare parte din fibrele alimentare.
Celulele organismului nu utilizeaza zaharurile decat sub forma de glucoza.Lanturile lungi de glucide trebuie deci sa suporte, in timpul digestiei, o degradare enzimatica pentru a fi descompuse in glucide mai simple.Glucoza obtinuta este utilizata pentru producerea ATP, o molecula indispensabila nevoilor energetice ale celulelor, sau stocata sub forma de glicogen in muschi si ficat.Concentratia de glucoza din sange este reglata cu finete de organism.Cand glucidele nu sunt prezente in cantitate suficienta in alimentatie (sub 50g pe zi), sunt consummate lipide si proteine.O serie de reactii biochimice le transforma atunci in glucoza.
Ca si glucidele, lipidele sunt o importanta sursa de energie prntru corp.Ele contin in principal acizi grasi, care se impart in acizi grasi saturati, ce se gasesc de exemplu in carne si produse lactate, si acizi grasi nesaturati, care provin din vegetale (uleiuri) in marea lor majoritate, dar si din carne sau peste.
O alimentatie echilibrata trebuie sa furnizeze cele doua tipuri de acizi grasi.
Proteinele trebuie si ele sa figureze in meniurile noastre, pentru ca unele dintre componentele lor, acizii aminati, sau “esentiali”, nu pot fi sintetizati de celule.Proteinele ingerate sunt fragmentate in acizi aminati si asimilate de celulele corpului, care utileaza acizii aminati obtinuti pentru a elabora propriile sale proteine.Proteinele de origine animala, prezente in oua, carne sau lapte, contin cea mai mare parte de acizi aminati esentiali.Cerealele, soia si leguminoasele sunt vegetalele cele mai bogate in proteine.
Pentru aprecierea unei stari de nutritie normala exista doua criterii importante si la indemana oricui:
Pastrarea constanta a greutatii corporale normale.
Pastrarea deplina a capacitatii de efort fizic si intelectual, fara a interveni procesul de oboseala (in conditii de efort normal).
Toate referirile privind ratia alimentara in finctie de activitatea depusa se fac la greutatea teoretica a individului si nu la greutatea existenta la un moment dat.Din acest motiv nu se poate face nici o apreciere privind ratia alimentara zilnica aunui individ decat cunoscand varsta acestuia, sexul, activitatea zilnica, talia, si greutatea actuala pe baza careia se calculeaza greutatea ideala sau teoretica.
NUMAR DE CALORII PT. 100g DE ALIMENT
Ciocolata
500
Carnati
550
Unt
760
Ulei
850
Telemea de oaie
350
Iaurt integral
80
Mere
50
Cirese
75
Banane
90
Nuci
350
Lapte integral...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org