Referat - Dinozaurii

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1154
Etichete
dinozaurii
Descarcari
615
Nota
9 / 10 - 1 vot


Pîlsu Teodora
Clasa aVIIIa C
Gen 19.
Ultimii dinozauri au disparut cu aproximativ 65 milioane de ani in urma, dar pana atunci , timp de 160 de milioane de ani, au fost stapanii planetei. Care a fost originea reptilelor ucigase? Cum aratau in realitate si din ce cauza au disparut?
Studiul stiintific al dinozaurilor se bazeaza pe urmele fosiliere, adica pe ramasitele fiintelor de odinioara, conservate in straturile de roca. Paleontologii au reusit sa reconstituie originea, aspectul fizic, mediul de viata, reproducerea si raspandirea dinozaurilor pe intreaga planeta.
Din micile neregularitati ale oaselor, specialistii au putut reconstitui chiar si musculatura acestor animale. Oasele mai ofera date si despre unele boli ale dinozaurilor. Daca un specialist priveste un craniu de dinozaur de 200 milioane de ani, isi poate forma o imagine destul de clara despre marimea creierului si modul de hranire al animalului caruia ii apartinea. Ouale fosilizate ne furnizeaza date despre micii dinozauri. Exista insa si cateva intrebari pe care cercetatorii le rezolva destul de greu: nu stim , de exemplu, daca dinozaurii aveau par, sau ce culoare avea pielea ?
Epoca dinozaurilor
Istoria de 4,5 miliarde a Pamantului este impartita in ere geocronologice. Epoca dinozaurilor se extinde pe cea mai mare parte a erei Mezozoice. Mezozoicul este impartit in trei perioade geocronologice:Triasicul( cu 256-208 mil. de ani in urma) , Jurasicul (acum 208-146 mil. de ani in urma), si Cretacicul (cu 146-65 mil. de ani in urma) .
Pe Pamant au existat reptile cu mult inainte de aparitia dinozaurilor. La inceputul Triasicului au inceput sa se dezvolte cateva grupuri noi, printre care si reptilele Cynodonta: acestea fiind foarte agile, atacau turmele de ierbivore. Membrele majoritatii reptilelor ancestrale nu erau verticale, atasandu-se de corp dintr-o pozitie laterala, la fel ca la soparlele din zilele noastre.
Aceste reptile au fost inlocuite mai tarziu cu archozaurii (,,soparle dominante”). Conformatia unor astfel de archozauri era diferita de a celorlalte , dar membrele aveau deja o pozitie verticala. Acesta a fost probabil primul pas spre formarea prototipului reusit al dinozaurilor.( numele lor provine din greaca antica: deinos- infiorator si saura-soparla) La sfarsitul perioadei Triasice, Pamantul era deja populat de dinozauri adevarati. Perioada de glorie au trait-o in Cretacic. Cele aproape 2000 de specii de dinozauri descrise pana in prezent se impart in doua grupe : ierbivore si carnivore.
Sauropodele
Au existat dinozauri de talie mica , ca de exemplu Compsognathus, cel mai mic rapitor si dinozauri uriasi, cum ar fi sauropodele( dinozauri cu,, membre de soparla”) Cele din urma erau ierbivore de talie impresionanta; aveau gatul lung, care se termina printr-un cap foarte mic raportat la dimensiunile corpului. Datorita gatului lung, puteau ajunge la frunzele gustoase din stratul superior al arborilor. Dintii incisivi , in forma de calus, erau folositi pe post de ,,grebla”, adunand frunzele de pe crengi, iar cu dintii molari, bonti, macinau hrana.
Diplodocus, (,,soparla dubla”) avea 26 m lungime si 11 tone greutate. Brachinosaurus (,, soparla cu brat”) atingea 28 m lungime , 13 m inaltime si 100 de tone greutate., cat 16 elefanti africani. Brachinosaurus se hranea doar cu plante, fiind nevoit sa consume zilnic aproximativ o tona de frunze. La unele ramasite de sauropode s-au gasit bolovani in interiorul scheletului, in zona stomacala.
Autoapararea
Multi dintre dinozaurii ierbivori umblau dupa hrana in grup. Uneori migrau in grupuri mari ca sa fie mai putin expusi la atacul rapitorilor. Triceraptosii de exemplu se adunau in grupuri pentru a-si proteja puii. Daca grupul era amenintat de vreun rapitor, adultii se asezau in cerc, in jurul puilor, in felul in care procedeaza si elefantii in zilele noastre.
Unii dinozauri ,,inofensivi” erau inzestrati cu un adevarat blindaj( platosa). Triceraptos ataca la fel ca rinocerii, strapungandu-si adversarul cu coarnele ascutite. Pinacosaurus isi lovea atacatorii cu coada care se termina printr-o maciuca osoasa. Alte ierbivore, de ex. Stegosaurus, purtau niste placi osoase pe spate si tepi asemanatori cu niste pumnale pe coada.
Tyrannosaurus
Dinozauri rapitori isi sfasiau prada cu ajutorul dintilor cu aspect de fierastrau, iar cu ghearele lungi si ascutite de pe membrele anterioare tineau bucatile de carne desprinse. Cel mai mare dinozaur rapitor, Tyrannosaurus (,, soparla tiran”) avea 12 m lungime si o greutate de peste 8 tone. Dintii curbati aveau peste 16 cm lungime, deci cam lungimea dosului mainii unui om adult. Majoritatea dinozaurilor rapitori, inclusiv Tyrannosaurus umblau pe cele doua membre posterioare , motiv pentru c...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org