Referat - Dinozaurii

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
1159
Etichete
dinozaurii
Descarcari
494
Nota
9 / 10 - 1 vot


Ce sunt dinozaurii ? Notiunea de dinozaur desemneaza orice membru al unui grup de aproximativ 1300 de reptile care a aparut in perioada Triasicului mijlociu si tarziu, acum aproximativ 200 milioane de ani. Numele lor provine din greaca antica:deinos-infiorator si saura-soparla.istoria de 4,5 miliarde a Pamantului este impartita in ere geocronologice.epoca dinozairilor se extinde pe cea mai mare parte a erei Mezozoice.Mezozoicul este impartit in trei perioade geocronologice:Triasicul(cu 256-208 milioane de ani in urma0,Jurasicul(acum 208-146 de milione de ani in urma) si Cretacicul(cu 146-65 de milione de ani in urma).Pe Pamant au existat reptile cu mult inainte de aparitia dinozaurilor.La inceputul Triasicului au inceput sa se dezvolte cateva grupuri noi,printre care reptilele Cynodonta:acestea fiind foarte agile,atacau turmele de ierbivore.Membrele majoritatii reptilelor nu erau verticale,atasandu-se de corp printr-o pozitie laterala,la fel ca soparlele din zilele noastre. Aceste reptile au fost inlocuite mai tarziu cu archozaurii(reptile dominante).Conformatia unor astfel de dinozauri era diferita de a celorlalte,dar membrele aveau deja o pozitie verticala.Acesta a fost probabil primul pas spre formarea prototipului reusit al dinozurilor.La sfarsitul perioadei Triasice,Pamantul era deja populat de dinozauri adevarati,dar perioada de glorie au trait-o in Cretacic.Cele aproape doua mii de specii de dinozauri descrise in prezent se impart in doua grupe principale:ierbivore si carnivore.
Descoperirea Primele ramasite ale dinozaurilor au fost descoperite in Anglia prin anii 1820. Pe la 1840 erau cunoscute deja cateva genuri, ceea ce i-a permis marelui anatomist Richard Owen sa le dea numele de Dinosauria (din greceste, “reptile teribile”). Prin aceasta, el a admis singularitatea dimensiunii lor in lumea animala, mediul terestru de viata, pozitia lor verticala, includerea ultimelor cinci vertebre in centura pelviana. Totusi, pozitia bipeda a dinozaurilor -neobisnuita pentru o reptila, si care a dus la multe speculatii cu privire la comportamentul, psihologia si modul lor de locomotie- nu a fost recunoscuta decat odata cu expeditiile din anii ’80 ai aceluiasi secol cand au fost recuperate primele schelete complet pastrate. Tot in anii ’80, H.G. Seeley si-a dat seama ca dinozaurii pot fi impartiti in doua ordine pe baza formei centurii pelviene. Ornitischia aveau oasele pubiene asemanatoare cu cele ale pasarilor, in timp ce la Saurischia ele se asemanau mai mult cu cele ale reptilelor. Paradoxal, pasarile isi au originea in ordinul Saurischia, ele desprinzandu-se din grupul celurosaurilor care erau dinozauri carnivori de mici dimensiuni. Dinozaurii se caracterizeaza prin pozitia erecta in care membrele sunt aduse mai mult sau mai putin sub corp la fel ca la mamifere, si nu in parti ca in cazul crocodililor, soparlelor si broastelor testoase. Ei au in comun aceasta caracteristica cu pterozaurii, cele mai apropiate rude ale lor, ca si cu descendentii lor pasarile. Amprentele lor arata ca dinozaurii bipezi paseau in acelasi mod ca si pasarile, punand un picior in fata celuilalt, cu degetele orientate catre interior. Dimensiunea creierului lor varia in raport cu dimensiunea corpului, fiind minima la Sauropode si maxima la carnivorii mici.
Autoapararea Multi dintre dinozaurii ierbivori umblau dupa hrana in grup.Uneori migrau in grupuri mari,ca sa fie mai putin expusi la atacul rapitorilor.Triceratopsii de exemplu se adunau in grupuri ptr. a-si proteja puii.Daca grupul era amenintat de vreun rapitor atunci adultii se asezau in jurul puilor,in felul in care procedeaza si elefanti in zilele noastre.
Parintii grijulii Specialistii sunt de multa vreme siguri ca dinozaurii faceau cuib,in care isi asezau ouale,dar modul in care acestia isi ingrijeau urmasii a ramas un mister pana in anul 1978,cand in statul Montana din Statele Unite s-a descoperit un cuib de dinozauri,cu pui si resturi din cojile de oua.Unii pui aveau deja in jur de un metru lungime,in timp ce ouoale nu depaseau 20 de centrimetri.Marimea puilor arata ca acestia iesisera din oua cu multa vreme in urma,deci evident ca au trebuit sa petreaca in cuib mai mult dupa eclozionare. Cercetatorii au tras concluzia ca parintii de dinozaur isi ingrijeau puii pana cand acestia cresteau si s...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org