Referat - Drept

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1963
Etichete
drept
Descarcari
786
Nota
9 / 10 - 1 vot

Planul
Notiunea de izvor de drept
Caracteristica izvoarelor formale ale dreptului
Dreptul constituie un sistem de norme, care îmbraca o anumita haina juridica, ia o anumita forma, datorita careia sunt aduse la cunostinta întregii societati.
„Dreptul, - scria Hegel, - trece în existenta faptica mai întâi prin forma, prin faptul ca este pus ca lege...” Forma de exprimare a formelor juridice, modalitatea principala prin care dreptul devine cunoscut de cei al caror comportament îl prescrie poarta denumirea de izvor de drept.
Notiunea de izvor de drept este utilizata în mai multe sensuri, dintre care cele mai raspândite sunt:
Izvor material si izvor formal al dreptului
Izvor direct si izvor indirect
Izvor scris si izvor nescris al dreptului
Izvor intern si izvor extern al dreptului
Izvoarele materiale ale dreptului mai sunt denumite si izvoare reale. Lee sunt concepute ca un sistem de factori sociali, politici, ideologici, precum cadrul natural, social-uman, etc., care determina actiunea legiuitorului sau da nastere unor reguli izvorâte din necesitatea practica de reglementare prin norme juridice a unor relatii sociale.
Izvorul formal al dreptului se interpreteaza ca forma de adoptare sau sanctionare a normelor juridice, modul de exprimarea normelor, adica sursa în care normele juridice sunt reflectate. Izvorul formal caracterizeaza mijloacele speciale pe care statul le aplica pentru ca vointa guvernantilor sa capete un vesmânt juridic. De obicei, acest rol revine actelor normative.
Izvorul indirect sunt considerate acele izvoare, care pentru a fi considerate juridice, trebuie sa fie validate, sanctionata de autoritatea publica competenta. În calitate de izvor indirect pot servi, de exemplu, obiceiurile sau normele elaborate de organizatiile ne statale. Aceste norme devin juridice numai din momentul în care au fost confirmate în modul respectiv de autoritatea publica.
Izvoarele scrise sunt considerate izvoarele, care necesita o formulare stricta, determinata de principiile legiferarii. De exemplu actul normativ se prezinta totdeauna sub forma scrisa, pe când obiceiul poate fi transmis si pe cale orala.
Nu sunt unanime parerile ce tin de izvorul intern si izvorul extern al dreptului. Unii autori considera ca izvorul intern îl formeaza însasi vointa general-obligatorie ridicata la rangul de lege. Altii sustin ca izvorul intern al dreptului îl constituie normele juridice. În ceea ce priveste izvorul extern al dreptului, el caracterizeaza mijloacele prin care vointa, devenita statala, obtine o haina juridica adecvata.
În sfârsit, notiunea de izvor al dreptului este utilizata si în alte sensuri. Asa de exemplu, se considera ca politica constituie izvorul politic al dreptului, în sens ca autoritatea publica este cea care pândeste viitoarele norme juridice. La fel si constiinta juridica este considerata ideologie a dreptului.
În evolutia sa dreptul a cunoscut urmatoarele forme de exprimare (izvoare formale):
obiceiul juridic (cutuma)
practica judiciara si precedentul judiciar
doctrina
contractul normativ
actul normativ
obiceiul juridic (cutuma)
În succesiunea istorica izvoarele de drept, obiceiul juridic ocupa, fara îndoiala, primul loc. Obiceiul este cea mai originala forma a manifestarii a vointei sociale. Chiar în formele cele mai rudimentare, primitive de convetuire umana gasim unele reguli, care nu sunt impuse, în mod expres, dar de fapt sunt respectate aproape din instinct. Aceste reguli apar prin respectarea constanta a unor acte, repetari carora li se impune o obligativitate. Elementul lor material, central îl constituie repetarea constanta. O repetare constanta, nu este suficienta ca fapta sa se transforme în obicei juridic. Mecanismul trecerii unui obiect din sistemul general al normelor sociale în sistemul izvoarelor dreptului este marcat de doua momente importante:
fie ca statul sanctioneaza (recunoaste ) un obicei si-l încorporeaza într-o norma oficiala;
fie ca obiceiul este invocat de parti ca norma de conduita în fata unei instante de judecata si aceasta îl valideaza de regula juridica.
În epoca medievala numarul cutumelor a sporit si mai mult încât s-a pus problema sistematizarii lor. Sunt cunoscute asemenea culegeri de cutume cum ar fi „Oglinda saxona” din 1230; „Oglinda svaba” 1273-1282; „Asezamintele lui Ludovic cel sfânt” 1270.
Obiectul, desi extrem de rar, mai continue si în zilele noastre, mai ales în statele ce tin civilizatia juridica romano-germanica.
Practica juridica si precedentul judiciar (jurisprudenta)
Practica judecatoreasca, denumita si jurisprudenta, este alcatuita din totalitatea hotarârilor judecatoresti, pronuntate de catre ...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org