Referat - Evolutia Animalelor Pe Terra

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1895
Etichete
evolutia, animalelor, terra
Descarcari
893
Nota
9 / 10 - 1 vot

Evolutia Animalelor pe Terra
În decursul erelor geologice, a trait alte vietuitoare decât cele pe care le vedem astazi, care sunt urmasi ai acestor animale stravechi. Evolutia animalelor în acest imens timp geologic a fost puternic influentata de procesele geologice ce au avut loc în scoarta Pamântului. Datorita acestora, înfatisarea uscatului, ca si a marilor si oceanelor, n-a fost din totdeauna asa cum se prezinta astazi. Odata cu evolutia scoartei Pamântului, s-a produs si evolutia vietuitoarelor, de la forme inferioare, la forme din ce în ce mai evoluate, pâna la om.
Felul în care au evoluat animalele poate descifrat în straturile de diferite vârste ale scoartei terestre, datorita fosilelor pe care acestea le contin.
Multe vietuitoare care au populat Pamântul au lasat numeroase resturi si urme în straturile scoartei terestre, ce s-au pastrat pâna în zilele noastre, numite fosile. Denumirea acesta provine din latinescul fossa = groapa, deoarece era descoperite în urma sapaturilor. În general de la animalele stravechi s-au pastrat partile tari: cochilii, schelete, oase, etc. Rareori, în anumite conditii de conservare, s-au pastrat si animale întregi. Astfel, în gheturile Siberiei s-a pastrat de mai bine de 20.000 de ani mamutul - un elefant paros - asa cum era el, cu blana, piele si muschi. În ozocherita (ceara de pamânt) s-a conservat un rinocer intact, iar în chihlimbar - rasina unui pin fosil - s-au pastrat numeroase insecte stravechi.
Fosilele au în geologie aceeasi importanta pe care o au documentele în istorie sau inscriptiile în arheologie. Astfel, straturile scoartei terestre alcatuiesc paginile imensului hrisov al istoriei naturale a Pamântului.
Importanta fosilelor pentru descifrarea îndelungatei istorii a Pamântului este covârsitoare. Cu ajutorul lor putem cunoaste vietuitoarele care au trait pe Pamânt, în timpurile stravechi, ce forme si dimensiuni aveau, etc.
Studiul fosilelor a dovedit ca fiintele care populau odinioara pamântul se deosebeau de cele actuale si deosebirea este cu atât mai mare cu cât sunt mai vechi.
Cu cât sunt mai vechi, cu atât au o organizare si o structura mai simpla, fiind mult diferentiate de urmasii lor de astazi si, cu cât ne apropiem de timpurile noastre, cu atât aceste caractere vechi dispar si sunt înlocuite cu altele noi care le apropie din ce în ce mai mult de animale actuale. Astfel, fosilele dovedesc succesiunea neîntrerupta a vietuitoarelor si evolutia lor de-a lungul erelor geologice. Ele mai dovedesc ca vietuitoarele de astazi sunt o continuare fireasca a stravechilor forme care s-au succedat pe planeta noastra de-a lungul milioanelor de ani.
Fosilele fiind contemporane cu straturile în care se gasesc, ne pot da informatii si despre conditiile de viata care au existat în acea vreme, deoarece animalele având plasticitate adaptativa, au receptionat toate transformarile geologice si climatologice.
Fosilele e mai pot sluji si la stabilirea conturului continentelor si marilor vechi, ajutând la elaborarea hartilor paleogeografice.
Cu ajutorul unor fosile se poate determina vârsta relativa a straturilor, deoarece pentru fiecare vreme au corespuns anumite fiinte, cu durata de viata limitata, care au devenit fosile caracteristice, adica fosile care se gasesc numai în grosimea unui singur strat, dar pe toata întinderea lui, indiferent de variatiile petrografice si de locul unde apar pe Glob. Astfel, se pot identifica straturile de aceeasi vârsta, aflate la mari departari unele de altele.
Deci cu ajutorul fosilelor putem reconstitui întreaga istorie a scoartei Pamântului.
Astfel, timpul geologic ( imensul timp care s-a scurs de când Pamântul a devenit planeta si pâna în zilele noastre ) a fost împartit diviziuni geocronologice. Diviziunile de prim ordin (cele mai mari ) au fost numite ere; erele au fost împartite în perioade, acestea în diviziuni mai mici numite epoci, iar epocile, la rândul lor, în vârste.
 
Aparitia animalelor pe Terra in ordinea erelor geologice
 
- mai timpuriu: - dezvoltarea Universului si a sistemelor solare
- formarea Sistemului Solar
- dezvoltare biologicã: - formarea Pãmântului
- formarea scoartei pamântesti
- formarea atmosferei terestre si a învelisului acvatic
- formarea substantelor organice
- formarea proteinelor
- aparitia vietii (în urmã cu 3000mil. de ani în urmã)
- cu 4600 mil. de ani în urmã: - primele organisme preistorice mici
- fosile preistorice de organisme mici
- organisme preistorice multicelulare
- plante preistorice
- cu 2600 de mil. de ani în urmã: - spongieri
- viermi
- celenterate
- artropode
PERIOADA PRECAMBRIANÃ: - a început o data cu întãrirea scoartei terestre si a tinut pânã la aparitia animalelor cu schelet tare.
- geologii o împart în douã: 1. perioada arhaicã
2. perioada proterozoicã
PERIOADA PALEOZ...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org