Referat - Evolutia Plantelor

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
2235
Etichete
evolutia, plantelor
Descarcari
691
Nota
9 / 10 - 1 vot

Evolutia Plantelor
Primele forme de viata vegetala
au fost plantele marine si toate plantele diverse de uscat care transforma gradinile noastre si peisajele de la tara în privelisti placute si fac parte din hrana noastra, s-au dezvoltat din plante primitive care traiau în oceane cu mii de milioane de ani în urma.
S-au identificat peste 400.000 de specii de plante, toate descendente din câteva specii vechi. Acestea sunt doar speciile cunoscute. Probabil s-au ramificat înca multe altele, care au disparut, nereusind sa se adapteze la conditiile schimbatoare, sau incapabile sa concureze cu noi specii mai evoluate si mai bine adaptate mediului înconjurator din acea vreme.
Paleobotanistii (oamenii de stiinta care studiaza ramasite fosilizate ale plantelor),au reusit sa descopere când au evoluat aproximativ diferite grupuri importante de plante, dar în mod inevitabil cunostintele noastre au multe lipsuri, pentru ca plantele nu contin acel tip de material dur, cum este scheletul unui animal, care sa se fosilizeze bine. Din fericire, uneori pot fi detectate forme vechi de viata vegetala în ceea ce au fost mai demult depuneri de noroi, gasindu-se câteva plante fosilizate în roci despre care se stie ca dateaza de acum 3.100 de milioane de ani.
Stim din arhiva fosiselor gasite ca viata pe Pamânt trebuie sa fi început cu organisme de tip vegetal, iar plantele sunt legatura de baza din lantul alimentar care sustine o imensa diversitate de viata animala. Totusi, rolul plantelor în istoria evolutiva a lumii este mai complex, pentru ca ele au transformat atmosfera pamântului într-o atmosfera ce putea se sustina regnul animal. Probabil ca imensele cantitati de dioxid de carbon prezente initial în atmosfera au împiedicat animalele sa respire, dar în procesul de fotosinteza plantele absorb dioxid de carbon si elibereaza oxigen.
Capacitatea plantelor de a produce fotosinteza folosind lumina soarelui este punctul de pornire a lantului alimentar. Plantele au permis ierbivorelor (mâncatoarelor de plante) sa evolueze si implicit carnivorelor (mâncatoarelor de carne),care se hraneau cu ierbivore. Evolutia este extrem de lenta, si selectia naturala favorizeaza acele vietuitoare care se adapteaza la o schimbare a mediului înconjurator, si nu care se schimba de dragul schimbarii. Primele forme de viata vegetala erau dependente de apa, pentru ca le lipseau structurile care sa le faca posibila viata pe uscat, iar primele plante care au iesit din apa s-au stabilit probabil în balti sau mlastini, unde partile lor inferioare erau tot timpul scufundate. Primele forme de plante cu adevarat de uscat erau probabil înca dependente de umiditate, si trebuiau sa creasca aproape de apa - muschii frunzosi, muschii pielosi si ferigile, care au evoluat primele ca plante de uscat, au si acum nevoie de un mediu umed pentru ca partea reproducatoare a ciclului vietii lor sa functioneze.
Primele plante cu flori (gimnospermele, precum coniferele) erau dependente de vânt pentru polenizare si raspândirea semintelor, pentru ca nu existau insecte care sa faca toate acestea. Tipul de planta dominant în prezent (angiospermele) a evoluat o data cu insectele si animalele, si adesea are flori polenizate de insecte. Uneori semintele sunt raspândite de animale (de exemplu, ghimpi sau spini care se agata de blana animalelor).
Cele mai vechi plante cunoscute erau alge primitive – structuri unicelulare în care toate functiile erau efectuate într-o singura celula fara nucleu. Aceste alge albastre-verzi sunt foarte primitive, si probabil acum 1.500 milioane de ani au aparut algele mai cunoscute, cu nuclee. În cele din urma au aparut alge pluricelulare, probabil asemanatoare cu buruienile marine. Ele aveau organe de reproducere de parti diferite ale plantei.
În perioada cambriana, cu circa 590 de milioane de ani în urma, multe forme de viata erau deja bine stabilite. S-au identificat peste 900 de specii din acea perioada, iar acestea sunt doar cele care s-au pastrat si au fost descoperite dupa sute de milioane de ani.
Iesirea pe uscat
În perioada siluriana (cu 440-408 de milioane de ani în urma), plantele au “iesit” din apa si au început sa colonizeze uscatul. Vechea viata vegetala si animala era limitata la oceane, dar algele s-au adaptat si la apa dulce, si probabil ca din aceste alge de apa dulce au evoluat plantele de uscat.
Supravietuirea pe uscat necesita o structura fizica complet diferita de viata acvatica. Este necesar un sistem „vascular”(retea de tuburi) prin care sa circule prin planta apa, substantele nutritive si produsele fotosintezei, si este nevoie de o structura mai rigida, care sa se autosustina. Totusi, înainte ca plantele de uscat sa poata ajunge în regiuni mai uscate, ele au trebuit sa dezvolte un sistem reproducator care sa le permita sa functioneze suficient în aer.
Cele mai vechi urme de plante terestre au fost gasite în roci datân...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org