Referat - Excretia Renala

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1368
Etichete
excretia, renala
Descarcari
481
Nota
9 / 10 - 1 vot

Excretia renala
Metabolismul celular produce CO2 si anumite substante finale, provenite în special din catabolismul proteic. Aportul exogen poate si el realiza cantitati excesive de anumiti constituenti care trebuie eliminate. Plamânii elimina CO2 si alte substante volatile, iar substantele nevolatile inutilizabile sau în exces, sunt eliminate, împreuna cu o anumita cantitate de apa, în cea mai mare parte prin rinichi si, accesoriu, prin sudoare si fecale.
Structura aparatului excretor
-rinichi – organe de excretie;
-cai urinare : -calice mici si mari
-pelvis renal
-ureter
-vezica urinara
-uretra
Rinichii
Rinichii sunt organe pereche, situate retroperitoneal, de o parte si de alta a coloanei vertebrale lombare. Ei au forma caracteristica, circa 300 g, doua fete si doua margini
-Segmentul intermediar (ansa Henle), subtire, este format din doua brate, unite între ele printr-o bucla; are epiteliul turti, fara microvii. Nefronii care au glomerulii în zona externa a corticalei au ansa Henle scurta, în timp ce nefronii cu glomerulii în zona interna a corticalei au ansa lunga, care coboara profund în medulara.
-Segmentul distal este format dintr-o portine dreapta, ascendenta, care ajunge în corticala în vecinatatea glomerulului propriu, în imediat contact cu arteriola aferenta.
Vascularizatia renala este extrem de bogata, rinichii primind 20-25% din debitul cardiac de repaus. Artera renala, ramura a aortei abdominale, patrunde prin hil si apoi se împarte în ramuri interlobare, din care se desprind arterele arcuate si arterele interlobulare, din care provin arteriolele aferente, care se capilarizeaza formând glomerulul.Dupa ce se regrupeaza în arteriole aferente, se capilarizeaza din nou în jurul tubului si se deschid în venele interlobulare, apoi în venele arcuate.
Inervatia renala provine din plexul situat în hilul organului, format în majoritate din fibre simpatice toraco-lombare, dar si din câteva fibre parasimpatice venite prin nervul vag.
Formarea urinei
Mecanismul de formare a urinei cuprinde trei procese fundamentale: ultrafiltrarea plasmei la nivel glomerular, reabsortia si secretia anumitor constituenti în tubi.
Ultrafiltrarea glomerulara este un proces dirijat de forte fizice, în urma caruia aproximativ 1/5 din cantitatea de plasma care iriga rinichii treceprin membrana filtranta glomerulara, extrem de subtire, în cavitatea capsulara.
Constituent
Flitrare
Reabsortie
Secretie
Excretie
Apa
170
168,5
-
1,5
Na+
26000
25850
-
150
K+
900
900
100
100
Uree
51
31
-
150
Creatina
12
1
1
12
Ac. Uric
50
49
4
5
Glucoza
800
800
-
-

Reabsortia tubulara este procesulprin care sunt recuperate anumite substante utile organismului din ultrafiltratul glomerular, mentinându-se astfel homeostazia plasmatica.
Secretia tubulara este procesul invers celui de reabsortie, transportând anumite substante din capilarele peritubulare în lumenul tubului.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org