Referat - Ficus

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1459
Etichete
ficus
Descarcari
735
Nota
9 / 10 - 1 vot

Ficus
Genul Ficus cuprinde 800 de specii tip arbust, arbore sau planta cataratoare, originare din regiunile tropicale si cele subtropicale, dar care se adapteaza la diferite conditii. Sunt toate plante foarte elegante, iar unele se cultiva în apartament pentru frumusetea frunzelor deosebit de decorative. Seava continuta în toate speciile poate fi iritata si caustica pentru piele.
Cultivare:
Ficusul se replanteaza la fiecare doi ani, în aprilie, utilizând un pamânt pentru ghiveci îmbogatit cu frunze si humus. Din aprilie pâna în septembrie trebuie sa fie udat abundent. Ambientul trebuie mentinut umed prin stropiri regulate, iar în perioadele cele mai calde chiar zilnic. Mai mult ghiveciul trebui sa fie asezat pe suporturi pline cu pietris ud. În perioada de crestere se administreaza îngrasaminte cu concentratie crescuta de azot. Aceste specii iubesc caldura si nu sufera nici la temperaturi de peste 24 grade. Necesarul de lumina variaza în functie de specie: Ficus elastica si Ficus benjamina trebuie expuse la lumina buna, în timp ce Ficus diversifolia (arbust) si Ficus pumila iubesc locurile semiumbroase. Speciile cu frunze lucioase trebuie curatate periodic cu o cârpa uda sau cu preparate adecvate. Toamna si iarna udati mai putin. Pamântul trebuie mentinut umed, dar nu ud, iar planta trebuie stropita regulat. Mentineti o temperatura în jurul a 18 grade, dar nici un caz mai mica decât 15 grade.
Reproducere:
Speciile cu frunze mari si rigide, cum sunt Ficus elastica, Ficus benghalensis si Ficus iyrata se multiplica prin butasi obtinuti din frunze care pastreaza o bucatica din petiol si care sunt prelevati primavara. Lasati timp de o noapte sa se usuce seva care se exteriorizeaza la suprafata taieturii, dupa care plantati într-un amestec de turba si nisip în parti egale, fixându-l de un betisor. Mentineti- timp de 8 saptamâni în penumbra, la 24 de grade si udatii pâna prind radacini. Speciile cataratoare sau cele târâtoare asa cum este Ficus pumila, se înmulteste prin butasire în timpul perioadei de activitate vegetala. Alegeti o tulpina, îndoiti-o cu delicatete si introduceti-o în pamânt pâna la punctul de insertie al primei frunze. Desprindeti-o de planta – mama atunci când va prinde radacini. Speciile tip arbust se reproduc prin butasi lungi de 10-15 cm prelevati din vârfurile ramurilor. Lasati sa se zvânte taietura timp de o noapte si plantatii într-un amestec de pamânt si nisip în parti egale, la 21 grade tratându-I la fel ca si arbustii derivati din frunze. Unele specii, care în mediul natural devin arbori adevarati, eleganti, cum este, de exemplu, Ficus elastica, în ghiveci tind sa creasca în înaltime, pierzându-si treptat frunzele situate la baza tulpinii. Daca planta devine prea înalta si zgârie tavanul sau daca este prea desfrunzita aveti grija sa o butasiti.
Pericole si precautii:
Atentie la modul în care udati ficusul. Lipsa apei produce îngalbenirea si caderea frunzelor. Excesul de apa provoaca vestejirea, schimbarea culorii sau caderea frunzelor si putrezirea radacinilor. Infestarea cu paianjenul rosu se combate crescând umiditatea si stropind planta cu un acid specific. Cosenilele fainoase si brune trebuie îndepartate cu o pensula înmuiata în alcool denaturat sau cu un insecticid sistemic.
Specii si varietati Horticole
Ficus benjamina
Exemplare cu o înaltime de 1,5-2 metri sunt destul de frecvente. Acestea constituie un décor deosebit pentru locuinte.
Datorita aspectului aerian al tulpinilor, este potrivit pentru orice tip de locuinta. Se va pune direct pe pamânt, în fata unei usi cu sticla.
Îngrijire:
Se uda moderat, în perioada de crestere se trateaza cu îngrasaminte în solutie, la interval de doua saptamâni. Se va transplanta în perioada de tinerete la interval regulatîn pamânt de turba, nisip, balegar. În cazul în care planta creste peste masura, va fi taiata la dimensiunile dorite. Prefara locurile luminoase, dar nu lumina directa a soarelui. În încaperi încalzite pretinde o umiditate treptata, frunzele vor fi pulverizate cu apa. Vara pretinde o temperatura de 18-20 grade , iar în vremea de iarna, cel putin 15 grade.
Boli, daunatori:
Începând cu lunile de primavata poate fi atacata de paduchi cu scut, de paduchi de frunze si paianjeni.Trebuie aparata de curenti de aer, de schimbarile bruste ale temperaturii, deoarece acestea pot duce la caderea frunzelor. Ficusul poate fi atacat si de ciuperci, provocând patarea frunzelor si, în cele din urma, caderea lor.
Ficus elast...


  • Referate asemanatoare

    • Ficus

      Ficus Genul Ficus cuprinde 800 de specii tip arbust, arbore sau planta cataratoare, originare din ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org