Referat - Glaucomul

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1628
Etichete
glaucomul
Descarcari
869
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi


LUCRARE DE DIPLOMA
GLAUCOMUL
COORDONATORI :
Prof. Nurs. THEER EMILIA
ABSOLVENT :
FLESERU RICA
- 1999 -
C U P R I N S
CAPITOLUL I
ANALIZORUL VIZUAL - ANATOMIE SI FIZIOLOGIE PAG. 2
CAPITOLUL II PAG. 8
PATOLOGIA TENSIUNII OCULARE
PARTICULARITATI FIZIOLOGICE
MASURAREA TENSIUNII OCULARE
SINDROMUL DE HIPERTENSIUNE OCULARA
CAPITOLUL III PAG. 15
GLAUCOMUL
DEFINITIE
CLASIFICARE
DESCRIERE
PROFILAXIA GLAUCOMULUI
CAPITOLUL IV PAG. 24
ROLUL ASISTENTEI IN INGRIJIREA BOLNAVULUI CU GLAUCOM
BIBLIOGRAFIE
- 2 -
CAPITOLUL I
ANALIZATORUL VIZUAL
ANATOMIA ANALIZATORULUI VIZUAL
Analizatorul vizual este alcatuit din trei segmente :
Segmentul periferic sau receptor care primeste excitatiile externe specifice este format din:
Globul ocular.
Organele anexe ale globului ocular.
Globul ocular - formiaza aparatul optic al organului vizual. Are forma aproape sferica si este alcatuit din trei tunici suprapuse care formiaza peretele lui.
o tunica externa conjunctiva fibroasa.
o tunica mijlocie vasculara (UVEE), bogata in pigment.
o tunica interna nervoasa, retina.
Tunica externa fibroasa se imparte in doua portiuni inegale:
-una posterioara opaca, alb-sidefie numita sclero- tica,
-o portiune anterioara, bombata si transparenta numita cornee.
Sclerotica este formata dintr-o impletitura densa de fibre colagene, dispuse radial si circular care o fac rezistenta. Este dura si inextensibila la adult, avind rol de protectie. In grosimea ei se ramifica vase de singe si nervi, precum si canalul lui Schlemm, vecin limbului sclero-cornean care are rol fiziologic in circulatia lichidelor din interiorul ochiului. La polul posterior sclerotica prezinta o portiune perforata numita “lama ciuruita’’,prin care trec fibrele nervului optic.
Corneea este partea anterioara a stratului fibros. E o membrana transparenta, mai subtire in portiunea sa mijlocie. Este alcatuita din fibre conjunctive colagene asezate sub forme de lamele paralele intre ele si cu suprafata corneei. Cornea nu poseda vase de singe, dar contine numeroase ramificatii nervoase. Nutritia este asigurata prin imbibitie de vase sanguine de la nivelul limbului sclero-corneean. Zona de trecere dintre cornee si sclera se numeste “limb sclero-corneean.
- 3 -
Tunica mijlocie sau vasculara (UVEE), captuseste fata interna a scleroticii pina la un milimetru de cornee, de unde ea nu se mai continua pe fata posterioara a acesteia ci l-a o directie verticala pe axul ochiului si formiaza cu corneea unghiul camerular sau irido-corneean. Tunica mijlocie este compusa din trei portiuni :
-coroida
-corpul ciliar
-irisul
Coroida este o membrana intens vascularizata, ea fiind invelisul hranitor al globului ocular. Partea externa adera la sclerotica si este alcatuita dintr-o patura subtire conjunctiva bogata in celule pigmentare, prin care contribuie la formarea camerei obscure. La polul posterior coroida prezintaun orificiu care corespunde lamei ciuruite a sclerpticii, prin care trec fibrele nervului optic.
In portiunea anterioara coroida formeaza corpul ciliar, care este o formatiune conjuctiv- musculara ce se intinde pina la radacina irisului. In grosimea acesteia se gasesc muschiul ciliar – format din fibre netede si procesele ciliare – care sunt niste creste formate din ghemuri vasculare, foarte anastomozate intre ele cuprinse intr-un tesut conjuctiv in care exista si numeroase celule pigmentare si tesut elastic. Corpul ciliar prin muschiul sau are rol in acomodarea vizuala la distanta, iar procesele ciliare secreta umoarea apoasa care hraneste tesuturile lipsite de vase (corneea si cristalinul).
Tunica interna sau retina este o membrana de natura nervoasa si cupri...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org