Referat - HORMONI SEXUALI

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1923
Etichete
hormoni, sexuali
Descarcari
590
Nota
9.5 / 10 - 4 voturi

HORMONII SEXUALI
Hormoni sexuali, sau gonadotrofinele, sint hormoni produsi de hipofiza care orchestreaza miliarde de operatiuni biologice in timpul unei vieti, incepand cu semnalarea initiala a diferentieri sexuale a embrionului si mai tarziu a fetusului , pana la structurile care sunt esentialmente masculine sau feminine.
Dar diferentierea sexuala –atat expresia ei fizica , cat si comportamentul caracteristic –tine mai mult de concentratia diversilor hormoni care circula in sange decat de existenta unor hormoni dominanti.
LH-este hormonul luteinizant secretat de hipofiza. El provoaca la femeie ovulatia si mentine operational corpul galben . La barbat , LH stimuleaza producerea de testosteron de catre testicule.
FSH-acest hormon foliculo – stimulant este secretat de hipofiza.La femeie el determina maturarea foliculilor in prima faza a ciclului menstrual.La barbat , el activeaza producerea spermatozoizilor de catre testicule .
ESTROGENI-hormoni ovarieni secretati de celulele foliculare .Cel mai important este estradionul .Acesti hormoni favorizeaza aparitia cacarcterelor sexuale secundare la pubertate .Ei controleaza la ciclu ingrosarea endometrului .
PROGESTERON- acest hormon ovarian produs de corpul galben este foarte important , deoarece el permite pastrarea mucoasei uterine pana la sfarsitul ciclului si pe perioada sarcini .
TESTOSTERONUL - acest hormon masculin este produs de testicule. El activeaza producerea de spermatozoizi si favorizeaza aparitia caracterelor sexuale secundare la pubertate .
Dezechilibrul hormonilor sexuali are rezultate dramatice asupra dezvoltari fetusului. Prea mult estrogen , intr-un moment nepotrivit , poate transforma un organism purtator de gene masculine intr-unul cu infatisare aparent feminina . In mod similar , abundenta de androgeni poate avea ca rezultat organe sexuale masculine la un fetus feminin din punct de vedere genetic.
Desigur , codul genetic al fiecarei fiinte este responsabil cu supervizarea productiei hormonilor sexuali , astfel incat aceste interferente sa nu produca decit foarte rar. Dar oameni de stiinta au descoperit ca mediul in care traim este atat de poluat cu substante chimice , incit accidental se pot produce alterari ale functiilor hormonilor .
Pubertatea este consecinta unor modificari endocriniene programate inca de la diferentierea sexuala a embrionului. Hormoni, care aproape ca nu s-au manifestat deloc in primii 10 ani de viata, incep acum sa orchestreze o serie de modificari care diferentiaza trupul masculin de cel feminin , actionand asupra cacarcterelor sexuale si secundare .
Cresterea caracterelor sexuale primare incepe atunci cand hipofiza declanseaza secretia a doi hormoni: hormonul luteinizat LH si hormonul folico – stimulant. Acesti doi hormoni influenteaza , la baieti , dezvoltarea testiculelor sau gonadelor , care produc testosteronul , iar la fete , maturizarea ovarelor, care vor incepe sa produca doi hormoni –cheie , estrogeni si progesteronul.
Sanatatea este influentata de hormonii sexuali
Estrogenul este esentialmente hormonul feminin , iar testosterenul este hormonul masculinitati . Dar ambele sexe au nevoie de acesti doi hormoni – femeile de testosteronu, barbatii de estrogen – pentru a se dezvolta normal. Intr-adevar , in medie barbati au mai mult estrogen circuland in singele lor decit o femeie dupa menopoza!
Si barbati si femeile sintetizeaza estrogenul plecand de la testosteron , un proces complex , care are loc in diferite regiuni ale trupului – creier , vasele de singe , oase . Estrogenul este esential in cresterea oaselor si in mentinerea unei stari bune a sanatatii. Dupa criza de crestere care urmeaza pubertati , estrogenul comanda incetarea cresteri extremitati oaselor .
Estrogenul are un rol important in prevenirea rarefierii masei osoase si in mentinerea in stare buna a arterelor , atit la barbati , cit si la femei .
Se pare ca estrogenul are un rol in producerea de sperma , iar concentratii mari ai acestui hormon la nivelul creierului dicteaza comportamentul sexual masculin .
La femei , nivelurile scazute de testosteron au fost asociate cu u interes sexual redus.
...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org