Referat - Infecunditatea la vaca

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
458
Etichete
infecunditatea, vaca
Descarcari
317
Nota
0 / 10 - 0 voturi

INFECUNDITATEA LA VACA


- cauze si remedii -
Prin infecunditate se întelege o tulburare pasagera a functiei de reproductie, în timp ce sterilitatea exprima incapacitatea definitiva de reproductie a unui animal.
Tulburari de fecunditate se întâlnesc la majoritatea fermelor domestice, dar frecventa cea mai ridicata se constata, în ordine, la taurine, suine, ovine si cabaline.
Aceste tulburari se întâlnesc mai frecvent la taurine, deoarece ele constituie specia ce mai exploatata, asupra carora actioneaza de cele mai multe ori un complex de factori vegetativi. În cadrul speciei, frecventa acestor tulburari a functiei de reproductie este conditionata de rasa, vârsta, alimentatie, etc.
Desfasurarea în conditii optime a procesului de reproductie este strâns legata de modul în care se asigura principalii factori de mediu la nivelul parametrilor necesari.
Cu toate ca ponderea cea mai însemnata o are alimentatia, în toata complexitatea ei, în apropierea imediata se situeaza un complex de factori care conditioneaza sau influenteaza hotarâtor desfasurarea procesului de reproductie, prin aparitia starilor de infecunditate, cu efecte negative atât economice cât si zootehnice.
Dintre acesti factori, de o mare importanta sunt:
microclimatul din adaposturi (cantitate mare de amoniac, lipsa ventilatiei si iluminat necorespunzator)
asistenta la fatare
îngrijirea femelelor dupa fatare
miscarea si odihna
depistarea corecta a caldurilor
folosirea unui material seminal cât mai bun
efectuarea însamântarii artificiale cât mai corect si la timpul optim
Acesti factori au fost analizati în amanunt de catre specialisti competenti în domeniu, în revista Ferma. Am vrut numai sa-i amintesc, întrucât multi crescatori de vaci cât si multi detinatori de vaci, desi ignora acest complex de factori si, în special, alimentatia în toata complexitatea ei, vor sa aiba rezultate extraordinare în cresterea vacilor de lapte asemanatoare cu ale fermierilor din Europa de Vest.
Ignorând acest complex de factori


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org