Referat - Inginerie Genetica 1

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1315
Etichete
inginerie, genetica
Descarcari
590
Nota
9 / 10 - 1 vot

Jocul de-a Dumnezeu, ororile ingineriei genetice
Acum biotehnologia poate incrucisa animale cu plante, zapacind vegetarianul. Lumea stiintifica de astazi are puterea de a modifica insasi materia prima a naturii, nu numai prin transferarea caracteristicilor intre plante, dar prin modificarea incrucisata a animalelor, plantelor si oamenilor. Ingineria genetica, ce nu cunoaste limitari etice, are un impact serios asupra mediului, animalelor si plantelor. Aceasta violeaza relatia noastra cu lumea naturala. Majoritatea oamenilor cred ca animalele au dreptul sa-si traiasca vietile lor fara interferenta omului in structura lor genetica originala. De asemenea, animalele nu vor putea servi niciodata ca modele pentru bolile umane deoarece sunt mult prea diferite. Dar oamenii de stiinta continua inca incercarile, iar piata transplanturilor umane valoreaza mult peste 6 miliarde de dolari anual.
In ultimii ani, biotehnologia a progresat in salturi. A reprezentat un pas imens in exploatarea animalelor, permitand oamenilor sa mute gene de la o specie de animal la alta specie total diferita. Oamenii de stiinta si institutele de biotehnologie din cateva tari mari ale lumii vor sa creeze noi animale care sa produce carne mai multa si mai buna, sa dea mai usor produse valoroase cum ar fi lana, si sa aiba organe ce sa poata fi utilizate in transplante umane. Si aceasta nu se opreste aici: multe dintre recoltele modificate genetic ce sunt testate in teren in Statele Unite si in intreaga lume nu numai ca ar putea sa aiba un impact devastator de tip Jurassic Park asupra ecosistemului global, dar de asemenea ar putea lovi economiile bazate pe agricultura din lumea a treia, care depind de recolte. Ingineria genetica este o stiinta reductionista unidimensionala care ignora complexa dinamica a sistemelor vii.
Ingineria genetica implica in primul rand introducerea genelor continand ADN (acid dezoxiribonucleic) procurat de la oameni sau animale in celule ale bacteriilor, ciupercilor sau altor animale. Rezultatul obtinut se numeste animal transgenic. Aceste animale transgenice nu se pot inmulti prin selectie naturala/traditionala sau inseminare artificiala.
Femelele donoare primesc injectii cu hormoni si de asemeni bureti impregnati cu hormoni le sunt introdusi in organele reproductive, pentru a le stimula sa produca multe ovule. Acest proces a fost denumite super-ovulatie. Ovulele sunt inseminate artificial fie manual fie chirurgical. Apoi, embrionii sunt colectati prin chirurgie sau prin uciderea animalului. Embrionii sunt injectati cu ADN strain continand gene pentru trasaturile preferate, si apoi transferati in mame gazde, din nou prin chirurgie. este nevoie de 80 de animale donoare si gazde pentru a produce o singura vaca transgenica in cazul in care totul merge perfect, ceea ce se intampla foarte rar. Odata ce animalul transgenic a fost produs, suferinta sa incepe: de exemplu, gene ne-porcine au fost adaugate la porci, producand animale cu ulcere gastrice, deranjamente la ficat si la rinichi, apatie, vedere defectuoasa, pierdere a coordinarii, susceptibilitate la pneumonie si boli diabetice.
Cercetarea ingineriei genetice este de cele mai multe ori efectuata pe animale cum ar fi soareci, porci, oi, alte animale de ferma si pesti, precum si pe plante cum ar fi tomatele, tutunul si porumbul.
Vegetarienii din intreaga lume se intreaba in mod serios daca mancarea pe care ei o consuma este cu adevarat vegetariana. In cazul tomatelor Flavr Savr, asa cum au fost numite, tomatele sunt genetic modificate prin introducerea genelor de la un peste, Calcanul arctic, pentru a reduce stricaciunile datorate congelarii in frigider si a le oferi o mai lunga durata de conservare, pentru a le face sa se coaca mai indelungat pe planta, ramanand in acelasi timp tari la momentul culegerii si transportului, pentru a le face mai mari si mai gustoase de asemeni. Nici un neprofesionist nu poate face diferenta intre Flavr Savr si o tomata normala, si acesta este motivul pentru care vegetarienii convinsi vor ca aceste tomate alterate sa fie etichetate.
Alte asemenea experimente cu legume includ gene de pui introduse in cartofi pentru rezistenta la boli si marirea timpului de conservare si dimensiunilor, tutun alterat cu gene de soarece pentru reducerea impuritatilor, sau cu gene de la licurici pentru a face frunzele sa lumineze noaptea. Unii biotehnologi au ajuns la asemenea grad, incat manipularea genelor animalelor devine un joc pentru ei. Aceasta ar putea rezulta in creaturi monstruoase produse numai pentru a satisface capriciile si fanteziile cuiva. Oamenii de stiinta din Statele Unite au inmultit un soarece numit oncosoarece, care a fost modificat genetic pentru a face cancer si in consecinta sa moara de o moarte lenta si dureroasa. Primul oncosoarece a fost obtinut in 1981; 15 ani mai tarziu, leacul cancerului inca pare sa depaseasca intelegerea oamenilor...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org