Referat - Ingrijirea Minilor

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1391
Etichete
ingrijirea, minilor
Descarcari
603
Nota
9 / 10 - 1 vot


Ingrijirea mininilor.
Spalatul mîinilor se va efectua cu apa calda si sapun de calitate buna, eventual cu adaos de grasimi. Cu spuma formata, cu ajutorul periei de unghii se va freca bine mîna, îndepartînd în felul acesta si murdaria de sub unghii. Se clatesc apoi mîinile bine cu apa rece, se usuca si se ung cu creme speciale pentru mîni sau cu lotiuni pe baza de glicerina. Daca avem epiderma fragila, nu trebuie sa facem abuz de spalat.Este suficient sa ne spalam mîinile de cîzeva ori pe zi, cu exceptia cazului în care ocupatiile noastre impun ca aceasta operatie sa fie efectuata mai des. Dupa fiecare spalat se recomanda aplicarea unei creme adevarate.
Mîinele si munca în gospodarie. În mod normal pielea mîinilor este protejata de un strat de sebum care formeaza”mantaua acida”, ferind pielea de patrunderea microbilor. În cazul în care se folosesc detergenti, sapunuri alcaline, soda la spalatul veselei sau al rufelor, pielea mîinilor se usuca, devine rosie, se irita si îsi pierde rectia normala, devenind vulnerabila. Pentru a evita asemenea neajunsuri, este necesar ca toate acestea substante sa fie utilizate cu anumite precautii. În acest scop, înainte de a începe munca în gospodarie este bine sa ne ungem mîinele cu o cremaî pe baza de silicon, care formeaza o pelicula, un fel de manusi invizibile, sau se recomanda sa purtam manusi de cauciuc. Daca nu este necesara înmuierea mîinilor în lichide, o pereche de manusi de bumbac este suficienta.
Îngalbenirea degetelor la curatatul legumelor se poate evita, udînd mîinile prealabil cu otet, care trebuie lasat sa se usuce bine. Daca mîinile se vor pata le vom sterge cu un rest de coaja de lamîie, cu zeama de lamîie sau cu apa oxigenata.
Petele de fructe dispar daca le spalam cu putin otet, iar cele de cerneala se înlatura cu suc de rosii proaspat. Petele de tinctura de iod se înlatura cu o solutie din o parte de amoniac si doua parti apa oxigenata. Cînd degetele ramîn curate se limpezesc cu apa rece.
Daca la spalatul rufelor sau a veselelor, am folosit soda, sapunuri alcaline, vom clati mîinile în apa cu otet sau le vom frectiona cu glicerina amestecata cu zeama de lamîie, deoareca în felul acesta se restabileste reactia acida a pielii.
Anumite mirosuri de alimente, ca de exemplu cel de peste, pot fi îndepartate prin frecarea pielii cu un cartof crud, proaspat taiat, sau cu otet de 9 grade. Negreata va fi îndepartata cu o solutie de sare de lamîie. Daca am lucrat cu grasimi, se va adauga în apa de spalat o lingura de bicarbonat de sodiu.
Mirosul de usturoi se îndeparteaza prin frecarea bine a mîinilor cu zat de cafea, iart cel de ceapa cu sare grunjoasa.
Mîinele rosii, aspre, crapate se vor întroduce timp de 20 minute în ulei (preferabil de germene de porumb), usor încalzit, dupa care se va efectua un masaj pentru patrunderea uleiului în piele. O alta metoda consta în ungerea mîinelor cu crema continînd vitamina A si purtarea în cursul noptii a unor manusi de bumbac, procedeu care permite cremei sa actioneze în mod eficace asupra pielii.
La 1, 2 saptamani se recomanda sa facem mîinilor, timp de 10 sau 15 minute, o baie calduta cu fiertura de tarîta de grîu care curata si înmoaie pielea.
Mîinele rosii, datorita unei difectuoase circulatii a sîngelui,trebuie tratate cu bai alternative calde si reci, apoi masate cu crema continînd vitamina A.
Albirea mîinelor se poate obtine prin folosirea glicerinii amesteceta cu apa oxigenata sau a 20 gr. glicerina amestecata cu 2 gr. de amoniac lichid, ori prin ungerea mîinilor cucrema de albit. De asemenea, se poate utiliza o crema preparata din:
Glicerolat de amidon 50 gr., la care am adauga 5 gr. oxid de zinc si 5 gr. de tinctura de benzoie.
În finalul acestui subcapitol va prezentam reteta unei creme de mîni, emoliente, pe care o poate prepara fiecare:
Amidon 10 gr., apa 10 ml., glicerina 90 gr.
Si înca un sfat pentru cazul în care încheieturile degetelor pielea este de o culoare mai închisa sau aveti pete pe mîni. Încercati sa puneti zilnic o „masca” de albit compusa din 3 sferturi amidon si un sfert acid salicilic. Dupa aplicare se lasa 30 minute. Daca provoaca usturimi, se prepara compozitia cu mai mult amidon si mai putin acid salicilic.Uneori aceasta „masca” provoaca o descuamare.Dupa acest tratament de 10 zile se fac aplicatii cu creme hranitoare si parafina.
Mîinele umede se constata în deosebi la femei, din cauza unei transpiratii excesive. Jena pe care o resimte persoana cu mîinele umede creeaza o stare de nervozitate, care are drept urmare o crestere a secretiei. În cazuri mai usoare se pot obtineameliorari prin spalarea mîinelor de cîteva ori pe zi, cu apa în care am dizolvat alaun, apoi frecarea palmelor cu alcool sau frecarea mîinelor cu amestec de zeama de lamîie si ...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org