Referat - JUNGLA

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
2660
Etichete
jungla
Descarcari
897
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi

JUNGLA
In jungla
Jungla este unul dintre cele mai vechi si mai extraordinare locuri salbatice dinl lume. Ea adapostrste milioane de speci de plante si animale. In interiorul junglei este intodeauna cald , intuneric si umed. Copaci uriasi se inalta la peste 30 m deasupra solului formand un fel de acoperis, care nu permite razelor de soare sa penetreze prin el. Coronamentul este atat de gros incit picaturile de ploaie au neviie de 10 minute sa ajunga la sol.
Junglele de pe glob
Jungla ocupa o regiune din jurul mijlocului Pamantului, numita tropice , unde clima este intodeauna calda si ploioasa. In cele mai multe paduri ploua aproape in fiecare zi si temperatura ,in timpul zilei, este de obicei in jurul valorii de 300 C. Aceste paduri calde si umede formeaza jungla tropicala. Harta de mai jos reprezinta repartitia junglelor tropicale de pe glob.
DESEN
Jungla si clima
Copacii ajuta la formarea ploilor. Daca ei sunt doborati ploua mai putin.
Copecii absorb apa prin radacini.Aceasta urca in ramuri si inb frunze.
Apa din frunze, prin evaporare , trece continuuin aer. Cand soarele incalzeste frunzele procesul se produce mai rapid.
Apa din se aduna si formeaza norii.
Cand norii sunt prea grei, apa cade sub furma de ploaie.
Plante si animale din jungla
Fiecare jungla depe glob isi are specificul ei. Multe plantr si animale traiesc numai intr-oanumita regiune. Unii
Oameni de stiinta considera ca in urma cu milioane de ani, uscatul de pe Pamant forma un singur continent, PANGEEA.Ei presupun ca timp de milioane de ani acest teritoriu s-a dislocat si ca bucatile de pamant rezultate s-au indepartat unele de altele. Aceste miscari au separate si animalele si plantele.Apoi, in alte milioane de ani , plantele si animalele s-au modificat adaptandu-se habitatelor.
Fluvii si rauri
Fluvii si rauri exista in fiecare jungla din lume. Fluviul Amazon din America de Sud are o lungime de 6400 de km. Masoara intre 2 si 5 km largime iar la varsare 320 km.Fluviul este mediul de viata pentru mii si mii de speciide plante si animale.Dintre aceestea amintim:
Vidrele uriase - traiesc in grupuri de pana la 15 indivizi. Isi construiesc vizuina in malul raului . Sunt foarte bune innotatoare.
Caimanii – o specie de croodili din America de Sud . Traiesc foarte bine si in apa si pe uscat
Capybarele – cele mai mari rozatoare din lume
Papagalii macao - albastriisi galbeni
Ibisii rosii – au penajul impermeabil isi gasesc hrana scormonind cu ciocul prin mil.
In apa exista intre 2000si 3000de specii de pesti de 10 ori mai multe decat in Europa.
Aici gasim:
Delfinul de Amazon – este aproape orb ; se ghideaza prin ecolocatie ,la fel ca lilieciiemitand prin apa clicuri rapide prin care si comunica intre ei.
Lamatinul – cel mai mare animal care traieste in riuri 2,5m .Maninca 20 km de plante pe zi.Poate sta o ore sub apa fara sa respire.
Tiparul Electric – omoara pestii si alte animale prin socuri electrice care ating 650 volti, trnsiune care ameteste un cal.
Etajul inferior al junglei
Animalele din etajul inferior al junglei nu prea sunt vazute de oameni. Unele ies afara doer un timpul noptii altele sunt foarte mici, iar altele sunt de asemenen maniera desenate incat se confunda cu habitatul fiind greu de deosebit . Cele mai multe ase hranesc cu plante radacini fructe cazute, insecte sau cu ramuri uscate si cu frunze
Dintre acestea amiuntim : elefantul Indian, rinocerul din Sumatra, porcul spinos, precum si pasari ca:paunul, fazanul etc.
Oamenii din jungla
In jungla, de aproape 40 demii de ani omenii traiesc in grupuri numite triburi. Padurea le oferatot ce le trebuie pentru a supravietui Vaneaza animale culeg plante si fructe; unele triburi cultiva pamantul. Locuintele si lem fac din trunchiuri de copasci si din plante . Cunosc valoarea de leacuri asute de planmte.
Dintre triburile unosvcute aminytim: INDIENII YANOMAMI – traiesc in Brezilia in asezari mici, cultiva pamantul.Traiesc totii intr-o singura casa mare si rotunda numita YANO.
TRIBUL PENAN – traiueste un Malaiezia
TRIBUL KAYAPO - traiesc in Brazilia.
Jungla in pericol
Omenii si animalele din jungles sunt pe csale de disparitie jungla se taie pentru a crea terenuri cultivabile, pentru cresterea animalelor domestice, pentru a sapa in xcautare de carbune si metale pretioase ori pentru avinde materialul lemons.Daca procesul acesta va continua, jungla va disparea pentru totdeauna si se vor schimba multe, printer care si clima. Pana in prezent au disparut multi oameni, multe plante si animale si altele multe sunt pe cale de disparitie
Plante si medicamente
Jungla adapostest multe lucruri care ne sunt de folos. Mu...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org