Referat - LICEUL TEORETI1

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1444
Etichete
liceul, teoreti1
Descarcari
611
Nota
9 / 10 - 1 vot

LICEUL TEORETIC
DUDESTII VECHI
Creierul
referat la biologie
LARISA VELCIOV
CLASA a X-a
An scolar 2001-2002
Cuprins
Introducere
Creierul
Scurta prezentare
Creierul la vertebrate
Activitati ale creierului
La nivel celular
Activitatea electrica
Un aranjament de unitati
La nivel functional
Cercetarea in viitor
Modul in care functioneaza creierul
Vederea
Vorbirea
Memoria
Sistemul nervos autonom
Stiati ca?…
Bibliografie
Introducere
Biologia este una dintre stiintele importante, alaturi de chimie, fizica, etc. Impartita in mai multe ramuri(botanica, zoologie, anatomie), biologia ne ajuta sa cunoastem plantele, animalele din jurul nostru, felul in care cresc, traiesc, se dezvolta etc. si ceea ce e mai important, ne ajuta sa ne cunoastem pe noi insine.
Creierul
Scurta prezentare
La animale, apar diferite sisteme de organe, care ajuta la buna functionare a organismului. Aceste sisteme sunt: sistemul osos, muscular, nervos, endocrin, respirator, circulator, digestiv, excretor si reproducator. Un rol important il are sistemul nervos, constituit din celule nervoase conectate cu celule senzitive si structuri efectoare. La vertebrate, sistemul nervos este format din encefal si maduva spinarii.
Encefalul este alcatuit la exterior din substanta cenusie, care cuprinde celulelele nervoase, iar in interior substanta alba compusa din fibrele nervoase.
Encefalul reuneste 5 formatiuni:
telencefalul(creierul anterior);
diencefalul(creierul intermediar);
mezencefalul(creierul mijlociu);
metencefalul(creierul posterior);
mielencefalul(bulbul rahidian).
In encefal exista centrii care prelucreaza informatiile senzitive si centrii motori care emit comenzi.
Creierul la vertebrate
Encefalul la pesti – ocupa doar o parte din cutia craniana si reprezinta o masa foarte mica in comparatie cu cea a corpului. Lobii olfactivi, tuberculii bigemeni si cerebelul au o pondere importanta, in timp ce emisferele cerebrale sunt slab dezvoltate, fiind reprezentate mai ales de catre corpii striati.
Encefalul la amfibieni – prezinta emisfere cerebrale mai bine individualizate, iar tuberculii bigemeni au tendinta sa se dedubleze. Epifiza este dezvoltata la anure, la mormolocii acestora prezentandu-se sub forma unei vezicule situate deasupra craniului, sub piele.
Encefalul la reptile – emisferele cerebrale sunt mult mai dezvoltate, apare un inceput de scoarta cerebrala, iar tuberculii bigemeni pot fi dedublati.
Encefalul la pasari – emisferele cerebrale sunt mai dezvoltate decat ale reptilelor, iar lobii olfactivi sunt redusi. Cerebelul este voluminos, constituit dintr-o parte mediana si doi lobi laterali.
Encefalul la mamifere – caracterizat prin preponderenta emisferelor cerebrale, foarte voluminoase. Suprafata lor este constituita din scoarta cerebrala, neteda sau cutata. Cerebelul are lobii laterali voluminosi si cu suprafata cutata.
Activitati ale creierului
Creierul uman, asezat in interiorul craniului, este mai sofisticat decat cel mai performant computer. Cu ajutorul milioanelor de celule, acesta directioneaza si monitorizeaza toate activitatile noastre - chiar si atunci cand dormim.
Creierul este principalul coordonator si centru de comanda al organismului. Asemenea unei centrale telefonice, preia mesaje provenind de la ochi, urechi, nas, limba si piele si trimite semnale spre muschi si glande. Creierul functioneaza si ca un computer, procesand si inmagazinand informatiile.
In interiorul sau se afla un sistem “postal” care trimite mesaje spre acea regiune a creierului, unde acestea trebuiesc descifrate.
Activitate creierului nu se limiteaza la manipularea datelor. El este centrul sentimentelor, emotiilor si dorintelor cu ajutorul caruia putem invata si crea ganduri si idei.
La nivel celular
Creierul uman este constituit din peste 10000 milioane de neuroni microscopici sau celule nervoase. Fiecare dintre acestea are un corp celular, ce contine nucleul, din care radiaza numeroase proeminente subtiri. Corpurile celulare sunt grupate in ciorchini sau centre fiecare avand o functie specifica cum ar fi vederea, vorbirea sau controlul muscular. Ele formeaza materia cenusie a creierului denumita astfel deoarece se inchide la culoare in urma tratarii cu anumite substante chimice. Proeminentele celulare se unesc si formeaza un sistem de retele complex, ce include fibre nervoase cuprinzand materia a...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org