Referat - LILIECII

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1259
Etichete
liliecii
Descarcari
587
Nota
9 / 10 - 1 vot

LILIECII
Unicii intre mamifere datorita capacitatii de azbura sustinut, liliecii se gasesc in toate regiunile de uscat, in afara zonelor muntoase inalte.
Se stie ca liliecii exista de cel putin 50 milioane de ani –un schelet aproape complet al unui liliac, cunoscut sub denumirea de Iacronycteris, dateaza chiar din eocen.Avand o lungime a corpului de aproximativ 8 cm, aceasta creatura este atat de similara cu liliecii existenti in prezent incat le dezvaluie oamenilor de stiinta foarte putin despre stramosii acestor vietati sau felul in care si-au insusit arta zborului.Se crede ca stramosii liliecilor au fost un fel de insectivore arboricole.
INFATISAREA:
Desi liliecii difera foarte mult in marime si in trasaturile facia, toti sunt usor de recunoscut drept lilieci.Corpul lor este acoperit cu blana, care are culori mai deschise pe partea ventrala.Anvergura aripilor poate fii de la peste 2m pana la sub 15cm,iar forma lor poate fi alungita si ingusta, pana scurta si lata, insa aripile tuturor speciilor au aceeasi structura de baza.
Membrele anterioare sunt bine dezvoltate, liliecii avand bratul scurt si puternic si antebratul foarte lung,alcatuit dintr-un singur os (radius).Degetul mare este scurt, avand de obicei o gheara incarligata ,pe cand toate celelalte degete sunt alungite, oferind sustinere membranei aripilor.Acestea sunt de asemenea ancorate in laturile corpului, in oase si in coada, a carei lungime variaza de la o specie la alta. Un pinten osos, numit calcar, face posibila la multe specii intinderea membranei pana in varful cozii.
Membranele aripilor-de fapt un strat dublu de piele-permit liliacului sa zboare, folosind o miscare similara cu inotul, in care membrele anterioare si cele posterioare sunt implicate impreuna. Fibrele musculare si fibrele elastice ale aripilor permit apropierea acestora de corp cand liliacul nu zboara.
MODUL DE VIATA:
Avand in vedere numarl mare de specii si mediile variate in care traiesc, stilul de viata al multor lilieci urmeaza un tipar uimitor de similar.Aproape toti liliecii sunt animale nocturne, petrecandu-si ziua odihnindu-se
In adaposturile lor-ei nu isi fac cuiburi-atarnand de obicei cu capul in jos.
Cei mai multi lilieci pot fi considrati extrem de sociabili, deoarece ei traiesc de obiceiin grupuri in cea mai mare parte aanului,desi unele specii traiesc in adapsturile individuale.
Liliecii folosesc adaposturi diferite in functie de nevoi.Adaposturile de iarna sunt pentru hibernare, pe cand alte adaposturi pot fi folosite pentru odihna din timpul zilei in alte perioade ale anului.Adesea exista si adaposturi speciale pentru imperechere si pui.
Adaposturile pot fi pesteri,mine parasite, crapaturi in stanci sau scorburi de copaci.Cladirile vechi ofera o sumedenie de adaposturi(sparturi in pereti,barnele de lemn ale acoperisului,pivnite si bolte, sau locul din spatele obloanelor vechi).Liliecii frugivori mari se adapostesc sub cerul liber,agatandu-se de crengile unui copac.
Cand nu vaneaza, liliecii isi petrec o mare parte din timp curatandu-se(lingandu-si membrele aripilor, pieptul si burta, scarpinandu-si blana cu membrele posterioare si curatandu-si ghearele).
Cand nu zboara, mobilitatea liliecilor difera de la o specie la alta.Unii sunt aproape neajutorati cand se afla la sol, ei miscandu-se foarte stangaci.Altii isi strang aripile si pot sa umble sau sa alerge relativ usor.Unele specii se deplaseaza agatandu-se de crengile copacilor, folosindu-si ghearele pentru o apucare sigura.
HIBERNAREA:
In zonele temperate hrana liliecilor devine foarte saraca in timpul iernii.Unele specii rezolva aceasta deficienta prin migratie, insa cele mai multe specii isi cauta adaposturi de iarna pentru hibernare.
Adaposturile de hibernare trebuie sa fie relativ lipsite de perturbari si de curent, si sa aiba pereti sau un tavan aspru, de care sa se poata atarna ,sau multe sapaturi si crapaturi in care sa se ascunda.Temperatura nu ar trebui sa scada sub 0 C iar umiditatea ar trebui sa fie ridicata, pentru ca liliecii sa nu se deshidrateze.
Toamna este perioada in care liliecii se hranesc frenetic pentru a acumula rezerve de grasime pentru iarna.In functie de temperatura, de hrana disponibila si de specie, liliecii vor incepe sa se adune in adapostul de hibernare (hibernacul)prin octombrie sau noembrie. Cei care hiberneaza atarnand de pereti sau de tavan, de picioarele posterioare, se aduna in grupuri mari, infasurandu-si de obicei aripile in jurul corpului.
HRANA:
Desi majoritatea liliecilor sunt insectivori, diferite specii au diferite preferinte, incluzand toate felurile de insecte zburatoare(molii,fluturi,gandaci,tantari si muste,libelule, greieri si cosasi,precum si p...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org