Referat - Malformatiile Aparatului Genital

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1438
Etichete
malformatiile, aparatului, genital
Descarcari
802
Nota
9 / 10 - 1 vot

Malformatiile aparatului genito-mamar
Generalitati. In primele zile ale vietii embrionare, sistemul genital este identic la ambele viitoare sexe. El este alcatuit din elemente care se vor dezvolta intr-un stadiu ulterior de diferentiere. La inceput, prezinta intreaga potentialitate a sistemului a unui sex si a celuilal si anume: progonada su gonada primitiva, fara elemente germinale, destinata sa furnizeze celule cu secretie endocrina gonadica; gonocitele sau celulele germinale, cu functionalitate indiferenta, pentru moment( vor definiispermatogonii sau ovogonii); gonoforul, partea superioara a tractului genital, cuprinzand canalele Wolff cu destinatie masculina si canalele Muller care vor deveni trompe, uter si vagin; sinusul urogenital, care va devenii vulva sau penis, este partea inferioara a tractului genitourinar.
Catre ziua a 45-a de viata embrionara, gonocitele colonizeaza medulara progonadei( va deveni testicul) sau corticals( va deveni ovar). Zona necolonizata se atrofiaza. Diferentierea gonadeu in ovar (gonadogeneza), cat si atractia preferentiala corticala a gonadei (gametogeneza) sunt determinate sexul genetic( 44+XX pentru femeie).
Diferentierea in sens feminin a gonoforului a sinusului urogenital este sub dependenta secretiei hormonale morfogenetice a gonadei fetale sexualizate.
Sexualizarea se efectueaza catre luna a doua. La femeie se vor dezvolta canalele Muller si vor involua canalele Wolff. Sinusul urogenital bipotential se diferentiaza intre lunile 3-5.
Aparatulgenital reflecta modificarile complexe aparute in toate sistemele si functiile organismului uman, dependente de conditiile de mediu, de dezvoltarea sistemului nervos si de statiunea bipeda.
Malformatiile genito-mamare congenitale.
Frecventa deosebita a malformatiilor congenitale ale aparatului genital si ale celui urinar inferior si rasunetul acestora asupra patologiei ulterioare ginecologice si obstetricale dau o importanta deosebita studiului embriogenezei si organogenzei si atrag atentia asupra necesitatii examenului clinic atent, incepand chiar de la nastere.
Chiar anomaliile minore ai o deosebita valoare fiindca ele pot semnaliza malformatii ma grave situate pe tractul genital superior, in timp ce diagnosticul eronat al sexului poate duce ulterior la conflicte psihice si la masuri terapeutice nepotrivite.
Malformatiile congenitale ale organelor genitale sunt relativ frecvente. Ele pot fi observate de la nastere. Uneori poate ramane necunoscute pana la pubertate, la inceputul vietii sexuale, sau cand apare graviditatea. Ele sunt consecinta urmatoarelor fenomene:
oprirea dezvoltarii normale a organului intr-un anumit stadiu
devierea organogenezei cu modificarea evolutiei normale a unu segment din organ
involutii sai degenerari in organogeneza
vestigii ontogenetice cu potentialitate organogenetica anormala in cadrul evolutiei organului
Cauze:
agentii fizici: radiatiile ionizante au o actiune asupra diviziunii celulare, a echipamentului cromozomic, iar mai tarziu, asupra organogenezei la embrion si fat
Agentii chimici: intoxicatiile cronice au actiune asupra genitorilor, determinand modificari ale gametilor si schimbari morfofunctionale ale organismului matern. Exista o afinitate toxogena pentru anumite tesuturi, de asemenea o actiune teratogena a diverselor medicamente in cursul graviditatii
Agentii infectiosi: virusurile, bacteriile, spirilii, rubeola, toxoplasmoza,etc
Hormonii: toti hormonii steroizi sexuali androgeni, progestageni determina tulburari in diferentierea sexuala a fetilor feminini; atunci cand au fost administrati gravidelor in primele luni pot determina sindromul de intersexualitate la fatul femel; hipertiroidia si diabetul sunt factori tetratogeni necunoscuti
Ereditatea: Patrimoniul ereditar nu se limiteaza numai a celulele germinale, ci el se gaseste in toate celulele organismului in dezvoltare. Factorii de mediu pot modifica, prin mutatie patrimoniul ereditar.
Malformatiile vulvei:
Aplazia sau absenta vulvei
Hemiagenezia vulvara
Hipoplazia vulvei( oprirea in dezvoltare a vulvei, se intalneste la bolnave cu infantilism somatic si psihic si cu alte malformatii
Absenta congenitala a perineului
Deschiderea ureterelor in vulva
Malformatiile vaginului
absenta sau atrofierea vaginului: obliterarea vaginului printr-un diafragm transversal care, de cele mai multe ori se reduce la o simpla brida- prezenta unui sept sagital, mai mult sau mai putin complet care imparte vaginul in 2 cavitati. Daca septul despartitor nu e complet vaginul se numeste subseptat, daca este complet se poate asocia cu un uter dublu
hipoplazia vaginala( vagin scurt, stramt)
Malformatiile uterului
absenta uterului este exceptionala si nu se constata decat in cazul absentei concomintente si a aparatului urinar
uter didelf: cele doua canale M...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org