Referat - MEIOZA

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1229
Etichete
meioza
Descarcari
454
Nota
9 / 10 - 1 vot

Stancu Mihai 9E
MEIOZA
Introducere
Meioza e diviziunea specializata a nucleului dintr-o celula vie care duce la aparitia celulelor sexuale numite gameti. Celulele femeiesti formate se numesc ovule iar cele barbatesti se numesc spermatozoizi. Meioza asigura transmiterea genelor, de la parinti la copii. De asemenea asigura variabilitatea copiilor, avand in vedere combinatiile unice care se formeaza din combinarea a jumatate de gene de la fiecare parinte. In cazul animalelor aceasta variatie este esentiala pt evolutie prin selectie naturala.
Diferenta dinte meioza si mitoza
Meioza are multe similaritati cu mitoza. Insa exista difereante majore. Genele se transmit prin codarea chimica a acidului dezoxiribonucleic (ADN). In nucleu ADN este incadrat in structuri numite cromozomi. Celula are un nr de cromozomi de genul 2n si celulele se numesc diploide (48 cromozomo la om). Meioza produce 4 celule sexuale, fiecare cu propria selectie de gene si cu jumatate din nr de cromozomi numita si celula haploida. Cand doua celule haploide de sexe diferite se intalnesc in timpul reproducerii sexuate ele se unesc formand o celula diploida numita celula ou sau zigot.
Prima diviziune meiotica
In cazul oamenilor diviziunea aceasta are loc in glandele sexuale. In interfaza AND se dubleaza. Cand meioza incepe, AND devine mai incurcat si apare ca filamente de cromozomi. Fiecare cromozom este format din doua cromatide unite la mijloc. Cromozomii se formeaza perechi. Se intampla ca unele gene dintr-un cromozom sa treaca in celalalt cromozom (crossing-over).
Ca in mitoza, membrana nucleara dispare. Perechile se aliniaza ecuatorial, pe fusurile de diviziune, si se orienteaza catre cei doi poli ai celulei formati de centrioli. Cromozomii se separa si perechile se dspart mergand catre poli opusi. O noua membrana nucleara se formeaza in jurul fiecarei combinatii haploide de cromozomi. Intre timp plasmalema se desparte in cele doua celule fiice.
A doua diviziune meiotica
Dupa o scurta pauza, fiecare celula fiica se divide ca intr-o mitoza. Membrana nucleara dispare. Centriolul se divide si cei doi centrioli formeaza cei doi poli ai celulei. Perechile de cromozomi se aliniaza ecuatorial pe fusurile de diviziune. Perechile de cromatide se despart si se duc catre poli opusi. O noua membrana nucleara se formeaza si plasmalema se desparte din nou. Astfel cele patru celule haploide se formeaza.
La masuli se continua acest proces insa la femele trei dinte cele patru celule se micsoreaza si doar una devine ovul.
Bibliografie: Enciclopedia digitala Encarta 98
...


  • Referate asemanatoare

    • Meioza

      Meioza (în limba greaca meion = mai putin si oxis = conditie) reprezinta tipul de diviziune celul ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org