Referat - Monotreme Marsupiale

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1085
Etichete
monotreme, marsupiale
Descarcari
518
Nota
9 / 10 - 1 vot

Ocheselu Raluca
Clasa a IX-a C
REFERAT
Curs: Biologie
Tema: - Monotreme , Marsupiale
MONOTREMELE
Sunt mamifere ovipare, reprezentate prin ornitorincul (ornithorhynchus anatinus ) si echidna (tachyglossus aculeate), specii care traiesc in Australia Tasmania si Noua Guinee. Ele prezinta un singur orificiu posterior, numit orificiul cloacal. Ornitorincul îsi depune si cloceste ouale intr-un cuib , iar echidna le poarta intr-o punga tegumentara a pântecului. Puii sunt hraniti cu lapte, care se prelinge pe perii abdomenului de unde este supt de pui. Monotremele sunt lipsite de mamele.
Ornitoricul
Este un mamifer care traieste in Australia si Tasmania in apropierea apelor curgatoare sau a lacurilor, unde, pentru adapost isi sapa vizuina cu iesire in apa si alta, pe uscat.
El are corp greoi, turtit, acoperit cu o blana bruna-închis, cu peri desi aspri blana este unsuroasa si lucioasa, iar apa nu poate patrunde la piele.
Capul mic si turtit este legat direct de trunchi si se continua cu cioc lat, fara dinti, asemanator cu cioc de rata.
Ochii sunt mici, iar urchile n-au pavilioane. Cand intra in apa, deschiderile urechilor se inchid.
Picioarele sunt foarte scurte, iar degetele unite printr-o membrana inotatoare se termina cu ghiare care ajuta la saparea galeriilor.
Coada, latita, este o cârma foarte buna in timpul înotului.
Ornitorincul îsi cauta hrana in apa : viermi, insecte, pestisori, scoici, melci.
Hrana o sfarma cu placile cornoase ale ciocului.
Inmultirea
Ornitorincul depune oua pe care le cloceste. Înainte de a le depune ouale stau un timp intr-o punga de la capatul intestinului, numita cloaca. In primele zile, puii sunt golasi si orbi. Deoarece mamelele sunt foarte slab dezvoltate, puii ling laptele, care se prelinge pe firele de par.
Toate aceste insusiri legate de inmultire ne arata ca ornitorincul este un mamifer inferior.
Având cloaca si inmultire prin oua se asemana cu reptilele iar prin faptul ca are corpul acoperit cu par si isi hraneste puii cu lapte se aseamana cu mamiferele. Acesta ne dovedeste ca mamiferele au originea in reptile.
MARSUPIALELE
Din care fac parte cangurul, lupul marsupial, cârtita marsupiala, ursuletul marsupial koala etc.… traiesc in Australia, America de Sud si America de Nord. Aceste animale au pe abdomen o punga a tegumentului numita marsupiu, unde se afla mamelele si unde sunt adapostiti puii dupa nastere. Marsupiul este sustinut de oasele bazinului. Temperatura corpului variaza putin, in functie de temperatura mediului.
CANGURUL
Cangurul sare nu merge. Numai cand se apleaca sa-si ia hrana de pe pamant se sprijina si pe picioarele dinainte. Cu acestea, el apuca hrana si rupe firele de iarba.
Cand este in primejdie, fuge facand salturi mari, lungi de aproape 8m si inalte de 2-3m. Isi strange picioarele dinainte langa piept si intinde brusc picioarele dinapoi , strabatand aerul ca o sageata. Cand se opreste , se sprijina pe picioarele posterioare si pe coada.
Daca intalneste o apa, se scufunda in ea, fiind un bun inotator.
Cangurul se hraneste cu iarba, muguri, frunze, fructe si chiar cu scoarta copacilor. Este un mamifer erbivor. Uneori, in deosebi noaptea, patrunde pe semanaturi, facand pagube mari.
INMULTIREA
Puii sunt foarte mici, golasi, cu ochii inchisi si membrele nedezvoltate. Imediat dupa nastere, ei sunt tinuti intr-o punga de pe pantecele femelei, numita punga marsupiala. In aceasta punga, puii gasesc adapost si hrana, deoarece pe peretii ei se afla gurguiele mamelelor. Abia dupa 8 luni sunt in stare sa iasa din punga si sa pasca in jurul mamei lor. In caz de primejdie, ei intra din nou in punga.
Cangurul este un mamifer superior fata de ornitorinc prin faptul ca naste pui pe care ii hraneste cu laptele produs de mamele.
Cangurul este vanat pentru blana si carnea lui.
Toate mamiferele care au punga marsupiala se numesc marsupiale
...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org