Referat - Organismul Si Functiile Sale

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1224
Etichete
organismul, functiile, sale
Descarcari
1152
Nota
9 / 10 - 1 vot


GHENCIU LIGIA
CRISTINA
Educatie pentru
Sanatate
Clasa a IX-a B
ORGANISMUL
SI
FUNCTIILE
SALE
Functiile de nutritie
Alimentele si importanta lor pentru organism
Digestia reprezinta totalitatea transformarilor suferite de hrana. Sistemul digestiv este format din: tub digestiv( cavitate bucala, faringe, esofag, stomac, intestin subtire/gros); glande anexe( glande salivare, ficatul, pancreasul); cavitatea bucala( limba, dintii, peretele superior- bolta palatina si omusor, peretele inferior- limba si papilele gustative, peretii laterali-obrajii, mucoasa bucala ce este umezita de saliva produsa de glandele salivare).
Atât pe maxilar cât si pe mandibula se gasesc dintii înfipti în alveolele dentare care sunt organe vii si dure. Adultii au 32 de dinti: incisivi, canini, premolari si molari cu formula dentara(i. 2/2, c. 1/1, Pm. 2/2, m. 3/3). Copiii au 20 de dinti, dentitia se numeste de lapte, nu au premolari si formula dentara este: i. 2/2, c. 1/1, m. 3/3.
Un dinte este format din: coroana( smalt, dentina); radacina( vase de sânge, pulpa dentara).
Faringele este locul de întâlnire al caii digestive cu calea respiratorie. Intrarea în faringe este strajuita de amigdale, organe de aparare împotriva bacteriilor si virusilor ajunse aici prin hrana sau prin aerul inspirat. Esofagul strabate cutia toracica si muschiul diafragm deschizându-se în stomac prin orificiul cardia. Mucoasa esofagului are numeroase cute care-i permit acestuia sa se dilate în timpul trecerii lobului alimentar. Musculatura faringelui si a esofagului participa la înghitirea hranei. Stomacul este segmentul cel mai dilatat al sistemului digestiv situat în stânga cavitatii abdominale, sub muschiul diafragm. Se deschide în duoden prin orificiul pilor. Mucoasa stomacala are numeroase cute si glande care o protejeaza. Musculatura se afla dispusa în 3 benzi( longitudinal, circular si oblic). Hrana este amestecata cu sucul gastric si împinsa în duoden prin orificiul pilor. Intestinul subtire este cel mai lung segment al tubului digestiv, are 4-6 m. Si este format din: duoden( partea fixa a intestinului care formeaza numeroase bucle sau anse intestinale. Intestinul subtire prezinta o mucoasa formata dintr-un singur strat de celule si prezinta cute circulare si milioane de vilozitati intestinale care maresc mult suprafata de prelucrare a hranei si absorbtia. Digestia se termina în intestinul subtire. Intestinul gros- are o lungime de 1,5 m. si prezinta la început apendicele, se termina cu orificiul anal. Mucoasa prezinta pliuri si glande care produc mucus.
Rolul mucusului este acela de a ajuta la formarea materiilor fecale. Glandele anexe îsi varsa produsii de secretie prin canale speciale în segmente ale tubului digestiv.
Glandele salivare produc saliva si prin canale speciale o elimina în cavitatea bucala;
Ficatul este cea mai voluminoasa glanda din corp, situat în dreapta cavitatii abdominale, sub muschiul diafragm;
Pancreasul se afla în spatele stomacului si secreta sucul pancreatic. Atât bila secretata de ficat cât si sucul pancreatic se varsa în duoden. Tubul digestiv este captusit de o mucoasa care are urmatoarele roluri: secreta sucurile digestive; participa la absorbtia substantelor nutritive rezultate în urma digestiei.
Hrana ingerata pe masura ce strabate tubul digestiv este supusa unui ansamblu de transformari: mecanice, fizice si chimice care reprezinta digestia. Alimentele sunt mai întâi transformate mecanic si fizic pentru a usura prelucrarea lor chimica desfasurata sub actiunea unor substante din sucurile digestive numite enzime. Digestia începe în cavitatea bucala cu: transformarile mecanice(masticatie), transformari chimice(se realizeaza sub actiunea enzimelor. În saliva exista enzima care descompune amidonul în produsi glucidici mai simpli, cu gust dulce. Rezultatul digestiei din cavitatea bucala este bolul alimentar care în timpul deglutitiei strabate faringele- laringele se închide imediat cu un capacel care se numeste epiglota- esofagul si ajunge în stomac prin orificiul cardia. Digestia gastrica- hrana este depozitata temporal si prin amestecarea cu sucul gastric ce formeaza o masa patoasa numita ahim-gastric. Acidul clorhidric împiedica alterarea alimentelor si activeaza enzimele gastrice. Mucusul protejeaza mucoasa stomacala de aciditatile gastrice si chiar de atacul enzimelor proprii. Hrana ajunsa în stomac este transferata chimic de doua categorii de enzime, astfel proteinele sub actiunea proteczei sunt transformate în proteine mai simple; lipidele sub actiunea lipazei sunt transformate în lipide mai simple. Diges...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org