Referat - Organismul si functiile sale

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
361
Etichete
organismul, functiile, sale
Descarcari
191
Nota
0 / 10 - 0 voturi








Educatie pentru
Sanatate


















ORGANISMUL
SI
FUNCTIILE
SALE







Functiile de nutritie
Alimentele si importanta lor pentru organism

Digestia reprezinta totalitatea transformarilor suferite de hrana. Sistemul digestiv este format din: tub digestiv( cavitate bucala, faringe, esofag, stomac, intestin subtire/gros); glande anexe( glande salivare, ficatul, pancreasul); cavitatea bucala( limba, dintii, peretele superior- bolta palatina si omusor, peretele inferior- limba si papilele gustative, peretii laterali-obrajii, mucoasa bucala ce este umezita de saliva produsa de glandele salivare).
Atât pe maxilar cât si pe mandibula se gasesc dintii înfipti în alveolele dentare care sunt organe vii si dure. Adultii au 32 de dinti: incisivi, canini, premolari si molari cu formula dentara(i. 2/2, c. 1/1, Pm. 2/2, m. 3/3). Copiii au 20 de dinti, dentitia se numeste de lapte, nu au premolari si formula dentara este: i. 2/2, c. 1/1, m. 3/3.
Un dinte este format din: coroana( smalt, dentina); radacina( vase de sânge, pulpa dentara).
Faringele este locul de întâlnire al caii digestive cu calea respiratorie. Intrarea în faringe este strajuita de amigdale, organe de aparare împotriva bacteriilor si virusilor ajunse aici prin hrana sau prin aerul inspirat. Esofagul strabate cutia toracica si muschiul diafragm deschizându-se în stomac prin orificiul cardia. Mucoasa esofagului are numeroase cute care-i permit acestuia sa se dilate în timpul trecerii lobului alimentar. Musculatura faringelui si a esofagului participa la înghitirea hranei. Stomacul este segmentul cel mai dilatat al sistemului digestiv situat în stânga cavitatii abdominale, sub muschiul diafragm. Se deschide în duoden prin orificiul pilor. Mucoasa stomacala are numeroase cute si glande care o protejeaza. Musculatura se afla dispusa în 3 benzi( longitudinal, circular si oblic). Hrana este amestecata cu sucul gastric si împinsa în duoden prin orificiul


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org