Referat - Originea Si Evolutia Omului

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1871
Etichete
originea, evolutia, omului
Descarcari
845
Nota
9 / 10 - 1 vot

Originea si evolutia omului
Una din problemele ce l-a preocupat pe om din cele mai vechi timpuri a fost aceea a propriei sale origini. Primele incercari de a gasi un raspuns s-au efectuat la nivelul gandirii preastiintifice, sub forma miturilor si a modelelor magico-religioase. Insa clasificarea originii omului in cadrul gandirii stiintifice a inceput o data cu lucrarile lui Charles Darwin.
Conform legendei biblice, omul a fost creat din lut. In antichitate, existau si conceptii ale originii omului din structuri materiale. De exemplu, Lucretius sustinea ca oamenii au aparut nemijlocit din pamant, care avea o fertiliatate inalta. Savantul enciclopedist Aristotel, studiind corpul omenesc, l-a inclus pe om in sistemul regnului animal, determinandu-l ca “zoon politicon”. O data cu descoperirea analogiei dintre structura corpului omului si maimutei de catre C. Galenus (medic si anatomist roman) si cu descrierile cimpazeului de catre anatomistul englez E. Tyson (1696), a fost posibila clasificarea omului in cadrul regnului animal.
Carl Linne clasifica omul altaturi de maimutele antropomorfe, rezervandu-i un gen aparte, genul Homo cu specia Homo sapiens (omul intelept). Mai tarziu, J.B. Lamarck si Ch. Darwin sustineau ca omul s-a dezvoltat de la maimuta, absolutizand importanta factorilor biologici.
Evolutia umana se deosebeste esential de celelalte linii evolutive. Asupra intensitatii antropogenezei influenteaza atat factorii biologici, cat si cei sociali.
Ca factori biologici ai antropogenezei pot fi mentionati:
Ereditatea - asigura pastrarea caracterelor ereditare si transmiterea lor urmasilor in cadrul reproducerii sexuale (ereditatea determina existenta omului ca specie).
Variabilitatea - asigura capatarea de noi caractere in cadrul existentei omului in anumite conditii de trai; ea determina adaptarea organismului uman la factorii de mediu: temperatura, umiditate, tipul de hrana etc.
Selectia naturala - asigura alegerea celor mai adaptati oameni sub actiunea factorilor selectivi naturali; selectia naturala la om poate fi individuala, de grup.
Lupta pentru existenta - asigura supravietuirea celui apt in conditiile de concurenta; poate avea loc atat intre indivizii unei populatii umane, cat si intre om si alte specii de plante si animale. Omul, de asemenea lupta cu factorii climaterici, care in multe cazuri pot determina insasi existenta lui. Lupta pentru existenta poate avea un caracter relativ, fiind inlocuita cu competitia.
Selectia sexuala - asigura pastrarea dimorfismului sexual in cadrul populatiei umane; ea capata o deosebita valoare pentru acele populatii in care este dereglat raportul de sexe.
Exercitiul - asigura dezvoltarea (sau reducerea) unor anumite organe care ofera un avantaj persoanelor care le poseda.
Inmultirea - asigura transmiterea caracterelor urmasilor si capatarea de noi caractere ca rezultat al noilor inmultiri de gene.
Ca factori sociali pot fi mentionati:
Munca sau capacitatea de a produce unelte de munca - asigura perfectionarea continua a omului (Enghels afirma ca: "Munca este izvorul oricarei avutii...intr-un anumit sens, trebuie sa spunem ca ea l-a creat pe om insusi".)
Organizarea sociala - asigura supravietuirea oamenilor in conditii nefavorabile, precum si imbogatirea lor de avutia societatii (Enghels afirma despre viata in colectiv: "instinctul social a fost una dintre parghiile cele mai importante ale descinderii omului din maimuta".)
Limbajul articulat - asigura comunicarea intre membrii populatiei si schimbul de experienta.
Constiinta - reprezinta rezultatul unei lungi evolutii in decursul careia se formeaza pe baza proprietatii de reflectare a materiei, mai intai sesibilitatea elementara a fiintelor celor mai simple, apoi activitatea nervoasa superioara a animalelor, culminand cu gandirea umana. Constiinta umana este forma superioara de reflectare in sistemul nervos uman al realitatii inconjuratoare.
Factorii biologici si sociali se completeaza reciproc, fiind independenti. De exemplu, marirea volumului creierului la om a impus schimbari in diametrul cailor fatului, largirea bazinului la femei si pierderea capacitatii lor de alergare. Ca rezultat, a crescut responsabilitatea societatii fata de femei si copii. Aparitia graiului articulat a provocat schimbari in pozitia corpului si structura maxilarelor, a atras coborarea laringelui si reorganizarea coardelor vocale.
Potrivit teoriilor evolutive, pongidele si homenidele provin dintr-un stramos, Propliopithecus, aparut in urma cu circa 30 milioane de ani. Din homenide au aparut ramuri cu o evolutie nereusita: ramapitecii, gigantopitecii si australopitecii, care au trait in urma cu 1,5 - 5 milioane de ani in Africa; pitecantropii, care au trait in urma cu 550 mii de ani in Africa si sud-estul Asiei, neandertalienii, care au trait in urma cu 30-50 mii de ani.
Ramapitecii au fost descoperiti in...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org