Referat - Pelicanii

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1521
Etichete
pelicanii
Descarcari
539
Nota
9 / 10 - 1 vot

PELICANII
DIN DELTA DUNARII
Pelicanii, aceste pasari arhaice, ramase din era tertiara, si-au diminuat mult efectiveleultimele decenii. Locurile lor de cuibarit s-au redus treptat, ca urmare a patrunderii factorului antropic, astfel încât pelicanii au disparut cu desavârsire din vestul si centrul Europei. Desi pelicanii au mai cuibarit în secolul al XV-lea in Danemarca, s-au retras apoi tot mai mult din fata civilzatiei, interiorul arcului carpatic devenind zona cea mai vestica a arealului lor de cuibarit. În secolul trecut, mai erau comuni si în Transilvania, iar în prezent, un ultim refugiu al lor a ramas doar partea estica a continentului, îndeosebi Delta Dunarii.
Trecut si prezent
În România, la sfarsitul secolului trecut si începutul acestui secol, ambele specii de pelicani – pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) si cel cret (Pelecanus crispus) – erau înca frecventi, nu numai în Delta Dunarii, ci în toata Dobrogea. Vizitatorii Deltei Dunarii din acele vremuri povesteau despre existenta atâtor cuiburi, încât relatarile lor par incredibile. Dupa calatoria sa din 1869, austriacul E. Hodek noteaza : „Potrivit calculelor mele aproximative între Cernavoda si Marea Neagra cuibaresc atât de multi pelicani, încât numarul lor depaseste orice imaginatie umana!În aceasta zona traiesc mai multe milioane de pasari!”. În 1874, fratii Sintenis descopereau minunata colonie de pe lacul Cuibeda.
În urmatoarele decenii, numarul pelicanilor a scazut înspaimântator, din cauza pescarilor, care, ingrijorati pentru capturile lor, învinovateau aceste pasari „daunatoare”, dând foc, ani de-a rândul, tutror coloniilor întâlnite. Din acest masacru, si vânatorii si-au avut partea lor, fiind recompensati, pentru fiecare picior de pelican, cu câte un cartus. Si azi mai traieste unul dintre cei care, în 1926, a luat parte la o asemenea campanie. „…Am dus opt vânatori cu trei barci în colonie, pentru ca ne-au promis bautura…”- povesteste batrânul. „Masacrul a tinut sase ore, si prada a constat in aproximativ 260 de picioare de pui pelican.Vânatorii ar fi dorit sa ia mai multe picioare, dar, fiindca se grabeau foarte tare, nici nu mai omorau puii, ci pur si simplu le taiau picioarele, lasându-i acolo sa moara in chinuri cumplite…”.
Renumitul ornitolog român Ion I. Catuneanu, seful Centralei Ornitologice Române, a avut o atitudine pozotiva în privinta protectiei pasarilor ihtiofage. În timpul observatiilor sale din 1950, efectuate cu ocazia unei survolari a Deltei Dunarii cu avionul, a descoperit doar o singura colonie de pelicani, cu numai circa 250 de pui. În acelasi an, populatia de pelicani din Delta Dunarii a fost estimata la numai 600 de exemplare.
Actualmente, pelicanii sunt strict protejati în toata Europa. În România, din 1955, speciile de pelicani au fost declarate monumente ale naturii, iar coloniile sunt, de asemnea, protejate, patrunderea în colonii fiind strict interzisa. Protejarea pelicanilor, datorita sensibilitatii acestor pasari fata de factorii perturbanti, este de neconceput fara protectia stricta a coloniilor de cuibarit. Deranjarea coloniilor duce dupa sine parasirea cuiburilor, iar dintr-o eventuala ponta înlocuitoare vor rezulta pui întârziati, care nu vor fi pregatiti pentru migratia de toamna si vor muri inghetati. Însa aceste pas`ri se pot observa în alte conditii, când survoleaza Delta, sau la pescuit pe lacurile mari, pe apele complexului Razim-Sinoe etc.
Pelicanul comun si pelcanul cret
Datorita masurilor de protectie, în prezent, pe teritoriul Deltei Dunarii cuibaresc peste 2500 de perechi de pelicani comuni si aproximativ 100 de perechi de pelicani creti. În zilele noastre, aici se gaseste cea mai mare populatie de pelicani comuni din Europa .
Precum s-a vazut, majoritatea pelicanilor din Delta sunt pelicani comuni. Adultii acestei specii au o culoare alb-roz, iar în perioada nuptiala, ambele sexe poseda un ciuf, iar fruntea prezinta o excrescenta vizibila. Remigele – penele lungi ale aripii – sunt negre, ca la berze. Sacul gutural – instrumentul de pescuit de baza al pelicanilor – este galbui, ca si o portiune de penaj de pe pieptul pasarii.
Pelicanul cret, mai putin numeric, dar raspândit pe un areal mai mare în Europa de sud-est, este de talie chiar mai mare decât specia precedenta, ambele specii înscriidu-se printre pasarile cele mai mari, cu o anvergura de peste 2 m. Culoalrea lui este de un alb-murdar spre plumburiu, remigele sunt negre numai spre partea de jos, iar sacul gutural al adultilor, în timpul reproducerii, este de un rosu evident. Puii pelicanului comun sunt acoperiti la început de un puf negru, schimbat treptat de pene maronii, care vor fi înlocuite cu penajul alb-roziu abia dupa prima napârlire completa, în locurile de iernare. Puii pelicanului cret sunt plumburii. Mentionam ca, în majoritatea determinatoarelor, coloritul puilor este redat incorec...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org