Referat - Pesta Porcina

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1812
Etichete
pesta, porcina
Descarcari
1028
Nota
8.5 / 10 - 2 voturi

rupul Scolar ``Bratianu`` Dragasani
Obtinere certificat competente profesionale tehnician veterinar
Tema: ``Pesta Porcina``
Îndrumator: întocmit:
Profesor Dr. Ion Calugarasu Elev Popa Razvan
Clasa a-XII-a veterinar
2003
PLANUL PROIECTULUI:
Memorium
Importanta
Introducere despre boala
Istoric
Raspandire
Lantul epizootologic
Caracterul epizootologic
Desen
Patogeneza
Manifestari clinice
Modificari anatomo patologice
Diagnosticul
Tratament
Profilaxia
Combaterea
Protectia muncii
Parere personala si recomandari
Concluzii
Bibliografie
1.Memorium
Boala ‘’PESTA PORCINA’’ a fost aleasa de subsemnatul Popa Razvan pentru sustinerea primei probe (Proiect) in vederea obtinerii atestatului in meseria de tehnician veterinar
Inca din clasa a-IX-a ne-am initiat in taina invatamantului despre tesuturi, aparate si organele animale pentru ca mai tarziu sa putem sa diferentiem organele sanatoase de cele bolnave
Aceasta boala am ales-o deoarece este o boala complexa ce poate face mari pierderi economice si ca sa pot afla mult mai multe argumente despre aceasta boala
2. Importanta economica
In Romania in anul 1899 s-au constatat oficial 15211 porci bolnovi cu o mortalitate de 71%
In anul 1975 in S.U.A. pierderile cauzate de ‘’peste porcina’’ erau evaluate la 30-40 milioane de $ si uneori s-a ajuns la 65 milioane $
3. Introducere despre boala
Pesta porcina este o boala infecto-contagioasa specifica porcului, produsa de un virus filtealul specific cu mers epizootic caracterizata din punct de vedere anatomoclinicca boala acuta, febrila, cu aspect de septicemie hemoragica.Boala se complica uneori in cursul evolutiei sale in formele mai lente, prin infecti datorita mai ales posteurelelor care produc leziuni pulmonare si salmonelelor care produc leziuni intestinale de tip necrotic.
Denumirea populara :’’ciuma porcilor’’
4.5. Istoric si raspandire
Pana la stabilire naturii sale virotice ‘’pesta porcina’’ a fost confundata cu Pasteureroza si Salmoneroza porcului, fiind cunoscuta sub numele de: Pneumoenterita infectioasa a porcului.
Boala a fost semnalata prima data in anul 1833 langa Cincinati, in statul Ohaio din America de N., fiind descrisa sub numele de: ‘’hog-chorela’’, caracterizata ca o epizootie cu mare difuzibilitate.
In urmatoarele 2 decenii, dupa prima ei aparitie, boala s-a extins in toate statele Americii de N. producand pagube mari. Ea continua sa fie confundata cu alte boli din grupa bolilor rosii ale porcului (rujetul, posteureroza, salmoneroza).
Schimburile intre statele industriale si comertul intre S.U.A. si Anglia ;mai ales importul de reproducatori au dus la introducerea bolii in Anglia unde a fost semnalata prima data in 1862, langa Windsor.
Din Anglia prin reproducatorii importati boala patrunde mai tarziu in: Norvegia(1882), Suedia(1882), Elvetia(1886), Germania(1893), Olanda, Danemarca. In Franta este semnalata prima data langa Marsilia in anul 1867; in acelasi an este semnalata in Rusia, ea fiind adusa prin reproducatorii amelioratori.
Mai tarziu ‘’pesta porcina’’ a fost identificata in Austro-Ungaria(1895), Serbia(1896).
Pana la sfarsitul secolului al-XIX-lea, boala s-a extins in toate tarile din Europa.
In Romania boala a fost constatata prima data la ferma Bragadiru, langa Bucuresti de Storcovicisi Rugler(1893), care au facut la noi in tara prima descriere clinica, epizootologica si anatomo-patologica a ‘’pestei porcine’’.
In 1896, a fost prevazuta ‘’Legea de politie sanitar veterinara ‘’ sub numele de pneumonia porcului, alaturi de Rujet.
6.Etiologie
Agentul etiologic al ‘’pestei porcine’’ descoperit de catre Schewenitz si Dorset (1903) este un virus filtrabil care contine ARN, este sensibil la eter si este inrudit antigenic cu virusul bolii mucoaselor.
Virusul ‘’pestei porcine’’ are forma rotunda iar ca dimensiuni face parte dintre virusurile mici avand un diametru de 30-35 milimicroni in medie. Virusul are proprietatea de a fi separat prin spalare. Aceasta proprietate poate fi manifestata si de catre hematiile altor specii de animale decat porcul.
Virusul ‘’pestei porcine’’ este capabil sa declanseze singur boala la porc, in doze foarte mici. Tulpinile de virus din epizootiile de teren sunt putin mai virulente.
6.a. Caracteristicele virusului pestei porcine (v.p.p.)
Este un virus filtra...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org