Referat - Pestii Sanitari

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1108
Etichete
pestii, sanitari
Descarcari
412
Nota
9 / 10 - 1 vot

Pestii sanitari
Unui cercetator americana, Konrad Limbo, îi datoram descoperirea pe tarmurile Californiei de Sud în primavara anului 1949, a unei „institutii” submarine de un extraordinar interes stiintific. Este vorba de serviciul de asistenta sanitara pe care unele fiinte marine le acorda semenilor lor ori de câte ori acestia sunt atacati de paraziti si bacterii.
Pâna în prezent stiinta cunoaste peste 25 de specii de pesti-sanitari, 6 specii de creveti si un crab, toti specializati pentru acest gen de activitate.
Pestii-sanitari seamana unii cu altii: au botisoarele alungite ca niste pensete si corpul decorat în culori foarte vii, pentru a putea fii detectati de la distanta. Ei îsi ofera serviciile printr-un ritual de miscari, cunoscut de toti pesti în suferinta. La rândul lor, si pacientii îsi semnaleaza miscarile: pestele Naso tapeinosoma pigmenteaza în albastru locul unde se afla un parazit pentru a atrage atentia curatatorului. Nu-i de mirare deci ca au devenit niste „persoane inviolabile”. Nici un animal de prada din mari si oceane nu-i ataca. Ceva mai mult. Unii uriasi ai recifelor, renumiti pentru voracitate si lacomia lor, cum ar fii bibanii-uriasi, îsi deschid docile gura, iar pestisorii-sanitari, patrunzând în aceasta „pestera” ucigatoare, ciugulesc, fara frica de a fi înghititi crustaceii paraziti de pe peretii ei. Chiar si aricii de mare, atât de precauti si urâciosi, îsi desfac tepii, lasând maruntii pesti Siphonia versicolar sa le curete crusta de oaspetii nedoriti si de resturi detritice. Micutul peste argintiu numit de pescari seniorita este vestit prin neobosita sa „asistenta medicala”.
Pestii-sanitari, desi singuratici, nu-si desfasoara activitatea la întâmplare, ci doar în anumite locuri, cu vizibilitate buna în toate directiile, cum ar fi o iesitura de stânca, lânga vasele scufundate, la „liziera” padurilor subacvatice de alge.
Multe locuri cautate de pescari îsi datoreaza faima si prezenta „agentilor sanitari”, care atrag bancuri uriase de pesti.
Pentru a verifica daca asa stau lucrurile, Konrad Limbo a efectuat o experienta simpla: a capturat toti pesti sanitari care patrundeau în jurul unor recife. Dupa câteva zile, cercetatorul a constatat doua fenomene interesante. În
primul rând, împutinarea considerabila a pestilor din respectivul perimetru. N-au mai ramas decât câtiva din vechi localnici. În al doilea rând, „conservatorii” care nu au parasit recifele pustii au început sa sufere de diferite boli de piele. Solzii li s-au acoperit cu inflamatii si ulceratii. Înotatoarele pareau zdrentuite, excrescente albe, pufoase, le fluturau în jurul corpului. Analizele de laborator au scos în evidenta ca aceste rani erau anumite bacterii patogene si au demonstrat serviciile inestimabile ale pestilor-sanitari, care pot fi foarte bine încadrate în acele uimitoare actiuni de întrajutorare ce se petrec în „lumea tacerii”.
Bibliografie:
( prof. dr. Tudor Opris – Enciclopedia
animalelor, 100 animale ciudate
(edit. Ion Creanga – Bucuresti 1996)
...


  • Referate asemanatoare

    • Pestii

      Tema: Obiectul: Zoologia Profesor: Marchitan V. Elev: Docipalov Mihai Pestii reprezinta clasa (conf ...VEZI REFERAT

    • Pestii

      Pestii Pestii reprezinta clasa (conform ultimelor clasificari-supraclasa)cea mai numeroasa de animal ...VEZI REFERAT

    • Pestii

      Referat Pestii Ordinul Acipenserides Cuprinde urmatorii reprezentanti : Morunul, Cega, Nisetrul, Pa ...VEZI REFERAT

    • Pestii sanitari

      Pestii sanitari Unui cercetator americana, Konrad Limbo, îi datoram descoperirea pe tarmurile Cali ...VEZI REFERAT

    • Pestii

      CAPITOLUL I Pestii sunt animale vertebrate, care traiesc si respira sub apa, cu ajutor ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org