Referat - Pilula Contraceptiva

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1263
Etichete
pilula, contraceptiva
Descarcari
576
Nota
9 / 10 - 1 vot


POSTINOR, tablete , implant
levonorgestrelum
POSTINOR, tablete - implant
Actiune terapeutica: Levonorgestrel este un progestogen care inhiba implantarea ovulului in endometru, stimuleaza motilitatea tubala si creste vascozitatea mucusului cervical. Administrat la mijlocul ciclului, el inhiba ovulatia.
Compozitie: Fiecare tableta contine 0,75 mg levonorgestrel. Excipient: lactoza.
Indicatii: Contraceptie orala, destinata in exclusivitate femeilor cu contacte sexuale ocazionale si/sau neplanificate. Femeilor care au contacte sexuale mai frecvente, le este recomandata administrarea continua de contraceptive combinate.
Contraindicatii: Graviditate ori suspiciune de sarcina, sangerare vaginala de origine necunoscuta, afectiuni hepatice sau renale, icter de sarcina, carcinoame de san, de ovar si de uter, in antecedente.
Mod de administrare: 1 tableta, in decurs de o ora de la contactul sexual. In cazul repetarii contactului sexual, este recomandata administrarea unei alte tablete, in interval de 8 ore dupa prima. In general, se recomanda 1-2 tablete lunar, dar nu mai mult de 4 tablete. In cazul in care este necesara administrarea mai frecventa, este recomandata aplicarea unei alte metode contraceptive.
Efecte secundare: Cele mai obisnuite efecte secundare sunt: greturi, ameteli sau sangerare intermenstruala la 2-3 zile dupa administrare, care inceteaza spontan. Daca sangerarea este profuza sau se prelungeste, este recomandat un examen ginecologic. Rar, pot aparea cefalee si senzatie de tensiune in sani.
Interactiuni medicamentoase: Efectul contraceptiv poate fi redus in caz de administrare concomitenta de: ampicilina, rifampicina, tetracicline, cloramfenicol, neomicina, sulfonamide, barbiturice si fenilbutazona. In aceste situatii, se recomanda suplimentarea contraceptiei cu o alta varianta (non-hormonala).
Precautii: Se recomanda prudenta in administrarea tabletelor la persoanele suferind de: astm, insuficienta cardiaca, hipertensiune, migrena, epilepsie, disfunctii renale, diabet zaharat, hiperlipemie, depresie, tromboflebite, afectiuni trombembolice si hemoragie cerebrala. Aceeasi prudenta trebuie manifestata si cand afectiunile enumerate exista in antecedente. In caz de voma sau diaree, se recomanda suplimentarea cu alta metoda contraceptiva (non-hormonala).
Conditii de pastrare: A se pastra la temperatura camerei (15 - 30 grade Celsius)
PILULA CONTRACEPTIVA
CUM ACTIONEAZA?
- in principal, blocand ovulatia printr-o combinatie de hormoni de sinteza - estrogen si progesteron
- modifica endometrul [ mucoasa interioara a uterului ], pentru ca spermatozoidul sa nu ajunga la un eventual ovul
PILULE DIFERITE:
- estrogenul utilizat este acelasi, dar in dozaje diferite : 50-35-30-20-15 mg
- exista tipuri diferite de progestogen
- exista variatii ale dozajelor estrogenului si progestogenului pe plachetele pentru pilulele diferite : bifazice si trifazice. Pilulele fara variatii sunt monofazice.
- exista pilule pe 21, 22 sau 28 de zile. Medicul va alege cea potrivita.
MOD DE ADMINISTRARE:
Prima data, placheta trebuie inceputa in prima zi a ciclului menstrual.
- placheta de 21 comprimate :
Mai intai, administrarea primei pilule se face in prima zi a ciclului menstrual. Apoi un comprimat pe zi timp de 21 de zile, la aproape aceeasi ora. Se asteapta 7 zile inainte de a administra urmatoarea placheta. Astfel, va veti incepe placheta intotdeauna in aceeashi zi a saptamanii. Ciclul menstrual va veni in timpul saptamanii de pauza.
- placheta de 22 comprimate:
Mai intai, administrarea primei pilule se face in prima zi a ciclului menstrual. Apoi un comprimat pe zi, timp de 22 zile, la aproape aceeasi ora. Se asteapta 6 zile inainte de a administra urmatoarea placheta. Astfel, va veti incepe placheta intotdeauna in aceeashi zi a saptamanii. Ciclul menstrual va veni in timpul celor 6 zile de pauza.
- placheta de 24 comprimate + 4 comprimate neutre:
Mai intai, administrarea primei pilule se face in prima zi a ciclului menstrual. Apoi un comprimat pe zi, timp de 28 zile, la aproape aceeasi ora, terminand placheta cu cele 4 comprimate de culoare diferita. Administrarea imediata a unei noi plachete, fara o zi de pauza. Astfel, va veti incepe placheta intotdeauna in aceeasi zi a saptamanii. Ciclul menstrual isi va face aparitia in timpul celor 4 zile in care luati cele 4 comprimate neutre.
- placheta de 21 comprimate + 7 neutre:
Mai intai, administrarea primei pilule se face in prima zi a ciclului menstrual. Apoi un comprimat pe zi, timp de 28 zile, la aproape aceeasi ora, terminand placheta cu cele 7 comprimate de culoare diferita. Administrarea imediata a un...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org