Referat - Salamandre Si Tritoni

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1279
Etichete
salamandre, tritoni
Descarcari
453
Nota
9 / 10 - 1 vot

TRITONI SI SALAMANDRE
In urma cu peste 350 de milioane de ani , primele vertebrate au parasit apa pentru a petrece o parte a vietii pe uscat . Din acesti amfibieni au evoluat reptilele , pasarile si mamiferele .
Astazi mai traiesc doar in jur de 2000 de specii de amfibieni , iar acestia formeaza trei grupe : cunoscutele broaste si broaste raioase , scormonitorii in forma de anghila , care sapa gauri cand sunt pe uscat , si salamandrele si tritonii . Acest ultim grup este cel mai interesant deoarece aceste animale sunt probabil cele mai asemanatoare cu amfibienii initiali de acum multe milioane de ani .
Stramosii pesti
Stramosii amfibienilor erau un grup de pesti care dezvoltasera plamani si branhii , astfel incat puteau sa obtina oxigen din apa dar si din aer . Asemenea pesti puteau sa supravietuiasca si in vremuri de seceta . Ei mai aveau si inotatoare puternice dispuse in perechi astfel incat puteau sa se tarasca pe fundul paraielor si ochiurilor de apa in care traiau si sa se deplaseze pe uscat spre altele proaspete , cand ale lor secau . Aceste inotatoare au fost primele membre primitive .
Salamandrele au sangele rece , ca si reptilele . Pielea lor este umeda si traiesc in mediu umed . Aproape toate animalele mature au patru picioare , desi cateva , care isi petrec tot timpul in apa , nu au membre posterioare . Majoritatea au plamani si respira aer . O caracteristica a salamandrelor este coada lunga , spre deosebire de formele adulte de broasca si broasca raioasa . Salamandra isi foloseste coada la inot . Faptul de a avea coada ii confera numele ordinului (grupul principal) salamandrelor , Caudata , care inseamna cu coada . O alta trasatura a majoritatii salamandrelor este limba lunga si lipicioasa care este folosita la prinderea insectelor . Exista aproximativ 350 de specii de salamandre . Ele sunt grupate in noua familii , iar majoritatea dintre ele se gasesc in America de Nord . Altele traiesc in Europa , vestul Asiei si nord-vestul Africii . Ele sunt in esenta vietati ale regiunilor temperate , iar tropicele par a fi o bariera a extinderii spre sud . Putine specii se gasesc in regiunile de munte , mai racoroase .
Tritonii sunt un grup de salamandre care au coada mai plata decat altele si duc o viata mai legata de apa . Se gasesc specii de tritoni atat in America de Nord cat si in Europa , In timp ce cateva traiesc si in Japonia si China .
Ciclul vietii
Femelele salamandrelor si ale tritonilor depun gramezi de oua invelite in gelatina . Unele specii , indeosebi multi tritoni , isi depun ouale in apa . Multe salamandre depun ouale in solulumed . Ouale depuse in apa necesita cateva saptamani pana la ecloziune , iar cele depuse pe uscat necesita adesea mai multe luni .
Tinerele salamandre sunt larve - mci vietati ca niste mormoloci , avand pe cap branhii asemanatoare cu niste pene . Difera mai putin de forma adulta decat de mormolocii de broaste sau broaste raioase . Larvele tritonilor isi petrec perioada de dezvoltare a vietii in apa in care are loc ecloziunea , dar unele salamandre se dezvolta pe uscat .
Dezvoltarea se petrece in procesul numit metamorfoza . In fiecare stadiu se pierde o trasatura a larvei tinere si se obtine o trasatura de adult . Metamorfoza variaza de la o specie la alta , iar dezvoltarea completa in forma adulta poate dura intre 6 saptamani si 5 ani .
In medie , salamandrele si tritonii complet dezvoltati variaza ca lungime intre 10-20 centimetri . Unele specii cresc mai mari , cateva specimene ala salamandrei uriase japoneze din China si Japonia pot ajunge o lungime de 1,5m si sa cantareasca 40 de kg . Pe de alta parte , cea mai mica salamandra , salamandra pitica din Carolina de Nord , Tennesse si Virginia , are o lungime de pana la 5 cm .
Varsta maxima atinsa de salamandre si tritoni variaza si ea , dar in general traiesc destul de mult . Salamandra uriasa japoneza are cea mai lunga viata cunoscuta . Mai multe specimene de la gradini zoologice au trait peste 45 de ani , iar unul chiar a atins 55 de ani .
Adaposturi
Caminul unei salamandre este de obicei un loc racoros si umed - o gaura , sub reziduuri vegetale , sparturi din stanci sau in paraie si mlastini . Unele salamandre primitive traiesc in paraie reci de munte in Siberia . Alti locuitori ai paraielor de munte sunt salamandra uriasa japoneza si tritonii anghila din sud-estul SUA . Tritonii anghila sunt de asemenea animale mari , avand o lungime intre 45-80 cm . Spre deosebire de majoritatea salamandrelor , tritonii anghila nu au viziune binoculara - cu alte cuvinte , ei nu pot sa vada un obiect cu ambii ochi in acelasi timp .
Cateva salamandre traiesc in pesteri . Printre acestea se numara trei specii americane oarbe : ozarkul sau sal...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org