Referat - Sarcina Si Nats

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1235
Etichete
sarcina, nats
Descarcari
407
Nota
9 / 10 - 1 vot

Sarcina si nasterea.
Pentru dezvoltarea unui copil sunt necesare 9 luni. In timpul acestei perioade, pintecul mamei creste: aceasta reprezinta sarcina. La sfirsitul celor noua luni femeia naste: copilul vine pe lume. Cind sarcina evolueaza bine, viitoarea mama duce o viata activa, obisnuita; cu toate acestea, ea trebuie sa aiba grija sa se hraneasca bine, sa evite fumatul, alcoolul, ca si majoritatea maicamentelor, care constituie substante toxice pentru viitorul copilului.
Viata copilului in pintecul mamei.
In toata perioada sarcinii, schimburile dintre mama si copil se realizeaza prin interemediul placentei si cordonului ombilical.
Placenta este complet formata la trei luni de la fecundare. Ete constituita din celule ale mucoasei uterine materne(endometrul) si din celule coriale. Placenta uneste mucoasa uterina cu fatul prin intermediul cordonului ombilical. Acesta este strabatut de o vena si doua artere, Arterele ombilicale transporta substantele nutritive si oxigen de la mama, iar vena ombilicala transporta produsi reziduali si dioxidul de carbon in organismul matern, de unde se elimina.
Sarcina este divizata in simestre( perioade de trei luni in viata embrionului si a fatului):
Primul simestru
Dupa ce a avut loc fecundatia, oul fecundat s-a divizat pentru a forma o mica sfera de celule, care pluteste in uterul mamei ,(organ muscular, cavitar unde se va dezvolta viitorul copilului denumit embrion). In a 7-a zi dupa fecundatie, micuta sfera formata din celule, se fixeaza pe peretele uterin; acesta constituie nidatia oului.
Saptamina a 2-a : Incepe formarea celulelor sanguine si diferentierea celulelor cardiace.
Saptamina a 3-a : modificarile hormonale determina ingrosarea endometrului si vasele sanguine din el hranesc blastocistul.
Saptamina a 4-a: sacul amiotic este bine dezvoltat. Embrionul si, mai tirziu, fatul vor fi adapostiti in el pe tot parcursul sarcinii, suspendati cinfirtabil in lichidul amniotic, la o temperatura constanta si protejati impotriva socurilor. Inima incepe deja sa bata la inceput neregulat, dar in curind cu un ritm regulat si mai rapid decit cel al mamei. Coloana vertebral asi sistemul nervos incep sa se formeze4 in ambrion, care are acum in jur de 7mm in lungime.
Saptamina a 5-a : Se formeaza primele organe. Capul creste, adapostind creierul in dezvoltare, care este legat e maduva spinarii rudimentara. Bratele si picioarele apar ca mici muguri, iar inima is sistemul circulator sunt bine conturate.
Vasele sanguine ale embrionului se unesc cu cele ale placentei in dezvoltare pentru a forma cordonul ombilical.
In onteriorul embrionului, acum in lungime de 10mm, a inceput sa se formeze sistemul digestiv, incepind cu stomacul si parti din intestin. Desi nu exista o fata propriu-zisa, exista mici depresiuni in care se vor forma ochii si urechile. Gura si maxilarele sunt la inceputul formarii, iar sistemul nervos si coloana vertebrala continua sa se dezvolte.
Saptamina a 6-a: dezvoltarea capului se accelereaza. Partile interne ale urechilor si ochilor sunt in continua formare(ultimii, acoperiti cu tegumentul ce va forma pleoapele). Incepe dezvoltarea narilor. Creieul si maduva spinarii sunt aproape formate. Dezvoltarea sistemelor digestiv si urinar continua, desi ficatul si rinichii nu sunt capabili sa functioneze. Mugurii membrelor au crescut si este posibila observarea rudimentelor mainilor si picioarelor.
Saptamina a 7-a: Acum incep sa se dezvolte umerii, coatele, genunchii, bazinul si plaminii. La sfirsitul saptamiinii a 7-a embrionul are lungimea de 40mm.
Saptamina a 9-a: Se separa degetele. Intre timp se formeaza sistemul digestiv.
La virsta de 2 luni – seformeaza cavitatile oculare, acoperite cu un tegument din are se vor forma pleoapele. De asemenea, apar urechile, coloana vertebrala, gitul si muschii.
Apare pielea, iar capul se spleaca inainte. Embrionul incepe sa-si miste miinile si picioarele.
Cu ajutorul unor aparate care amplifica sunetul putem auzi bataile cardiace ale fatului, dar mai sunt necesare sapte luni pentru a se naste.
Din acest moment embrionul poarta numele de fat .
Incepind cu a 2-a luna de gestatie, embrionul se dezvolta foarte rapid. Pina acum el ocupa cavitatea uterina, de acum inainte, insa, uterul se va destinde pentru a face loc fatului, sacului amniotic si placentei. Abdomenul mamei se va maridin ce in ce mai mult.
In saptaminile urmatoare se dezvolta organele interne ale fatului. Incep sa se formeze muschii si unghiile, iar parul incepe sa creasca. Fatul incepe sa dea din miini si picioare din ce in ce mai puternic.
Cu ajutorul ultrasunetelor, in a 12-a saptamina, mama poate vedea o imagine a colului. Ultrasunetele sunt unde radio cu frecventa foarte mare, care pot produce o imagine pe un ecran. Metoda este folosita de catre medici pentru a se asig...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org