Referat - Scleroza Multipla

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
2192
Etichete
scleroza, multipla
Descarcari
848
Nota
10 / 10 - 1 vot

Cuprins:
Ce este scleroza multipla (SM)?
Care sunt cauzele bolii?
Care sunt simptomele SM?
Medicamente
Sfaturi
Ce este SM?
Scleroza multipla este o boala a sistemului nervos central (SNC). În cazul sclerozei multiple, mielina este afectata în diverse zone, cunoscute sub numele de placi sau leziuni. Cînd mielina este distrusa sau lezata, capacitatea nervilor de a transmite impulsurile nervoase la/de la creier este afectata, astfel apare diversele simptome ale sclerozei multiple.
Care sunt cauzele bolii?
Nu se cunoaste cauza precisa a bolii, conform cercetarilor SM este o boala autoimuna (sistemul imunitar ataca propriile tesuturi), anticorpii creati de organism actionînd împotriva structurilor proprii. SM nu este direct ereditara, desi studiile arata o predispozitie familiala.
Nerespectarea unui regim corect (oboseala intensa, alimentatia incorecta);
Abuzul de bauturi alcoolice, fumat, droguri ;
Temperaturile ridicate si caldura înalta, care provoaca ameteala;
Care sunt simptomele SM?
Apare ameteala, ataxie, probleme de înghitire, tremuratul. SM poate produce paralizia partiala sau totala. Majoritatea pacientilor cu scleroza multipla au doar o parte dintre aceste simptome.
SM poate afecta:
¤ vederea (apare vederea dubla sau în ceata);
¤ echilibrul;
¤ concentrarea;
¤ rezistenta la efort (oboseala fizica sau intelectuala, cronica);
¤ coordonarea miscarilor;
¤ vorbirea.
Întrebari, preocupari a bolnavilor :
 -         SM este fatala.
Nu este. Statisticile arata ca oamenii cu SM au o viata aproape normala. Tratamentul timpuriu va ajuta prevenirea complicatiilor asociate sclerozei multiple.
Opriti-va munca va dauneaza. Oboseala este ingrozitoare.
Nu exista nici o proba stiintifica ca oboseala fireasca determinata de munca are vreun efect asupra SM. Aproximativ 30% dintre pacientii cu SM muncesc program întreg dupa 20 de ani de boala.
Sa nu aveti copii.
Fals. Aceia care se îngrijoreaza de transmiterea bolii la copiii lor ar trebui sa stie ca de fapt acest risc este foarte scazut, undeva între 1% si 5%. Majoritatea femeilor cu SM gasesc ca simptomele sunt mai putin prezente în timpul sarcinii. SM nu este contagioasa, nimeni din familie nu va fi afectat.
 -         Regimul poate vindeca scleroza multipla.
Fals, dieta nu face minuni.
Medicamente:
Nici unul dintre medicamente nu vindeca boala, dar conform studiilor ele reduc frecventa si severitatea atacurilor, vizeaza la reducerea efectelor, a crizelor si încetinirea evolutiei bolii.
Tratamentul medicamentos antiinflamator si imono-modulator , kinetoterapie, psihoterapie, antibiotice, vitamine si minerale. Pentru controlul sclerozei multiple, în S.U.A. exista trei medicamente cu efecte asemanatoare: Betaseron, Avonex, Copaxone.
Sfaturi
Pacientii cu scleroza multipla ar trebui sa urmareasca:
-         Pe cît posibil, sa fie activi fizic si intelectual;
-         Sa îsi organizeze timpul încît sa-si conserve energia;
-         Sa-si stabileasca prioritatile;
-         Sa învete si sa practice exercitii de relaxare;
-         Sa-si mentina simtul umorului;
-         Sa stabileasca obiective realiste;
Aveti grija de voi: hraniti-va corespunzator, face-ti miscare si odihniti-va îndeajuns. Cu alte cuvinte ascultati-va corpul.
O persoana cu tarie de caracter !
În cursul verii anului 1987 mi-a aparut o senzatie de amorteala la picioare si în abdomen. Nu aveam în aceste zone nici o "simtire" adevarata. Cea mai mica atingere îmi provoca dureri cumplite. Simteam o mare nesiguranta la umblat si apareau dereglari ale balantei. În afara de aceasta aveam dureri puternice mai ales în piciorul stîng. Au mai aparut si diferite senzatii ciudate în picioare. În plus mai apareau si tulburari ale vazului, la ochiul drept vedeam o fîsie neagra de vreo 5 cm largime. Cînd într-o dimineata la începutul lui octombrie m-am trezit cu o durere de sciatica, greata si stare de moleseala m-am dus în sfîrsit la medicul neurolog la care am fost trimis de catre medicul meu de familie. El mi-a facut la spital o analiza a lichidului cefalorahidian constatîndu-se o encefalomielita diseminata (scleroza multipla). În ciuda administratiei de cortizon a durat peste 3 luni pîna cînd starea mea s-a ameliorat. La a doua criza în februarie 1989 a trebuit sa zac la pat un timp, senzatia de amorteala o aveam în tot corpul si aveam fenomene de paralizie în picioare. Abdomenul era atît de amortit încît nu stiam daca trebuie sa ies la toaleta. La al treilea atac în mai 1990 paraliziile erau atît de p...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org