Referat - SEXUALITATE

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
2536
Etichete
sexualitate
Descarcari
951
Nota
7.5 / 10 - 4 voturi

SEXUALITATEA
SEXUALITATEA–LATURA IMPORTANTA A PERSONALITII UMANE
Sexualitatea este un aspect cheie al „umanitaii” fiintei umane. Faptul ca oamenii gândesc, simt, cred, se întreaba, iau decizii – îi diferentiaza de animale. Spre deosebire de acestea, sexualitatea umana este o laturi complexa a personalitatii fiecaruia dintre noi, care se bazeaza pe educatie, pe experientele fiecaruia, si nu în ultimul rând pe mediul social si familial în care s-a format fiecare persoana.
Statisticile spun ca vârsta la care copiii îsi încep viata sexuala a scazut în ultimii ani, iar aceasta tendinta se observa peste tot în lume. Chiar la noi în tara, în 1996 , la o maternitate din Iasi , o fetita de 9 ani a nascut un copil sanatos , pe care parintii fetei l-au înfiat ca sa-l poata înregistra la starea civila.
Specialistii în psihologie infantila sunt de parere ca aceasta lipsa de inhibitie a copiilor de a-si începe mai devreme viata sexuala este rezultatul influentelor de tot felul care se exercita asupra lor prin intermediul televiziunii, cinematografiei si presei, iar necesitatea de a li se explica riscurile aparitiei unei sarcini nedorite sau a contractarii unei boli cu transmitere sexuala se impune tot mai stringent.
Sexualitatea constituie o parte normala si sanatoasa a fiecarui om, de-a lungul întregii sale vieti, iar de felul cum înteleg copiii acest lucru depinde dezvoltarea lor ulterioara , sanatatea si comportamentul sexual de mai târziu. Având informatii corecte , folosind cunostintele de anatomie si sexologie dobândite, ei vor putea decide asupra momentului începerii vietii sexuale, vor putea întelege diferenta între dorinta sexuala , contact sexual si dragoste.
Manualul de biologie de clasa a VII-a prezinta chiar în primele lectii functia de reproducere, prezentând organele de reproducere ale oamenilor, femei si barbati, si importanta acestei functii în perpetuarea speciei umane. Dar oamenii sunt fiinte complexe, ei traiesc dupa anumite reguli trasate de religia pe care o împartasesc, de etica si morala comunitatii în care traiesc. Ei au sentimente care îi anima, printre ele cel mai important sentiment este dragostea. Cuplurile de îndragostiti, casatoriti sau nu, concep copiii care, la vârsta adulta vor concepe si ei , la rândul lor copii.
Sexualitatea cuprinde valorile personale ale individului , atitudinile si credintele despre propria persoana, ca femeie sau ca barbat ; relatiile cu alti oameni (prin prietenii, relatii intime, dragoste, afectiune si contacte sexuale) ; încrederea în sine si imaginea despre propriul corp ; sanatatea sexuala si reproductiva ; comportamentul sau , deciziile pe care le ia, modul în care actioneaza în cadrul posibilitatilor sexuale.
Omul ajunge la maturitate într-un timp destul de lung 20-25 de ani, trecând prin mai multe etape : nou-nascut, sugar, copil, puber, adolescent, tânar si abia apoi matur. Fiecare etapa are rolul ei în formarea individului, dar în fiecare dintre ele este prezenta sexualitatea, cu deosebiri de la o etapa la alta. Faptul ca fiecare om trece prin aceste etape adunând experiente de viata diferite, întâmplari care îsi pun amprenta pe caracterul fiecaruia în mod diferit face ca omenirea sa prezinte atâtea caractere câti oameni exista în acel moment pe pamânt, fiecare om fiind diferit de altul, caracterologic vorbind, si reactionând în chip diferit la acelasi stimul.
1.2. PUBERTATEA SAU TRECEREA DE LA COPILARIE LA ADOLESCENTA
Chiar de la 2-3 ani, copiii stiu deja diferenta dintre o fetita si un baiat. Pâna mai târziu, la 6-8 ani, se joaca împreuna. Între 8-13 ani preferintele se îndreapta catre partenerii de acelasi sex, cu care discuta dar mai ales se joaca. La începutul adolescentei 13-15 ani, se constata o perioada în care gruparile preferentiale cuprind si fete si baieti. Se distreaza împreuna, participa la diferite jocuri sportive sau de societate, asculta muzica, danseaza, încep sa se studieze reciproc cu tot mai mult interes, urmând apoi primele sentimente, întâlniri si experiente sexuale (de obicei sarut, mângâiere).
Pubertatea, numita si vârsta critica, este o perioada în care organismul uman trece prin transformari majore, fizice, emotionale, mentale si sociale. Debuteaza în jurul vârstei de 10-11 ani la fete si la 13-14 ani la baieti, având o durata de 2-3 ani . Unele dintre aceste modificari sunt influentate de începerea functionarii gonadelor sub actiunea fipofizei si a producerii de hormoni sexuali, conferind caracterele sexuale secundare organismului tinerilor puberi. Alte modificari apar ca rezultat al realitatilor sociale , cel mai adesea legate de o nevoie mai mare de independenta.
Schimbarile survenite în organismul fetelor sunt datorate hormonului sexual feminin primar, numit estrogen . Sânii încep sa se dezvolte, apare parul axilar, pubian si pe pi...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org