Referat - Sistemul Circulator

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
1599
Etichete
sistemul, circulator
Descarcari
792
Nota
9 / 10 - 1 vot

Sistemul circulator
Sângele este un lichid de culoare rosie, cu gust putin sarat. El este alcasuit dintr-un lichid numit plasma si din globule albe si rosii.
Globulele rosii (hematii)
-au forma unui disc biconcav, cu diametrul de 7 um. Un milimetru cub de sânge contine în mod obisnuit 4,5 milioane hematii
-nu au nucleu de aceea nu se divid. Ele sunt produse continuu de maduva rosie a oaselor spongioase, de unde sunt luate în sânge. Hematiile au viata scurta cam de 100 de zile apoi sunt distruse în ficat si splina. În interiorul hematiilor se gaseste o substanta numita hemoblobina, care contine fier. Datorita hemoglobinei hematiilor le revine rolul de a transporta oxigenulsi dioxidul de carbon.
-în plamâni oxigenul adus de aerul inspirat formeaza împreuna cu hemoglobina o substanta instabila numita numita oxihemoglobina
-ajunsa la tesuturi oxihemoglobina se desface iar oxigenul este luat de celule, unde este utilizat la oxidarea nutrimentelor, cu eliberare de energie.
-în urma oxidarii, rezulta bioxidul de carbon care formeaza împreuna cu hemoglobina o substanta instabila numita carbohemoglobina
-carbohemoglobina este transportata de la tesuturi la plamîni unde elibereaza dioxidul de carbon care este expirat
-în acest mod hematiile îsi îndeplinesc rolul de a transporta gazele respiratorii în organism
Globulele albe (leucocitele)
-sunt mai putin numeroase (7500/mm3 de sânge)
-ele sunt celule incolore cu 8-20 um în diametru. Nucleullor este usor de observat si prezinta diferite forme. Rolul leucocitelor este de a apara organismul. De îndata ce microbii gasesc o poarta de intrare patrund în tesuturi unde având conditii prielnice se înmultesc
-leucocitele ?are se pot deplasa cu ajutorul pseudopodelor ca si amiba trec prin peretii vaselor sangvine pentru a ajunge la locul invadat de microbi si acest procedeu se numeste DIAPEDEZA
-tot cu ajutorul pseudopodelor ele captureaza microbii pe care îi digera si acest fenomen este numit FAGOCITOZA
-alte leucocite numite limfocite produc anitcorpi (substante care distrug si ele microbi)
-tot alte leucocite curata sângele de hematoane (vânatai) si descompun hemoglobina din hematiile distruse. Asadar principalul lor rol îl constituie apararea organismului împotriva unor factori straini de acesta. Cresterea numarului de leucocite reprezinta un semnal de alarma deoarece acest fapt indica existenta unui focar de infectie în organism. De aceea în cazul multor afectiuni medicul recomanda sa se faca analiza sângelui al carui rezultat consemnat pe buletinul de analiza îl ajuta sa stabileasca diagnosticul.
Pe lânga celulele rosii si albe în sânge exista si niste fragmente de citoplasma desprinse din unele celule cu talie mare. Acestea se numesc plachete sangvine si sunt în numar de 200000- 400000/ mm patrat si au dimensiuni foarte mici. Ele au rol în coagularea sângelui, intervenind imediat dupa ce se produc leziuni. Aici, plachetele sangvine se unesc în gramejoare si participa împreuna cu alti factori din plasma la formarea cheagului.
Plasma constituie partea lichida a sângelui care are în compozitie substante anorganice cum ar fi: apa si sarurile minerale si substante organice cum ar fi: fibrinogenul( substanta cu rol în coagularea sângelui)
Fibrinogenul în contact cu aerul se transforma într-o substanta filamentoasa si insolubila numita fibra. Aceasta formeaza o retea de fibre în ochiurile careia se globulele. În acest fel se formeaza cheagul care nu permite scurgerea sangelui.
Plachetele sangvine si fibrinogenl sunt factori ai coagularii sângelui.
În afara de interventia la formarea cheagurilor plasma are si rol de transportor, ea transporta de la locul de formare la cel de actiune urmatorii produsi:
-substante nutritive
-hormoni produsi de glandele endocrine
-anticorpi
-substante nefolositoare
Alaturi de sânge, circulatia substantelor în corpul omului se asigura de catre lichidul interstitial si limfa.
Lichidul interstitial, aflat între celule, provenie din sânge, însa, spre deosebire de acesta, nu contine globule- decât leucocite mici- si nici fibrinogen.
Lichidul interstitial patrunde treptat în interiorul unor capilare, chiar la nivelul spatiilor dintre celule , formand limfa.
Limfa, care circula prin vasele limfatice, se varsa în sânge si, astfel, împreuna cu lichidul interstitial, contribuie la transportul substantelor în organism. Comparând-o cu sângele, limfa contine mai multa apa si mai multe leucocite, dar nu contine hematii.
Numarul constant al globulelor, cât si compozitia plasmei, mereu aceeasi la un om sanatos, arata ca mediul intern al corpului are un echilibru stabil, la mentinerea caruia participa organismul în totalitate.


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org