Referat - Stresul

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
2507
Etichete
stresul
Descarcari
844
Nota
9.8 / 10 - 5 voturi


STRESUL
In present,ritmul vietii isi pune amprenta asupra fiecaruia , cauzand forme diverse de stres care, fara anumite masuri preventive pot degenera in caderi mentale sau fizica.
Stresul este o problema imporatanta in majoritatea tarilor puternic industrializate . Pe langa faptul ca este responsabil pentru numeroase boli si ore de munca pierdute , provoaca multa suferinta si durere.
In trecut medicina considera stresul o ’’creatie’’a pacientului : se considera ca este fie rezultatul autosugestiei , fie este pshiosomatic (cauzat de frica si anxietate) . In zilele noastre medicii au constientizat ca stresul este o problema medicala importanata – desi in multe cazuri ei pot oferi un tratament medicamentos . Din pacate medicamentele care combat stresul pot crea dependenta ; din acest motiv este mult mai bine daca oamenii reusesc sa identifice cauzele ce provoaca stresul din viata lor si sa ia masuri preventive inainte ca acestea sa devina o problema.
Ce este stresul?
Stresul ce apare brusc si cu o mare intensitate el este provocat de frica . Esta o provocare directa a instinctului de spravetuire si declanseaza reactii fizice si chimice . De foarte multe ori cand suntem stresati ne simtim coplesiti de o senzatie puternica numita panica . Aceasta este rezultatul unei puternice secretii de adrenalina -hormonul produs de glandele suprarenale . Aceste glande sunt controlate de sistemul nervos.
Adrenalina este eliberata direct in sange si are un efect imediat asupra oraganismului, pregatindu-l fie sa lupte, fie sa-o ia la fuga . Un val de adrenalina in sistemul sangvin este un raspuns la o sezatie de frica sau la un stres emotional sau fizic . El pregateste o serie de tesuturi si organe diferite ale corpului pentru o reactie in forta la o criza iminenta .
Adrelina creste intensitatea si viteza batailor inimii si creste presiunea sangvina . De asemenea, grabeste conversia glicogenului in glucoza asigurand energie imediata pentru muschi.Totodata respiram mai repede deoarece plamanii incearca sa obtina mai mult oxigen.Temperatura corpului creste iar procesul de digestie inceteaza.
Aceasta secretie de adrenalina este un raspuns pozitiv fata de circumstanta periculoasa sau inspaimantatoare . Este forta care le permite oamenilor sa reactioneze cat mai bine in situatii de criza si sa actioneze peste puterile lor obisnuite pentru a evita dezastrul . Cu toate aceste , in unele cazuri poate avea si efecte negative.
Prea mult stres , pentru o perioada indelungata de timp , poate fi extrem de daunator . Poate afecta sistemul imunitar , astfel incat persoana respectiva poate fi mai supusa riscului de inbolnavire . Pierderea de energie cauzat de stresul continuu impiedica organismul sa se refaca zilnic ; afectand capacitatea de a preveni bolile si ranirea .
Boli asociate stresului
Crestere frecventei batailor inimii si presiunii sangvine datorita stresului prelungit poate duce la ingrosarea arterelor , favorizand astfel aparitia anginei si a infarctului . O crestere de aci gastric , mai ales daca procesele sunt incetinite , poate provoca o iritatie a mucoasei stomacului , cauzand ulcerul duodenal sau gastric. Foarte multe boli de piele sunt legate de stes. Foarte multi medici cred ca encefalomielita mialgica se datoreaza incapacitati corpului de a face fata normal infectiilor virale.Stresul poate reduce raspunsul imunitar la infectii,permitand acestora sa persiste si pe termen lung sa provoace oboseala musculara si mentala . Unele studii ale cercetatorilor americani au asociat stresul cu diferite forme de cancer . Cancerul de san s-ar parea ca apare mai des la femeile care se
2
cofrunta cu un grad ridicat de stres in viata de zi cu zi . Este posibil ca stresul intens sa afecteze sistemul imunitar atat de mult incat sa permita cresterea si multiplicarea celulelor canceroase.
Pe langa aceste efecte fizice mai exista si alte consecinte ale stresului care trebuie luate in considerare. Depresiile grave,un rezultat al stresului prelungit,pot duce la dependenta fata de medicamente sau alcool . Dupa cum se poate observa stresul ne poate afecta in numeroase moduri. Este periculos si poate chiar ameninta viata ; din acest motiv , primul pas catre tratarea cu succes a stresului este intelegerea lui.
Reactii caracteristice stresului
Stresul provoaca o varietate de raspunsuri la oameni diferiti . De exemplu , unora le tremura mainile,dintii le sunt inclestati si obrajii rosii . Aceste mecanisme de aparare erau foarte utile omului primitiv, dar pentru omul modern ele sunt jenante si dau nastere unui stres si mai puternic.
Unele simptome ale stresului sunt semnale de alarma . Aceste se pot prezenta sub forma unor probleme fizice minore , cum ar fi ticuri si spasme musculare,dureri de cap frecvente , dereglari ale digestiei si ale proceselor de excretie . Consumu...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org