Referat - Tigrul

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
2358
Etichete
tigrul
Descarcari
577
Nota
10 / 10 - 2 voturi


Cine nu a vazut macar o data în viata lui la gradina zoologica sau la televizor un tigru, merita sa-l vada. De ce? Pentru ca aceasta felina te vrajeste prin frumusetea ei.
Acest animal provine dintr-o familie numeroasa, felidae, cunoscuta în general sub numele de feline. Astfel, tigrul e înrudit cu leul, leopardul, pantera, jaguarul, râsul, pisica, etc., toate facând parte din aceeasi familie.
Tigrul este recunoscut dupa blana sa roscata cu dungi negre transversale. Coada în schimb este inelata alb cu negru. Masculul masoara aproape 3 m lungime, coada fiind de 1 m si cântareste circa 200 kg. Partenera lui are aproximativ 2,7 m si cântareste în jur de 140 kg. Tigrul nu este prea înalt; înaltimea lui este de aproximativ 1 m, având picioarele scurte, cu gheare. Cu toate acestea, el este foarte agil si atinge o viteza de peste 50 km/h când fuge sa-si prinda prada. Victimele sunt animale erbivore din arealul sau. Tigrul îsi urmareste prada de la distanta, apoi încearca sa izoleze una în grupul în care se afla, dupa care trece la atac. Odata victima ramasa singura, e doar o chestiune de timp pâna sa cada în coltii tigrului. Aceasta felina are simtul mirosului si auzul foarte dezvoltate, ceea ce îl ajuta la identificarea prazii.
Tigrul traieste în familii, în jungla. Arealul de raspândire e cuprins din Asia, sudul Caucazului, pâna în China, sud-estul Siberiei, India, Indonezia, Fiecare mascul îsi delimiteaza bine zona sa unde va locui el împreuna cu familia sa. În general, tigroaica naste trei pui: un mascul si doua femele. Ea îsi creste cu mare grija puii. Tigrul tata dispare în jungla pentru perioade de timp îndelungate, hoinarind pe teritoriul sau de 50 km2. Dar el îsi viziteaza si familia. Puilor le place sa se joace cu tatal lor. Un loc favorabil este ochiul de apa. Tigrii sunt nu numai buni alergatori, ci si buni înotatori. Pot înota fara oprire peste 5 km.
Rareori tigrii se ataca între ei. De exemplu, un tigru tânar, care cutreiera prin padure, poate sa ajunga pe teritoriul unui alt tigru si sa se întâlneasca cu acesta. Ei îsi vor scoate ragete. Dar când masculul mai batrân îsi demonstreaza superioritatea, de obicei, cel tânar se va rostogoli pe spate cu lavele în aer, în semn de supunere, iar confruntarea ia sfârsit.
În carti si în filme, tigrii sunt adesea prezentati drept niste creaturi fioroase, agresive, care ataca oamenii, dupa care îi sfâsie si îi manânca. Acest lucru nu prea e adevarat. Doar în anumite conditii, când un tigru este flamând poate sa devina periculos, dar de obicei, când vede un om, prefera sa o stearga pe furis. Însa nu tigrul e cel care ameninta omul, ci el este amenintat de om. Cauza? Cererea pe plan international a medicamentelor asiatice traditionale produse din anumite parti ale tigrului.
Astfel, pe tot globul s-ar putea sa nu mai existe mai mult de 5.000 de exemplare. Deocamdata nu este considerat o specie pe cale de disparitie, dar daca braconajul continua, în viitor vom putea admira un tigru doar în imagini. Asa ca va invit mai degraba la o gradina zoologica sa vedeti un tigru adevarat.
...


  • Referate asemanatoare

    • Tigrul

      Tigrul Panthera tigris Familia: Felidae Specii: Tigrul de Bengal (Panthera tigris tigris), ti ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org