Referat - Vaccinurile

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1256
Etichete
vaccinurile
Descarcari
458
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi

VACCINURILE
Imunizare, mai numita si vaccinare, o metoda a întaririi rezistentei a organismului uman împotriva unor anumite boli folosind microorganisme – bacterii sau virusuri – care au fost modificate sau omoâte. Aceste microorganisme tratate nu provoaca boala, dar stimuleaza sistemul imunitar al organismului pentru a crea un mecanism de aparare care protejeaza în continuu împotriva bolii. Daca persoana protejata împotriva unei anumite boli intra în contact cu agentul care cauzeaza boala, sistemul imunitar este în stare ca imediat sa raspunda impotriva bolii respective.
Imunizarea a redus uimitor numarul oamenilor care au decedat în urma unei boli mortale. Oamenii de stiinta au descoperit doua feluri de imunizare: imunizarea activa, care garanteaza o mai mare perioada de protectie împotriva bolilor, si imunizarea pasiva, care garanteaza imunizarea temporara. În imunizarea activa, o parte sau chiar tot microorganismul care cauzeaza boala, sau un produs modificat din acelasi produs, este injectat în organism pentru a face sistemul imunitar sa se opuna bolii. Imunizarea pasiva este reprezentata de injectarea de sânge de la o persoana sau un animal imunizati activ.Vaccinurile care produc imunizarea activa, sunt facute în mai multe tipuri, depinde de tipul bolii si de organismul care o provoaca. Componentele vaccinului sunt anticorpii, substante care se gasesc în organismul care provoaca boala, astfel încât sistemul imunitar îi recunoaste ca straine. Ca raspuns la anticorpi, sistemul imunitar creeaza alti anticorpi sau celule albe ale sângelui numite limfocite. Imunizarea mimeaza infectia reala, dar prezinta risc mai mic sau deloc de infectare cu boala. Unii agenti din vaccinuri ofera protectie completa impotriva bolilor, pe tot parcursul vietii. Altii agenti ofera protectie partiala, adica persoana vaccinata poate contacta boala, dar într-o forma mai putin severa.Vaccinurile sunt considerate riscante pentru persoanele care au un sistem imunitar distrus partial, cum ar fi cele infectate cu virusul HIV, care cauzeaza sindromul imunodeficitar sau SIDA, sau cele care fac chimoterapie pentru cancer sau cele care asteapta transplantul unui organ.Unele vaccinuri trebuiesc repetate la intervale specificate. Injectiile antitetanos, de exemplu, sunt recomandate la fiecare 10 ani pe parcursul vietii.
Un desen animat creat în 1749 în Marea Britanie, îl satirizeaza pe fizicianul Edward Jenner, care este prezentat injectând pacientii cu virusul vacii nebune, iar acestia din urma se transformau în vaci.
...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org