Referat - Vederea

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1425
Etichete
vederea
Descarcari
557
Nota
9 / 10 - 1 vot

Baltaru Florin cls a-11-a I
Vederea
Prin ochi primimi cele mai multe informatii despre lumea exterioara. Dupa calculele unui cercetator 80% din amintirile pe care le pastram sunt inre-gistrate prin vedere.
Ochiul are rolul de a ne furniza informatii-sub forma unor imagini colorate
despre adancimea,distanta si miscarea obiectelor.Miscandu-l in sus,in jos si lateral,vedem cea mai mare parte a mediului care ne inconjuara.Daca ne uitam la un aparat de fotografiat,vom putea intelege mai bine cum functioneaza ochiul nostru.Portiunea anterioara a ochiului functioneaza ca o lentila optica la
fel ca leltila de sticla a aparatului foto.Lentila optica este un corp cu una sau doua suprafete curbe formate dintr-un material transparent.Lumina patrunsa
printr-un asemenea corp se refracta.Portiunea intunecata din centrul ochiului,
pupila,regleaza cant. de lumina primita.Cand lumina este slaba,pupila va fi mai mare,daca se micsoreaza,va lasa o cant. redusa de lumina,la fel cain cazul diafragmei din spatele lentilei aparatului de fotografiat.Stratul din profunzimea
globului ocular,retina,corespunde filmului fotografic.
Cum functioneaza ochiul ?
Ochiul nostru este mult mai complex decat aparatul foto.Cu ajutorul aparate-lor foto nu putem decat sa fixam imaginile din lumea exterioara pe un film fotografic,in timp ce animalele si oamenii pot interpreta informatia aparuta pe retina si pot actiona potrivit informatiei primite.
Acest lucru este posibil datorita faptului ca prin intermediul nervului optic ochiul are legatura cu creierul.Nervul optic se ataseaza de globul ocular la portiunea posterioara a acesteia printr-un mic pedicul.Informatia optica inter-ceptata de retina este transmisa prin nervul optic la creier.Informatiile se transmit sub forma impulsuri electrice in creier care le si decodeaza.
Cei doi ochi privesc din unghiuri putin diferite obiectele din lumea exterioara,de aceea si informatiile trimise la creier sunt oarecum diferite.Creie-rul nostru insa "invata" inca din primele zile sa ansambleze cel doua imagini,
de aceea nu vedem obiectele in dublu exemplar.Punand cap la cap cele 2 imagini creierul deduceb situarea obietelor in spatiu si dist. la care se afla-aceasta face posibila vederea tridimensionala(vederea in spatiu).
Creierul transforma imaginea vazuta din pozitie intoarsa in pozitie dreapta.
Lumina este refractata in cristalin si va proiecta pe retina o imagine inversata.
Dearece nu putem privi lumea toata viata stand in cap,creierul "citeste" imagi-nea si o reintoarce imediat in pozitie dreapta.Pentru a invata acest lucru este nevoie de ceva timp,de aceea bebelusii vad la inceput lumea intoarsa invers.
Componentele ochiului
Ochiul uman este asemanator cu o bila.In fata in mijloc exista un strat transpa
rent,putin proieminent,corneea.Aceasta este legata de stratul care formeaza albul ochiului si acopera de jur imprejur globul ocular-sclerotica.
Marginile scleroticii sunt prevazute cu o retea bogata de vase sangvine.
Corneea este primul mediu de refractie a luminii lentila optica prin care trece lumina.Pozitia si forma ei nu poate fi modificata si ca urmare,nici dist. focala.
Sub cornee se afla irisul.Acesta da culuarea ochilui de cele mai multe ori ca-prui,albastru sau verde.Irisul este de fapt un disc musculos cu o gaura in centru:pupila.Lumina patrunde in interiorul ochiului prin pupila. Umoarea apoasa dintre cornee si iris ajuta la mentinerea curateniei corneeii si indepartarea germenilor.
Conuri si batonase
Retina contine aproximativ 130 milioane de celule fotosensibile conuri si bastonase. Bastonasele sunt foarte sensibile la lumina, dar cu exceptia culorilor albastru si verde,nu pot diferentia culorile. Conurile pot deosebi culorile si maresc claritatea imaginii, dar sunt nefuctionale in conditii de lu- mina slaba. Aceasta este explicatia faptului ca in conditii de lumina crepusculara nu vedem clar si culorile '' dispar'', totul apare in nuante de al-bastru sau verde. In asemenea situatii nu functioneaza decat bastonasele aceea perioada zilei'' l'heure bleu '',adica ora albastra.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org