Referat - Viermii

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
2647
Etichete
viermii
Descarcari
995
Nota
6.57 / 10 - 7 voturi

Viermii
Caractere generale
Sunt metazoare triploblaste la care apare mezodermul.
Au simetrie bilaterala.
Majoritatea se deplaseaza prin tarare.
Sunt forme libere si forme parazite.
Clasificare
Se clasifica in 3 increngaturi: viermi lati (Plathelminthes), viermi cilindrici (Nemathelminthes) , viermi inelati (Annelida) si nemertieni (Nemertini)
Importanta
Speciile parazite produc boli periculoase la om si unele vertebrate; unii viermi sunt paraziti la plante. Ramele constituie o veriga importanta in lanturile trofice, contribuind si la imbunatatirea calitatii solului, prin afanarea si formarea humusului.
Viermi Lati
(Plathelminthes)
Caractere generale
Cuprinde specii libere, raspandite in apele marine, dulci, si in solul umed (planariile) si specii parazite (teniile si fasciolele).
Au simetrie bilaterala.
Corpul e puternic aplatizat , nesegmentat, in forma de panglica.
Formele libere au la extremitatea cefalica organe de simt, iar cele parazite organe de fixare.
Tegumentul e acoperit cu o cuticula care impreuna cu musculatura formeaza teaca musculo-cutanee.
Cavitatea corpului e plina cu tesut conjunctiv (parenchim).
Sistemul nervos e format din ganglioni cerebroizi situati in partea anterioara si cordoane nervoase longitudinale.
Sistemul digestiv e format dintr-un tub digestiv care comunica cu exteriorul prin orificiul buco-anal.
Respiratia e cutanee.
Sunt indivizi hermafroditi, in general fara stadii larvare (exceptie viermele de galbeaza) ; unele fac schimb de gazde (tenia).
Inmultirea e sexuata. La planarie e prezenta regenerarea
Reprezentanti: planaria (Dendrocoelium lacteum), viermele de galbeaza (Fascicola hepatica) parazit la oi, tenia (Taenia) parazita la om, porc, caine etc.
Clasificare
din aceasta increngatura fac parte 3 clase: turbelariate (planarii) , cestode si trematode.
Clasa turbelariate (planarii) - cele mai multe specii de planarii traiesc libere in izvoare, paraie si rauri, pe sub frunze sau pietre. - au corpul turtit dorso-ventral si acoperit cu cili. - planariile au o mare putere de regenerare. - sunt organisme hermafrodite.
Clasa termatode – cu specii parazite (endoparazite) in corpul omului, al ovinelor si bovinelor. - viermele de galbeaza (Fasciola) e un trematod hermafrodit, cu sistemele genitale complicate si cu un ciclu evolutiv ce contine mai multe forme larvare.
Clasa cestode – cuprinde grupul teniilor, exclusiv endoparazite in intestinul omului si in musculatura altor animale. - de exemplu, la Taenia solium, gazda intermediara e porcul; la Taenia Saginata, gazda intermediara e o specie de bovine, iar la Taenia echinococcus adultul paraziteaza intestinul cainelui. - omul e o gazda ocazionala, la care larva se localizeaza in ficat si plamani, formand chistul hidatic. - ca urmare a vietii parazitare, sistemul digestiv lipseste iar la cel genital se observa o hipertrofie. - cestodele produc boli grave , ca paraziti ai omului si ai animalelor domestice.
Nemertieni
(Nemertini)
Caractere generale
E reprezentata in cea mai mare parte de viermi marini.
Corpul lor e acoperit de o cutcula moale si ciliata.
Sunt animale de prada, hranindu-se cu moluste, crustacei si pesti.
Viermi cilindrici
Caractere generale
Speciile libere populeaza aproape toate spatiile de viata ale planetei: ape dulci si marine, straturi de muschi si licheni, straturi de sol umed etc.
Majoritatea sunt insa paraziti la om, animale si plante.
Corpul e cilindric si nesegmentat.
Tubul digestiv are orificiul bucal separat de orificiul anal.
Nu au aparat respirator si nici circulator.
Sexele sunt separate; majoritatea au dimorfism sexual.
Reprezentanti: limbricul (Ascaris lumbricoides), oxiurul (Enterobius vermicularis), trichina (Trichnella spiralis); toti sunt paraziti la om.
Clasificare
din aceasta increngatura fac parte viermii gastrotrichi, rotiferi, nematode.
Clasa rotiferi si Clasa gastrotrichi – sunt reprezentate prin specii care traiesc in apele marine si dulci, deplasandu-se cu ajutorul cililor. - coroana de cili din jurul gurii (aparatul rotator), caracteristica rotiferilor, ia in miscare aspectul unei roti, de unde si numele clasei.
Clasa nematode – are specii endoparazite la plante si animale. - genul Ascaris (limbricul) cuprinde specii asemanatoare morfologic, parazite in intestinul mamiferelor:limbricul omului (Ascaris lumbricoides) si limbricul porcului (Ascaris suum). - oxiurul traieste in cecumul intestinal si apendicele omului, mai ales la copii. - trichina ...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org