Referat - Virusul Ebola

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1482
Etichete
virusul, ebola
Descarcari
479
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi

Virusul EBOLA
Gazdele obisnuite ale acestui virus sunt rozatoarele si tântari. Acest virus provoaca în primul rând febra si dureri de muschi. Boala poate sa progreseze pâna când bolnavul va avea probleme respiratoarii, sângerari severe, problemele de rinichi si soc.
Care sunt caracteristicile virusului Ebola?
Virusul apartine speciei Filovirus, familiei Filoviridae, ordinului Mononegavirales.
Virusul poate fi ramnificat (uneori extensiv), sau simplu, circular, sau sferic si uniform în dimensiune.
Virusul este variabil având de la 1400 nm pâna la 970 nm (dupa purificare). Are tinte de 7 nm lungime amplasate pe toata suprafata lui la intervale de 10 nm.
Nuclul are forma de filament tubular si o axa centrala întunecoasa, de 20 nm, care pare sa fie proteina ribonucleica. Nucleul are 50 nm în diametru si o înaltime de 5 nm.
Virusul contine 1.1% acid nucleic si o molecula de ARN.
Ce este virusul Ebola?
Virusul Ebola este un membru al familiei de virusi ARN. La microscop acest virus are aspectul unui filament lung. Virusul Ebola a fost descopert în 1976 si a fost denumit dupa un râu din Zaire, Africa, unde el a fost detectat prima data.
Virusul Ebola – cât de comun este el?
Pâna în prezent au fost anuntate doar trei izbucniri de febra hemoragica, doua fiind în 1976, una în Zaire si una în vestul Sudanului. Acestea au fost izbucnirile mari, din care au rezultat mai mult de 550 cazuri si 340 morti. A treia izbucnire, în 1979 în Sudan, a fost mai mica, cu 34 cazuri si 22 morti. În timpul acestor izbucniri, majoritatea cazurilor de îmbolnavire cu virusul Ebola au avut loc în spital din cauza refolosirii seringilor si acelor. Izbucnirile au fost controlate repede când echipamentul medical a fost disponibil si când s-au folosit procedurile de carantina.
Cercetatorii au încercat sa descopere sursa virusului Ebola testând mii de specimene de animale capturate din apropierea suprafetelor de izbucnire, dar eforturile lor au fost zadarnice.
Ce stim despre izbucnirea recenta a virusului Ebola?
Izbucnirea recenta a virusului Ebola este centrata în Kikwit, Zaire ( Kikwit este un oras de 400 000 locuitori, localizat la 400 kilometri de capitala orasului Zaire). Izbucnirea bolii pare sa fi pornit de la o pacienta care a fost operata pe 10 aprilie 1995. Membrii echipei care au operat-o pe femeie au observat ca li se manifestau simptome asemanatoare cu cele ale bolii de febra hemoragica. La cerere demnitarilor din Zaire, echipe medicale de la CDC, World Health Organization, din Franta, Belgia si Sudul Africii au colaborat pentru a controla si investiga izbucnirea din Zaire.
Care sunt simptomele de febra hemoragica?
Primele simptome de febra hemoragica apar dupa 4 pâna la 16 zilele dupa ce persoana a fost infectata. Ea dezvolta febra, friguri, dureri de cap, de muschi si pierderea poftei de mâncare. Pe masura ce boala progreseaza, persoana infectata vomita, are diaree, dureri abdominale, de gât si de piept. Pacientii încep sa sângereze prin locurile unde au fost injectati, prin pilele si pot aparea si hemoragii interne.
Cum se poate raspândi virusul Ebola de la persoana la persoana?
Virusul Ebola se raspândeste prin contactul apropiat al unei persoane sanatoase cu un bolnav. În izbucnirile anterioare s-a observat ca virusul s-a raspândit printre doctorii si asistentii care îi îngrijeau pe bolnavi, la fel ca si printre membrii familiei care aveau grija de un bolnav. Un alt mod de transmitere a virusului a fost prin acele si seringile refolosite.
Virusul Ebola poate sa se raspândeasca si prin contactul sexual.
Contactul cu o persoana bolnava, dar care nu prezinta simptome de infectie, nu duce neaparat la infectie.
Persoanele care si-au revenit dupa ce au fost infectate cu virusul Ebola nu prezinta un risc pentru întinderea infectiei. Oricum, virusii pot sa fie prezenti în secretiile genitale ale persoanei pentru o scurta perioada dupa recuperarea lor si pot sa raspândeasca virusul prin contactul sexual.
Cum a fost controlate izbucnirile?
Izbucnirile anterioare de febra hemoragica au fost cuntrolate prin izolarea persoanelor bolnave si prin costumul adecvat al doctorilor si asistentilor (masca, roba, si manusi) precum si prin sterilizarea acelor si seringilor.
Cum izoleaza personalul spitalului o persoana bolnava?
Personalul spitalului izoleaza persoanele bolnave prin-o metoda numuta " tehnica de bariera". Tehnica de bariera include actiunile urmatoare:
1. doctorii si asistentii poarta robe, masti, manusi si ochelari de protectie când îngrijesc pacienti;
numarul de vizitatori este limitat;
materialele de unica folosinta sunt arse dupa folosire;
toate materiale folosite sunt sterilizate înainte de refolosire;
toate suprafetele dure sunt curatate cu sterilizante.
...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org