Referat - Vitaminele B

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1281
Etichete
vitaminele
Descarcari
585
Nota
9 / 10 - 1 vot

Vitaminele B
Grupul vitaminelor B
-B1 (tiamina B)
-B2 (riboflabiena)
-PP factor pelagropreventiv
-B6 factor antidermatic
-Acid folic
-B12 (cianocobalamine)
-Acid pantotenic
-Biotina
-Inozitol
Vitaminele hidrosolubile
Grupa vitaminelor B
Termenul de vitamina B a fost folosit la începutul secolului nostru pentru a denumi factorul carential al bolii beri-beri ,extras din orezul nedecorticat. În prezent se stie ca nu este vorba despre o vitamina B ci despre un complex de vitamine B substante ce au urmatoarele particularitati comune:
-provenienta (drojdia de bere)
-solubilitatea în apa
-rolul nutritional fundamental în activitatea metabolismului celular
Vitamina B se gasesteîn cantitati suficiente în alimentatia rationala si corect preparata .Unele vitamine B sunt sintetizate de organism. Vitaminele B participa la procesele de oxidoreducere, la metabolismul glucidelor, lipidelor, proteinelor ,intervin în functiile sistemului nervos, a unor glande endocrine .
B1
Vitamina B1 este numita si vitamina antiberiberica .A fost izolata în anul 1911 de Funk, din tarâtele de grâu. Windaus si Wiliam îi stabilesc în anul 1931 constitutia chimica. Vitamina B1 este solubila în apa, alcool. Solubilitatea ei creste în mediu alcalin. Are un miros caracteristic si este stabila la o temperatura obisnuita, peste 100 grade C se descompune.
Absorbtia si metabolismul. Vitamina B1 extrasa din alimente sau sintetizata de bacteriile intestinale se absoarbe prin simpla difuziune la nivelul intestinului subtire. Prin resorbtia intestinala ajunge în sânge sub forma libera.
E xcretia vitaminei B1 se face pe cale renala în cantitati de 50-250 micrograme. Valori mai mici de 40 de micrograme indica carenta vitaminei B1.
Vitamina B1 intervine în procesele metabolice de baza ale organismului, cu rol de coenzime. Participa la procese generale de oxireducere, regleaza schimburile gazoase, joaca un rol important în functiile sistemului nervos central si periferic si a glandelor endocrine. De asemenea, intervine în metabolismul apei si regleaza functiile motorii, secretorii si de absorbtie digestiva.
Surse: în alimente de origine vegetala (cereale mai putin legume) si animala (carne, peste, lapte, oua etc). Cele mai mari cantitati de vitamina B1 se gasesc în drojdia de bere, in coaja si germenii boabelor de grâu.
Antivitamina B1 (piritiamina, neopiritiamina etc). Produc fenomene paralitice.
B2
Vitamina B2 se mai numeste si vitamina hidrosolubila de crestere . Este termostabila (rezista si la 120 de grade C), solubila în apa si alcool, cu solubilitate crescuta in mediul alcalin.
Vitamina B2 a fost izolata pentru prima oara în anul 1933 si sintetizata de Kareer în 1935.
Absorbtia si metabolismul. Riboflavina se descompune la nivelul intestinului sub forma libera, dupa care ajunge în ficat si rinichi. Nu se depoziteaza în organism. Eliberarea se face prin fecale si mai putin prin urina. Intervine în procesele de oxireducere, în metabolismul glucidelor, lipidelor în funtiile sistemului nervos, a aparatului vizual si are rol antitoxic (plumb, mercur).
Surse: alimente de origine animala (lapte, oua, ficat, creier, splina), crustacee si unele vegetale (spanac, salata verde, rosii etc).
Vitamina B2 poate fi sintetizata de unele bacterii.
B3
Vitamina B3 (PP) cuprinde acidul nicotinic si amida acidului nicotinic cu proprietati aproape identice precum si o serie de derivati ai acidului nicotinic.
Nucleul de baza al vitaminei este nucleul pirimidinic cu 5 atomi de carbon si un atom de azot. Acidul nicotinic si amida nicotinica sunt substante cristaline, incolore, solubile în apa, alcool, termostabile.
Absorbtia si metabolismul. Sunt absorbite la nivelul intestinului de unde patrund în sânge. Se elimina prin urina, fecale, tranpiratie.
Vitamina B3 previne si vindeca pelagra, caracterizata prin tabloul simptotic a celor “trei D” (dementa, diaree, dermatita). Ele participa de asemenea la procesele de oxireducere, la metabolismul glucidelor, proteinelor, a produsilor pigmentari si influenteaza sistemul nervos si activitatea unor glande cu secretie interna. Este binecunoscuta si a actiunea vasodilatatoare a vitaminei B3.
Surse: alimente vegetale mai ales în coaja boabelor de cereale, în drojdia de bere, alimente de origine animala (carne, rinichi, ficat)
Antivitamina B3 (acetilpirimidina) substanta cu structura apropiata de aceea a vitaminei B3 dar cu actiune antogonista.
B4
Vitamina B4 (adenina) are functii si indicatii terapeutice, mai putin cunoscute. Ea alaturi de alte vitamine B, intervine în functiile sistemului nervos cât si cele ale sistemului hematopoietic.
Carenta vitaminei B4...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org