Referat - Cifra cetanica

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
390
Etichete
cifra, cetanica
Descarcari
230
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Cifra cetanica




Benzinele (cel mai de seama combustibil lichid) se obtin pe trei cai.
Benzinele naturale rezulta prin distilarea petrolului (aproximativ 30–40% din petrolul brut).
Benzinele de cracare termica si catalitica se obtin din fractiunile superioare din petrol(lampant , motorina).Spre deosebire de cele naturale, benzinele de cracare contin alchene.
Prin incalzirea la peste 400° a fractiunilor mai grele de titei(motorina sau pacura) are loc procesul de cracare, obtinandu-se fractiuni mai usoare(benzinele de cracare).In functie de conditiile in care se lucreaza, se deosebesc: procedee de cracare termica si procedee de cracare catalitica.
Cracarea termica se poate realiza in faza lichida sau in faza de vapori:
in faza lichida, motorina sau pacura este incalzita la 450-550° sub o presiune de 15-45at;
in faza de vapori, motorina sau pacura se incalzeste la temperaturi de 500-600° si la presiuni joase de 1-3 at.Benzinele de cracare astfel obtinute se deosebesc de benzinele rezultate prin distilarea fractionata a titeiului, prin continutul lor mai mare de alchene si hidrocarburi aromatice.
Cracarea catalitica se realizeaza in faza de vapori; motorina sau pacura, la 480° si 1-2,5 at, este trecuta peste un strat de catalizatori (ortosilicat de aluminiu).La cracarea catalitica se obtin randamente mai mari de benzina si cu caracter mai saturat.
Benzinele de cracare, in comparatie cu cele obtinute la distilarea fractionata a titeiului, sunt mai bune si au o cifra octanica (C.O.) mai mare.
Benzinele sintetice se formeaza in anumite conditii (temperatura, presiune, catalizatori) prin hidrogenarea carbunilor (procedeul Bergius) sau a oxidului de carbon.Amestecul de hidrocarburi se distila fractionat.
Calitatea benzinelor folosite drept combustibil in motoarele cu explozie depinde de comportarea lor in motor si este data de cifra octanica (C.O.) a benzinei.Asemenea explozii au urmari foarte grave pentru functionarea motorului.Detonatia se reduce sau dispare


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org